Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 19:50, 29 wrz 2025

Patrycja dziękuję, bardzo mi pomogłaś

W tym roku nie mam weny na cebulki, ale pewnie na wiosnę bym żałował, że nic nie posadziłem. Skupię się raczej na brzozowej i platanowej. Resztę zostawię jak jest. Z kolei z boku domu jest tak gęsto, że nie ma jak sadzić. Tam to chyba będą przeróbki i tak

Platanowa - rzeczka lub grupy tulipanów w tonacji róż, łosoś i fiolet

Brzozowa - z tyłu czosnki, z przodu tulipany lub coś innego. Ale na pewno nie krokusy. Może irysy albo narcyze? A może już za dużo by było?
LIDKA 19:58, 29 wrz 2025

Do brzóz białe narcyze proponuję. Podobno one bardziej niezawodne niż tulipany.
Patrycja_KG_Lu 20:01, 29 wrz 2025

Ja z uwagi na zagrożenie nornicowe oraz to, że nie wszystkie cebule przeżyją i się namnożą podeszłam bardzo ograniczająco do tematu. Zamierzam tulipany posadzić tylko na dwóch frontowych rabatach. Na tyły i tak bardzo nie chodzę wczesną wiosną, a front widzę jak coś robię w kuchni przez okno.
An_na 20:15, 29 wrz 2025

Nie nadrobię wątku ale plany tulipanowej będę śledzić pilnie.
U mnie karczownik szalał i zanim Mamba go unieszkodliwiła przetrzebił mocno tulipany. Nie dokupiłem ani jednej cebulki.
Kupiłam za to bardzo spontanicznie 2,5 kg cebulek różowych hiacyntów i teraz dumam gdzie je posadzić.
Pewnie jak Patrycja gdzieś na froncie, żeby je widzieć z kuchni
JoanNa 20:52, 29 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Małe to takie po ok 40 cm . Te w Dino były ładne.

Marcin szkółkarze sieją te tujki do doniczek. I czasem wschodzą ze 2-3 nasionka. Wtedy roślinki są jakby zrosnięte na samym dole. Jakby wielopniowe.Po prostu odcinałam nisko i blisko pnia. Zostawiałam jeden pieniek. Teraz jak tuje duże to jak zaglądam w środek to mają jeden długi i gruby pień.

Lidka teraz to nawet mi dałaś do myślenia...ja myślałam że tuje po prostu mają taką naturę wielowierzchołkową...ja z moich nic nie wycinalam, mi to wyglądało jakby miały po prostu tak nisko już gałązki..aż muszę to jutro obczaić. Kurcze,ale takie łysolki mi zostaną,bo fajnie przybrały.
Marcin89 16:28, 30 wrz 2025

Nie sądziłem, że tak ciężko dostać thuje Smaragd. W moich lokalnych marketach nic nie ma. Bo króluje laurowiśnia.

W Dajno są brzydkie, chude sadzonki (50-60 cm). A i tak za 10 zł.

Przez internet coś boję się kupić. Można źle trafić.

W lokalnej szkółce, u producenta są takie jak na zdjęciach. Wysokość niby 30-35 cm. Ale mogą być i wyższe. Cena 8 zł. Co myślicie?

ewsyg 17:45, 30 wrz 2025

Myślę, że to dobra cena. Tuja rośnie dość szybko. Sprawdź, czy od początku korzeniły się w donicy, czy może jest kopana z gruntu i wsadzona do doniczki.