Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Marcin89 19:26, 23 lut 2026

Kurde faktycznie możesz nienawidzieć zimy! Czuł bym się tak samo. Człowiek kupuje coś, sadzi i dba o to, a potem przychodzi żywioł, na który nie mamy wpływu I jeszcze te uszkodzone płotki i dachówki ehh.

Trzymaj się i nie przejmuj za bardzo (wiem, łatwo powiedzieć), bo szkoda zdrowia, a strat nie cofniesz.
Judith 20:22, 23 lut 2026

TARciu, współczuję strat… Jest szansa, że jednak tylko przygięte do ziemi, nie połamane?
GingerO 20:29, 23 lut 2026

Oj to niefajnie z tym śniegiem.. Że tak długo zalegal
LIDKA 20:52, 23 lut 2026

Tarcia strat roślinnych współczuje, śniegu macie faktycznie dużo. Może w tym roku ziemia się nawodni i nie będziemy latem z wężami latać.

Ja nie mam tych płotków na dachu to może i bardziej na bieżąco śnieg się zsuwa. Rodki mam trochę połamane ale bez tragedii.
TAR 21:02, 23 lut 2026

Od razu wam powiem. Rabaty z tylu domu zostaly unicestwione. Z dachu zwalil sie caly snieg i jest wzdluz domu wielki wał o wysokosci ok.80 cm szer. 120 cm. Zasypalo rabaty i dotarlo do trawnika. Skasowalo ok. 20 klonow palmowych i to slicznych, bo miniaturek. Hodowalam je jeszcze w poprzednim ogrodzie i przenioslam tutaj. 2 buki, 2 derenie kousa, azalie, orszeliny, 2 judaszowce, modrzew szczepiony. Co jeszcze, nie wiem.
Hortek nie licze, bo te od gruntu odrosna.
Plusem jest to, ze nie bede miala duzo roboty wiosna z przycinaniem. Minusem, ze zamiast robic cos nowego bede musiala naprawic wszystko i zabezpieczyc inaczej rosliny.
Nie widze tam tylko bylin. To nie w moim stylu.

Aniu, u mnie nie ma mozliwosci zrzucania sniegu z dachu. Zycie i zdrowie mojego lubego mimo wszystko warte wiecej niz te rabaty
Od szkod dachowych na szczescie mam ubezpieczenie. Iles % jest rowniez na ogrod.

Judith, taka ilosc mokrego sniegu nie rokuje na jakies przezycie.

Marcin, prawda. Zal pracy i chuchania zeby przezylo i bylo ladne.

Wiola jak nie musisz, nie wracaj. Ciesz oczy nowosciami roslinnymi.

Lidziu. U nas snieg co roku ale nie tyle. Na deszcze tez nie narzekam, raczej to na ich nadmiar. No nie dogodzisz

Co by nie bylo bedzie dobrze. Ale jak patrze na to co u ciebie i na to co u mnie to dola lapie.

Naprawde, nienawidze zimy i jej skutkow. Do tego doszly kosmiczne rachunki za ogrzewanie. Same straty.
Po prostu nie ma dla mnie argumentow za.

Agatorek 21:40, 23 lut 2026

Niby już widziałam te fotki, ale na większym ekranie to inaczej wygląda. Naprawdę współczuję .

U mnie na szczęście śnieg spadał z dachu partiami, zresztą wokół domu nie mam jakichś rarytasów posadzonych, większość praktycznie do wycięcia.
Dzis sporo śniegu się roztopiła, robią się bajora na trawniku, bo ziemia jeszcze zmarznięta i nie ma gdzie odpływać. Na szczęście na rabatach nie ma tego problemu, woda spływa do oczek i rowu.
Ale jeszcze sporo czasu upłynie, zanim zacznę coś robić, bo jest strasznie mokro.
UlaB 21:47, 23 lut 2026

Tar, kurcze, co Ty piszesz strasznie mi przykro

W tym roku Trójmiasto i okolice to faktycznie armagedon.
nicol21 22:00, 23 lut 2026

Przykromi z powodu tych wszystkich strat spowodowanych śniegiem. Niech już sobie spada i szybko wsiąka w głąb ziemi! Może jakimś cudem ocalało więcej niż wstępny rekonesans przewiduje... oby!!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 23:17, 23 lut 2026

Ania, strasznie przykro...
Musiało u Was nagle mocno ciepło się zrobić, skoro to wszystko tak poleciało i płotki niewiele pomogły U nas zimniej, tylko plus 2-3 dzisiaj, to i straty mniejsze bo topnieje stopniowo i tylko czasem coś większego z dachu poleci.

Wiem co czujesz i jaki żal masz. Bo człowiek się stara, sadzi, dba, kasę wydaje, chce dobrze i ładnie, a tu lipa.
Ja to przerabiam co roku, bo klimat u nas nie ten teges. W północnych regionach kraju, zimy na wsiach tęgie, wiosna późna, w czerwcu przymrozki, ostatnio rok w rok. Jesień wczesna, a do tego non stop wilgotność wielka, sprzyjająca wszystkim zarazom.
Nie poradzimy na to nic a nic. W takim klimacie żyjemy. Ja co roku łapałam doła jak widziałam wiosenne działania koleżanek z cieplejszych rejonów Polski. Teraz doła już nie łapię, teraz tylko im zazdroszczę

P.S. Na pewno coś fajnego wymyślisz w temacie nasadzeń przy domu
An_na 06:29, 24 lut 2026

Aniu, łączę się z Tobą w nielubieniu zimy i tego białego. U mnie podobnie, zalega gruba warstwa sniegu i topi się powoli, to akurat dobrze, bo by mnie zalało jak nic.

Współczuję strat, ręce opadają i niemoc człowieka dopada

Wracaj do zdrowia Kochana, z resztą dasz radę ❤️