Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 22:40, 25 maj 2025

Mam juz tam i jedno i drugie ale rabata jest spora, potrzebuje cos na miejsce przelanej kaliny. Wierzby nie wchodza w gre, musi byc krzew.
PrawieBory 09:18, 27 maj 2025

Aniu, a może wierzba smukłoszyjkowa „Mount Aso” ? Lub wierzba sachalińska 'Sekka'? Sekka trochę większa, ale może będzie Ci tam pasować ?
TAR 09:49, 27 maj 2025

Kasiu, ja nie chce w ogole wierzb. Raz, ze nie pasuja do reszty a dwa sa zbyt krotkowieczne.
Zdecyduje sie chyba na wypróbowanie tam krzewuszki Lime monster. Mam w innym podobnym miejscu pod rynna, taka sama mokra ziemia i tam pieknie rosnie. A derenie Ivory Halo wymienie na rozłogowe White Gold i swidwy Compressa. Bardzo ciezka miejscowka. Za to niezapominajki i kosacce w swoim zywiole
Roocika 10:03, 27 maj 2025

Tar, z krzewami na takie miejscówki ciężko U mnie dają radę Sibirica variegata, ale duże są i też liście późno puszczają. Z dereni może jeszcze Kelsey ale w sumie swoje posadziłam chyba? w ub. roku w ciężkiej i mokrej glinie, na słonecznym stanowisku, na razie rosną ale w takich warunkach krzewy potrzebują więcej czasu na przekorzenienie.
Czy tam zimą stoi woda?

A z dużych bylin, które świetnie znoszą takie warunki polecam wiązówkę błotną, ale taką zwykłą białą. Ona szybko startuje i rośnie wysoka, może robić za krzak.

A hortensje próbowałaś, krzewiaste?

Edit. Polecają guzikowce zachodnie ale nie mam One ponoć lubią takie warunki.

No i tawulec pogięty powinien dać radę ale on nie rośnie jakiś wysoki, no i trzeba go ciąć bo jest rozłogowy.
Judith 10:50, 27 maj 2025

Czytam o poszukiwaniach krzewu na mokre miejsce i myślę sobie „ale o co chodzi, jak to możliwe, że jakieś miejsce w ogrodzie jest wciąż mokre”. Wiem, że masz takie miejsce u wiem, że bajoro tuż obok. Ale nie umiem sobie tego wyobrazić .
W mojej okolicy od lat rowy melioracyjne są wysuszone na wiór. Podmokłe tereny wyschły. Najstarsi mieszkańcy mojej uliczki pamiętają plagi komarów mnożących się nad niedalekim bagienkiem - śladu po nim nie ma…
TAR 10:56, 27 maj 2025

Roocika napisał(a)
Tar, z krzewami na takie miejscówki ciężko U mnie dają radę Sibirica variegata, ale duże są i też liście późno puszczają. Z dereni może jeszcze Kelsey ale w sumie swoje posadziłam chyba? w ub. roku w ciężkiej i mokrej glinie, na słonecznym stanowisku, na razie rosną ale w takich warunkach krzewy potrzebują więcej czasu na przekorzenienie.
Czy tam zimą stoi woda?

A z dużych bylin, które świetnie znoszą takie warunki polecam wiązówkę błotną, ale taką zwykłą białą. Ona szybko startuje i rośnie wysoka, może robić za krzak.

A hortensje próbowałaś, krzewiaste?

Edit. Polecają guzikowce zachodnie ale nie mam One ponoć lubią takie warunki.

No i tawulec pogięty powinien dać radę ale on nie rośnie jakiś wysoki, no i trzeba go ciąć bo jest rozłogowy.

Mam wiązówki, mam krwawnice, mam sadzce i języczki - daja rade, hortensje slabo, rosna bo rosna. Budleja sobie niezle radzi, krwisciagi i tawułki też. Kupilam tez paprocie na bagna. Tawulcow w ogrodzie mam, moge sprobowac. Mam i Tanaki i pogiete Crispy tylko te raczej płożace.
TAR 11:02, 27 maj 2025

Judith napisał(a)
Czytam o poszukiwaniach krzewu na mokre miejsce i myślę sobie „ale o co chodzi, jak to możliwe, że jakieś miejsce w ogrodzie jest wciąż mokre”. Wiem, że masz takie miejsce u wiem, że bajoro tuż obok. Ale nie umiem sobie tego wyobrazić .
W mojej okolicy od lat rowy melioracyjne są wysuszone na wiór. Podmokłe tereny wyschły. Najstarsi mieszkańcy mojej uliczki pamiętają plagi komarów mnożących się nad niedalekim bagienkiem - śladu po nim nie ma…

No mam takich rabat dwie gdzie jest mokro, tam mam po prostu ciezka tłusta i malo przepuszczalna ziemie, trzyma wilgoc. Mam takie miejsca w tych rabatach, ze jak wykopie dołek i scisne ziemie w rekach to woda leci. Mam tez na dwoch innych tylko miejsca gdzie tez tak potrafi byc mokro a sasiaduja z piachem sosnowym. Naprawde zlozona miejscowka Nie narzekam absolutnie, mam swiety spokoj z trawnikiem i z wiekszoscia rabat, bo podlewac tam nie musze. Tylko na tej jednej co i rusz mi cos wypada, bo nie daje rady.
Luby ostatnio krecił nasza wies z góry, cala okolica upstrzona jest takimi oczkami i bajorkami. Nie tylko ja mam bajorko.
Roocika 11:12, 27 maj 2025

TAR napisał(a)

Mam wiązówki, mam krwawnice, mam sadzce i języczki - daja rade, hortensje slabo, rosna bo rosna. Budleja sobie niezle radzi, krwisciagi i tawułki też. Kupilam tez paprocie na bagna. Tawulcow w ogrodzie mam, moge sprobowac. Mam i Tanaki i pogiete Crispy tylko te raczej płożace.

Właśnie pisałam o tym płożącym, tylko musiałabyś go pilnować.

Hortensje u mnie dają radę, tylko potrzebowały co najmniej 3 sezonów, żeby załapać.
Ogólnie to może przemyśl jednak jednego pijusa w postaci wierzby-jest ich sporo też ładnych, ona ściąga nadmiar wody, u mnie tą rolę pełnią wierzby za ogrodzeniem, bez tego chybaby w ogóle wszystko pływało. Może znajdziesz jakąś z pokręconymi lub pierzastymi listkami

Edit. Jest jeszcze czarny bez Obelisk, Naprawdę ciekawy krzew Powinien dać radę.
mrokasia 11:26, 27 maj 2025

A olcha? To pijus straszny. Olcha imperialis ma ładne listki . Tylko to spore drzewo...
TAR 11:48, 27 maj 2025

mrokasia napisał(a)
A olcha? To pijus straszny. Olcha imperialis ma ładne listki . Tylko to spore drzewo...

Sa juz 2 szt. dojdzie 1 jedna, bo mi brakuje wyzszego akcentu. Swoje tne bardzo mocno, nie chce by za wielkie były. Sa tez 2 ambrowce kolumnowe i o dziwo te czuja sie tam dokonale. Ja nie rozumiem po prostu tego.