Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Patrycja_KG_Lu 23:26, 03 sty 2024

TAR napisał(a)
Basiu odmian rozchodników w ogrodzie mam ze 20 co najmniej. Jesli szukasz bordowego to dobrze rosna i sprawują sie u mnie:
Strawberry and Cream, Purple Emperor, Chocolate Drop, Cherry Truffle, Thunderhead i Touchdown Teak. Mam juz je od wielu lat i rosna zjawiskowo.
Najbardziej okazalym rozchodnikiem i praktycznie niezatapialnym jest Matrona plus zwyklaki Brillant, Herbstfeude, Carmen, Metor i Carl

TAR, czytam właśnie, że masz rozeznanie i doświadczenie w rozchodnikach. Czy mogłabyś mi doradzić w doborze? Podoba mi się to zestawienie z ogrodu Roztoczańskie klimaty Zety. Autorka już nie odwiedza Ogrodowiska. Doczytałam u niej, że jedną z odmian jest Herbstfeude, a drugą kupiła jako NN. Co możesz polecić do tej odmiany, aby uzyskać taki efekt kolorystyczny oraz podobną wysokość?
TAR 22:48, 04 sty 2024

Margo2 napisał(a)
Do mnie trochę ptaków przylatuje, ale nie umiem ich odróżnić. Oprócz oczywiści sójek, srok, kosów i sikorek. A teraz przyszła pani bażantowa

no to super, u mnie nie ma szans na bażanty, za to zięby sie rozpanoszyly, one tak zawsze na poczatku jedna dwie pod karmnikami a teraz mam dwa stadka co najmniej 20-30 szt. i juz czesc z sikorami sie przepycha w karmniku a czesc pod karmnikami sie pozywia, kowaliki nie lubia takiego tloku i korzystaja teraz z karmnikow wiszacych
TAR 22:50, 04 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

TAR, czytam właśnie, że masz rozeznanie i doświadczenie w rozchodnikach. Czy mogłabyś mi doradzić w doborze? Podoba mi się to zestawienie z ogrodu Roztoczańskie klimaty Zety. Autorka już nie odwiedza Ogrodowiska. Doczytałam u niej, że jedną z odmian jest Herbstfeude, a drugą kupiła jako NN. Co możesz polecić do tej odmiany, aby uzyskać taki efekt kolorystyczny oraz podobną wysokość?

bedzie pasowal i Brillant i Meteor, Carmen ma jasniejsze liscie i kwiaty wpadajace w kolor fioletu. Jesli bys chciala podobne wysokoscia to bym dala Matrony lub Thunderhead. One wszystkie z tych wyzszych i miesistych o grubych łodygach
Patrycja_KG_Lu 23:28, 04 sty 2024

Dziękuję TAR
Gruszka_na_w... 15:00, 05 sty 2024

Podoba mi się to zestawienie z ogrodu Roztoczańskie klimaty Zety. Autorka już nie odwiedza Ogrodowiska. Doczytałam u niej, że jedną z odmian jest Herbstfeude, a drugą kupiła jako NN. Co możesz polecić do tej odmiany, aby uzyskać taki efekt kolorystyczny oraz podobną wysokość?

Ten drugi rozchodnik to może być Mr Goodbud.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 15:27, 05 sty 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ten drugi rozchodnik to może być Mr Goodbud.

Znalazłam zdjęcie sprzed rozkwitu. Kolor pączków i ulistnienia zupełnie różny tych dwóch odmian. Ten ciemniejszy Rozchodnik ma na koniec ciemne liście. Jest też niższy od tego jaśniejszego. Tak się zachowuje podczas sezonu Mr Goodbud?
https://pin.it/xIGkd9D
sylwia_slomc... 20:21, 05 sty 2024

Ależ masz cudną ptaszarnię Foty super. Choć u Ciebie się nimi pocieszę bo moje marne, a do tego nie mam czasu obserwować w tym roku. Jedynie co dzień napełniam od nowa karmniki w ogrodzie.
Alija 20:37, 05 sty 2024

Świetne zdjęcia ptaków. U mnie też ich sporo, ale nie umiem im zrobić fajnych fotek (robię komórką, he, he).
Gruszka_na_w... 20:45, 05 sty 2024

Znalazłam zdjęcie sprzed rozkwitu. Kolor pączków i ulistnienia zupełnie różny tych dwóch odmian. Ten ciemniejszy Rozchodnik ma na koniec ciemne liście. Jest też niższy od tego jaśniejszego. Tak się zachowuje podczas sezonu Mr Goodbud?
https://pin.it/xIGkd9D

Mr Goodbud nabiera intensywnego wybarwienia kwiatostanu około sierpnia. Potem kwiat jaśnieje. Liście pozostają zielone. Ten wyższy jest atrakcyjniejszy o wiele dłużej. Wybarwienie kwiatostanu zmienia się w trakcie sezonu kilkakrotnie. Zaczyna od bieli, potem różowieje, przechodzi w fazę różnych bordowych odcieni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 20:53, 05 sty 2024

A ja miałam trochę wolnego i podglądam sobie moją ptaszarnię niewiele tego jeśli chodzi o różnorodność, sikorki, wróble, mazurki, ale kręci się po ogrodzie kos, smakuje mu jabłko i aronia, którą mam zamrożoną No i dziś był też krogulec, bez powodzenia, nic nie upolował