Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

April 04:12, 17 lip 2023

Ale masz tempo, nie wiem jak ty to robisz.
Czy sądząc uszlachetniasz jakoś ziemię? Czy sadzisz bezpośrednio w to co masz nawiezione? Nie pamiętam czy tam coś dodawałaś na etapie plantowania.
Magleska 05:18, 17 lip 2023

Ania jak już fajnie w ogrodzie -roślin na bogato -już tyle zrobiłaś w tym sezonie ,że szok
Kasya 07:29, 17 lip 2023

No ja tez jestem w szoku jak duzo i jak szybko
Ale na fotkach wszystko się zleje
Te twoje perełki to na żywo trzeba ogladac
TAR 09:23, 17 lip 2023

Magara napisał(a)
Hehe, u mnie trzy razy dziś padało, też po jakieś pięć minut

TARcia, masz Ty tego zielonego dobra Mikołaj powinien Ci maczetę przynieść

Daga podziwiam Cie za te sadzonki, wsadzilam je. Ale musialaś z precyzja chirurga je przygotowywac. Szacun

Makao napisał(a)
Deszcz? U mnie niestety nie padało. Beczki z deszczówką na resztkach jadą. Znowu jest gorąco i wieje wiatr więc wilgotność powietrza znowu spadła do 30%.

Sporo masz jeszcze do wsadzenia.
max na 2-3 dni roboty. Cały front nie jest obsadzony

Agatorek napisał(a)
Żartowałam z tym pisaniu o deszczu
Wiem, że i niedobór i nadmiar nie są dobre. Niestety nie mamy na to wpływu.
wczoraj bylam troche rozgoryczona, bo wlasnie obiad robil sie na grilu, wyciagalismy mieso pod parasolami, irytujące.

Dorii napisał(a)

A u mnie całe 5 minut padało :⁠-⁠\
no wlasnie i to jest zagadka. Mama pisala, ze u niej 3 ulewy, mieszka za Wisla. Ciekawe jak u Ani Żuławianki

April napisał(a)
Ale masz tempo, nie wiem jak ty to robisz.
Czy sądząc uszlachetniasz jakoś ziemię? Czy sadzisz bezpośrednio w to co masz nawiezione? Nie pamiętam czy tam coś dodawałaś na etapie plantowania.

Tam gdzie ziemia dobra w sensie trzymania wilgoci, do dolkow sypie obornik konski lub owczy a dla zakwaszenia przekompostowana zmielona kore. Mam tez całą pryzme przekompostowanej sieczki po gałeziach sosnowych. Klony powoli wykopuje i sypie keramzyt, inaczej zgnija mi korzenie i boje sie choróbska. Tam gdzie rejony suche bede dodawac jeszcze hydrozel. Na razie musze rozkminic ile powinnam go dac, czy mieszac z ziemia czy sypac na dno dołka?

Samo sadzenie idzie mi bardzo szybko. Dłuzej trwa rozkladanie i przewozenie doniczek, sciaganie szmaty lub robienie dolkow w szmacie - tego nie cierpie. Ale planuje skonczyc te rabaty od strony sypialni, bez rabaty studniowej. I w nastepnym tygodniu tyczymy to co Ci narysowalam, tam bedzie jatka ze sciaganiem "darni" i sadzeniem. W nastepna wiosne chcialabym zajac sie terenem przy siatce od oczka i tym co teraz wytyczymy, no i powoli miske obsadzac. Ale tu nie mam cisnienia, bo nie mam koncepcji

Magleska napisał(a)
Ania jak już fajnie w ogrodzie -roślin na bogato -już tyle zrobiłaś w tym sezonie ,że szok

dzieki MAdziu, podobnie bylo w drugim domu w pierwszym sezonie. nie stracilam tempa, choc coraz trudniej idzie sks niestety daje sie we znaki.

