Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 17:02, 22 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Wrzuciłam właśnie co prawda nie trójkąt, a dalszą część zachodniej w wersji z tym co było pod ręką czyli kamienie i deseczka. Fragment między zakończoną rabatą z 3 amanogawami, a tą czwartą sztuką od nich oddaloną.

Trawnikczek ideolo, ładny kolor ma i gęstość. Bardzo równiutko Wam wszystko z nim wyszło. To widok z okna dachowego czy na na dach się wdrapałeś?

W weekend widziałam ładne platany na żywo u Amelki. Co ciekawe oba sadziła jednakowe tego samego dnia. Teraz mają sporą różnicę zarówno obwodu pnia czy wielkości. Jeden z nich ma bliżej do rynny z dachu. Jednak woda wiele ratuje. Moja brzozowa ma się najgorzej ze wszystkich rabat. Sucho tego lata dało jej popalić. Okazuje się, że tam jest najgorsza gleba spośród wszystkich rabat. Brzozy jeszcze dodatkowo w tym roku mi płast nadwyrężył. Prawie liści nie mają. ]

Jaką rozplenice masz tam przy ŚŚ? Ta z ciemnymi kłosami? Kocimięty Ci porosły fest. U mnie prawie nie ma drugiego kwitnienia po spektakularnym pierwszym. No i dorodne masz te z boku domu.
Nie no na dach nie wchodziłem, to widok z okna dachowego

U mnie jedna brzoza miała grzyba i liście żółte z dnia na dzień, oberwałem i póki co spokój. Ale jedna jest większa, a dwie małe, co mnie drażni.

Koło śś to rozplenica Viridescens. Nawet nie wiedziałem, że takie ciemne kwiatostany będą. Widać je ładnie. Bo z kolei u Halmeln zależy jak światło pada.

Kocimiętki nie były drugi raz cięte. Kwitną od wiosny, co mnie mocno zdziwiło
Marcin89 17:08, 22 wrz 2025

DariaB napisał(a)

Jeśli miałabym wybierać między Royal Burgundy a Kanzanem to wybrałabym Kanzana. Rośnie szybciej, zdecydowanie dłużej trzyma liście, przebarwia się na żółto-miedziano-różowo. Royal Burgundy przebarwia się na różowo, też ma piękne wtedy te liście, ale szybko je gubi.
Wydaje mi się, że wiśnia Kanzan większa jest docelowo, a u mnie to ma znaczenie. Obydwie zaś mają ładne kwiaty

Przebarwienie jesienne będę mieć u ambrowców, wiśni Amanogaw i śś. A jednak drzewka bordo nie mam, kusi mnie ten kolor. A do tego wczoraj widziałem te drzewka za płotem szkółki...
Marcin89 17:14, 22 wrz 2025

Wiem, że lubiecie metamorfozy, więc przypomnę.

Przed:

Po:

Marcin89 17:16, 22 wrz 2025

Tu widać dobrze różnicę.
MagdaLenka 18:07, 22 wrz 2025

Marcin, znowu daliście czadu! Rewelacyjna metamorfoza.
Teraz godpodarczy wygląda elegancko i pasuje do reszty.
LIDKA 18:21, 22 wrz 2025

Brawo chłopaku!!!
anuska2507 18:31, 22 wrz 2025

Udana metamorfoza
Rabaty tez bardzo ładnie się zagęszczają.
Marcin89 20:45, 22 wrz 2025

Dziękuję Magda, Lidka i Ania

Cieszę się, że się podoba! Powiem Wam, że sporo wysiłku to kosztowało. Czasem jedno miejsce trzeba było kilka razy przejechać wałkiem, a dołki dodatkowo pokrywać farbą. Tak nierówna i chropowata powierzchnia, że szok. Do tego był upał przez dwa dni, a okazało się, że 2 razy trzeba malować.

A w założeniu było machnięcie tego w 2 godzinki, taa

Najgorsze jest to, że w świetle widać wszelkie niedoskonałości i kratery. Dla mnie słabo to wygląda i bluszcz na ścianie musi być W innym wypadku siatka i klej, a potem struktura. A to już koszt znaczny.

Patrycja_KG_Lu 08:05, 23 wrz 2025

Czyli jak u Ciebie ciszej na wątku i mniej Cię u innych to można się spodziewać, że wyskoczysz z jakimś większym tematem. Powiem Ci, że po gdybyś nie dopisał o malowaniu to moje pierwsze wrażenie, że ociepliliście ściany. Bardzo ładnie wyszło i teraz pasuje do kolorystyki budynku mieszkalnego. A tam gdzie winogron to nie malujecie, bo drzwi będziecie wybijać?
Marcin89 09:59, 23 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czyli jak u Ciebie ciszej na wątku i mniej Cię u innych to można się spodziewać, że wyskoczysz z jakimś większym tematem. Powiem Ci, że po gdybyś nie dopisał o malowaniu to moje pierwsze wrażenie, że ociepliliście ściany. Bardzo ładnie wyszło i teraz pasuje do kolorystyki budynku mieszkalnego. A tam gdzie winogron to nie malujecie, bo drzwi będziecie wybijać?
Wiesz jakieś prace w tle się odbywają A teraz była dobra pogoda do malowania, w sumie ostatni dzwonek przed zimnymi dniami.

Tamten bok i druga długa ściana będą robione w dalszej kolejności. Faktycznie po zamurowaniu starych drzwi, a wykuciu nowych. Do tego podlepić trzeba dziury. No i lepiej też zrobić, gdy winorośl będzie przycięta.