Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 15:11, 12 mar 2025

Uważam, nie puszczam ich na dwor samopas. Mam świadomosc, ze taki myszołow spokojnie bialasa moze porwac. No i Wicia Pierwszego probowano nam ukraść z posesji, złapałam złodziejke w ostatniej chwili. Wiec czujna jestem.
TAR 19:00, 15 mar 2025

Dzień byl dzis piekny. Slonce od rana i choc chlodno to poszlam w ogrod. Posadzilam 8 róż. Oczywiscie zupelnie inaczej niz planowalam na poczatku

Malvern Hills i Zephiryne przetrzymam w donicach az bedzie drabinka.

Musiałam wysadzic hortke, kuklika, pecherznice Chameleon. Dzieki temu na rabacie bedzie spokojniej.

Musze z niej jeszcze wysadzic wiąza Geishe, bo dogorywa, jest tam zbyt sucho. Na Geishe mam juz pomysl jak zagospodarowac tylko co w zamian tego? Musze miec cos na kijku pendulowatowego na sucha miejscowe.

Czekam jeszcze na różyczki Cutie Pie. Planowałąm je połaczyc z sesleria ale zmienilam plany i bedzie stipa, uzupełnie gipsówka i perovskimi.
Wczesniej nie chcialam stip, bo dziadzio bialasek zbyt je miedlil i nasionka mu wpadaly do noska. Ale maluchy nie lubia ciamkac trawek. Perovskich tez nie chcialam, bo maja za duzo olejkow eterycznych przy cieciu. Jednajk tych kilka przetrzymam a a rabata bedzie uzuzpełniona.

Za to maluchy lubia inne przysmaki, szczegolnie Karaluch, najpierw zeżarł kwiatki przebisniegów a dzis wyżerał różyczki rozchodnikow. Przerobie go na kołnierz

Dzien uwazam za udany. Ale sadzenie roz szło mi długo nim sie rozbujalam. 8 roz zajeło az 3 godziny. Przez zime stracilam rozpęd

Jednak mialam dzis za malo ogrodu, nie wyzyłam sie sekatorowo wiec siłą rozpedu przycielam klona Flamingo, klona Postelense i uformowalam na nowo 2 wiązy Geischa. W nastepny weekend musze wysadzic 9 kulkowych swierkow i wsadzic 20 choin kanadyskich, wysadze rowniez jednego klona palmowego i w zamian wsadze innego mniejszego. Prawdopodobnie Jerre Schwartz. Ciesze sie, ze mam za soba porzadki i moge posadzic teraz roslinki poki jeszcze ziemia jest mokra po ostatnich deszczach.
Wafel 19:14, 15 mar 2025

Sporo zrobiłaś, pogoda rzeczywiście dopisała choć poranek był rześki,
zaledwie 3 stopnie. Jak dzieliłam trawy marzły mi ręce. Poczekałam z wejściem na rabatę osiedlową do ok. 10.00, żeby słońce już przygrzało Niby niewiele miałam do przesadzenia, ale zajęło mi to włącznie z odchwaszczaniem kilka godzin z przerwą na kawę. Chyba za długo rozkminiałam, gdzie, co i jak, w dodatku pogaduchy z zainteresowanymi sytuacją sąsiadami
Bardzo mi się podobają Geishe, Muszelka mi je kiedyś pokazała i zachorowałam, ale chyba miejsca nie znajdę u siebie póki co
Wafel 19:39, 15 mar 2025

"Rafaello" mnie rozbawiło
TAR 19:40, 15 mar 2025

Oj tam, Geisha na kijeczku wszedzie sie zmiesci
Wafel 19:44, 15 mar 2025

Mówisz?
TAR 19:52, 15 mar 2025

Oczywiscie.
Magara 22:36, 15 mar 2025

Ania, narobiłaś się
Od środy ma być cieplej, jakby prawdziwa wiosna nawet - sadź Zefirynę, niech się nie męczy. Zanim będzie jej potrzebna drabinka - ciutkę czasu minie
TAR 10:24, 16 mar 2025

Daga, jednak poczekam na drabinke. Przy montazu krzaczki moga ucierpiec.
Basieksp 10:47, 16 mar 2025

Oj mogłoby się ocieplić, wczoraj jakoś było, ale dziś mam wrażenie, że mocno zimno. Słońce świeci, ale powietrze chłodne.