Kasya napisał(a)
No ja tez jestem w szoku jak duzo i jak szybko
Ale na fotkach wszystko się zleje
Te twoje perełki to na żywo trzeba ogladac

Hehehe i kto to mowi, mistrzyni wciskania i upychania. Nie zleje sie, bez obaw. Teraz wszystko jest na jednym poziomie. Male piczki nie sadzonki A sadze tak by docelowo plamy byly a doly zadarnione. Ale rozumiem, ze chcesz obejrzec? Bedziesz w poblizu to wpadnij
Judith 09:51, 17 lip 2023

Oglądam zdjęcia i się zastanawiam, jak to możliwe, że już taki ogród masz... Wspaniały efekt w tak krótkim czasie... Wcześniej Martka była mistrzynią szybkiego stworzenia pięknego, gęstego ogrodu, jednak ona ma niewielki ogród. Chyba właśnie straciła najwyższe miejsce na podium .
TAR 11:36, 17 lip 2023

Na podium mi nie zalezy ale chcialam miec juz cos do odpoczynku. Po meczacej budowie i srednio ciekawej okolicy, w ktorej wtedy mieszkalismy po prostu musialam. Chce posadzic to co zgromadzilam i poodpoczywac. Ale czy sie uda?
April 11:52, 17 lip 2023

Takie sadzenie idzie dość szybko. U mnie tylko takie babranie. Wykopać, wywieźć, przywieźć, wsypać, zmieszać... Ech

A hydrożel mieszasz garść w dołku z ziemią i dobrociami. Na to stawiasz rośliny, podlewasz mocno i zasypujesz. Znów podlewasz. Tylko syp jakimś plastikowym pudełkiem, bo się lepi do rękawiczek. Momentalnie przechwytuje wilgoć.
sylwia_slomc... 11:55, 17 lip 2023

Twój ogród jest chyba najszybciej powstającym na forum i od razu widać, że wiesz czego w nim chcesz i jaki ma mieć charakter
Gruszka_na_w... 14:32, 17 lip 2023

Tarcia, czytam na bieżąco i wciąż nie mogę się otrząsnąć ze zdumienia nad tempem przyrostu roślin na rabatach. Wszystko się zagęszcza omalże w mgnieniu oka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 15:26, 17 lip 2023

April napisał(a)
Takie sadzenie idzie dość szybko. U mnie tylko takie babranie. Wykopać, wywieźć, przywieźć, wsypać, zmieszać... Ech

A hydrożel mieszasz garść w dołku z ziemią i dobrociami. Na to stawiasz rośliny, podlewasz mocno i zasypujesz. Znów podlewasz. Tylko syp jakimś plastikowym pudełkiem, bo się lepi do rękawiczek. Momentalnie przechwytuje wilgoć.

Doskonale Cie rozumiem jak masz ciezko. Dlatego te mise tak opozniam, kilka razy mialam przyjemnosc kopac "w sosnach" i pomiedzy brzozami, nie jest lekko, ten trudniejszy kawalek dopiero przede mna

Dzieki za info hydrożelowe, ostatnio sypalam łyżka do nalewania zupy taka nieużywana ale ma długą rączke i wygodnie sie odmierza

sylwia_slomczewska napisał(a)
Twój ogród jest chyba najszybciej powstającym na forum i od razu widać, że wiesz czego w nim chcesz i jaki ma mieć charakter
to tylko pozory

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tarcia, czytam na bieżąco i wciąż nie mogę się otrząsnąć ze zdumienia nad tempem przyrostu roślin na rabatach. Wszystko się zagęszcza omalże w mgnieniu oka.

Tak jak pisalam wcześniej w tym roku pogoda dla nas byla łaskawa, nie jak u innych. Bylo troche zimy, wiosna nie rozpieszczala nikogo ale teraz jest cieplo, przytulnie, otulina z drzew robi dobra robotę, bliskosc oczka stwarza przyjazny mikroklimat a dostawy wody tylko pomagaja. Chociaz jest tez w ogrodzie kilka strat, najbardziej zal mi 3 buków i 2 dereni. Oprócz tego 2 derenie mi zanikły w przechowalniku i ostatnio calkiem padla hortensja kosmata, chociaz miala bardzo dobra miejscowke. Byliny daja rade. Wszystko co przysłały / przywiozły mi dziewczyny jest wsadzone i sa te efekty. Jedynie Albamar rozczarowal sadzonkami zarowno pod wzgledem wielkosci jak i jakosci. Kilka mi zaniklo jak pysznogłowki, kukliki czy lebiodka. Sadzonki z Bylinowego Raju - trzymaja jakosc i poziom. No i sadzonki z all - pierwszy raz ryzykowalam i sa naprawde ladne, dobrze rosną i nabieraja masy.
Oprócz bylin ryzykowalam rowniez zakupami w necie drzew i krzewow, jestem pozytywnie zaskoczona, ze jednak można i da sie i dobrze i taniej.