Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 11:38, 23 lut 2026

O takie dzis mialam wyjscie z domu, sniegowy wal ponad pol metra, ktory zsypal sie z dachu, przed wejscie, garaz, taras i wokol domu po rabatach. Polamal plotki zniszczyl dachowki. Wiec jesli ktos lubi zime to musi mi wybaczyc, nie bede peanow spiewac. Nienawidze z calej sily zimy, sniegu i tej niemocy. Białe ohydztwo.

Mam polamanego Rising Sun, derenia kousa, buka Ansorgei i kilka klonow. Odechciewa mi sie powoli. Zaoram wszystko i wysieje trawe.

Biedny Wicio nie wiedzial jak ma wyjsc
Wafel 14:49, 23 lut 2026

Najgorsze, że te lodowce to chyba będą topnieć tygodniami... W Gdańsku to już jakiś kosmos z tym zalegającym śniegiem, tylko główne ulice przejezdne, reszta przewężona, nie ma gdzie parkować a człowiek chodzi teraz po kałużach na dnie, których jest lód... Też nie mogę już patrzeć na ten śnieg. Dzisiaj zlewałam wodę pośniegową z donic, nie odpływa bo ziemia jeszcze zmarznięta na dnie, w ogrodzie będzie potop...
TAR 15:43, 23 lut 2026

Asia obstawiam, ze moze na koniec tygodnia troche sie juz stopi. Ale optymizmu we mnie nie ma.
Wafel 15:53, 23 lut 2026

Może to i lepiej, że nie ma takiej gwałtownej zmiany temperatury, woda powoli sobie znajdzie ujście. Ciekawa jestem czy pod śniegiem mam jakieś przebiśniegi i co z moimi ciemiernikami się dzieje...
TAR 15:57, 23 lut 2026

Asia, wlasnie spojrzalam na ogrod z kamer na domu, nie chce mi sie nawet wracac, te zwaly sniegu co z dachu spadly mnie po prostu dobily. Wszystko polamane.
mirkaka 16:12, 23 lut 2026

Współczuję połamanych roślin
U mnie dach ma mniejsze nachylenie, jeszcze leży na nim śnieg, topi się powoli, mam płotki.
Czytam że u Ciebie płotki wyłamane, ech, ciężka ta zima była. Może zmień nasadzenia pod domem, tam gdzie te zwały śniegu może tylko same byliny? Szkoda drzewek
TAR 16:20, 23 lut 2026

Te polamane to i tak do wyrzucenia. Ale zamierzam zabezpieczyc na przyszly sezon to co sie ostalo. Wiekszosci nie dam rady wysadzic, za duze juz korzenie. Zreszta zobaczymy dopiero ogrom strat jak snieg stopnieje. Jaki masz kat nachylania dachu? Moj 35 stopni, ale duzy dach i sniegu bylo multum
TAR 16:22, 23 lut 2026

I wlasnie dlatego lubie miec zdublowane rosliny. Mam drugiego buka Ansorgei i judaszowca Rising Sun posadzone w innym miejscu. Klony palmowe jedynie nie do odzyskania.
Makao 16:58, 23 lut 2026

Sąsiedzi mieszkający wokół mnie zwalali sami śnieg z dachówek tłumacząc że jak za dużo się uzbiera to je zniszczy. Ja na szczęście mam blachodachówkę więc wszystko stopniowe zjeżdżało ale też mam całe zwały wokół. Nie wiem czy coś się połamało bo nie mam dojścia na ogród. Ocenię to jak się to wszystko stopi. Od wczoraj pada deszcz.
Miskantowo 19:18, 23 lut 2026

Czytam i włos mi się na głowi unosi ze zgrozy.
Wracam dopiero 10 marca.
Jutro poproszę sąsiadkę żeby rzuciła okiem na dach.
Jezeli coś się połamało to albo będę pakować się i lecieć już albo wysyłac kogos z rodziny.
Dach stromy, 45 stopni.
O zniszczeniach roślin na razie wcale nie myślę.
Zakładam, ze do marca wszystko juz będzie widoczne gołym okiem.
Co ma być to będzie.