Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 09:19, 08 gru 2024

Może im jakiś nawóz wiosną daj.
U mnie rosną tulipany ale ja sadze tylko 2 gat. I te sie mnożą.
Dols minuet i exotic empetor.

Z pomyłki mam snow white i są ładne ale mam je dopiero rok i koe wiem jak z nimi bedzie. Troche ich dokupiłam.

Przypomnialo mi się że narcyzy żółte posadziłam w donice.
W ziemi słabo u mnie powtarzały kwitnienie.

sylwia_slomc... 18:32, 08 gru 2024

Widzę, że u Ciebie sadzenie cebul na całego Irysy holenderskie kwitną bliżej lata, przynajmniej u mnie tak kwitły, czym byłam zaskoczona. Bo reticulata to z kolei jedne z pierwszych cebulowych na wiosnę.
JoanNa 19:46, 08 gru 2024

Tak tak, irysy już na pożegnanie wiosny. Miałam już takie ciemno-fioletowe holenderskie Discovery i Purple Sensation,bardzo mi się podobały. Reticulaty też mnie korciły, bo fajnie wygladają tu u dziewczyn na O., ale finalnie poszłam w te krokusy i szafirki jako coś na start.
Lidka, a myślisz że wsadzenie ich w mix kompostu z obornikiem (takim prawie rocznym) nie będzie wystarczające? Że jednak czymś je podkarmić jeszcze wiosną? Bo ja czosnki w taki solidny mix wsadziłam (zanotowałam to gdzieś z Toszkowych porad).
LIDKA 20:42, 08 gru 2024

Jak takj mix dobroci to starczy.

Ja sadze w glinie. Na wiosne większość roślin sypnę obornikiem w granulach. Potem w czerwcu azofoską i koniec nawożenia. Oprócz rodków bo to wiadomo , są specjalnej troski
Narsilia 08:13, 09 gru 2024

Witaj w klubie tych co nie mogą się doczekać wiosny wiadomo z różnych względów ale ja też pierwszy raz robiłam duże sadzenie tulipanów i czosnków i też jestem ciekawa rezultatów , mam nadzieję że się nie zawiodę, ale jakby co to pójdę w te mnożące się co Lidka radzi ewentualnie narcyzy bo ich chyba nie lubią nornice itp
Marcin89 10:23, 09 gru 2024

Narsilia napisał(a)
Witaj w klubie tych co nie mogą się doczekać wiosny wiadomo z różnych względów ale ja też pierwszy raz robiłam duże sadzenie tulipanów i czosnków i też jestem ciekawa rezultatów , mam nadzieję że się nie zawiodę, ale jakby co to pójdę w te mnożące się co Lidka radzi ewentualnie narcyzy bo ich chyba nie lubią nornice itp
Ja tak samo. Zawsze sadziłem tulipany w mniej ważnych miejscach, czy u babci na działce albo w doniczkach na balkonie. Teraz pierwszy raz będą w zaplanowanym miejscu i w większej ilości, więc nie mogę się doczekać
JoanNa 12:21, 13 gru 2024

Coś dopadło moje Novity w donicy no niezbyt fajnie to wygląda. Póki co zatrzymało się na tej środkowej i nie weszło na tą trzecią. Normalnie pomyślałabym że jednak ta południowa wystawa im nie służy i te zachodnie wiatry..ale to czemu zachorowala ta najbliżej ściany? Czyli ta która ma zaciszniej?

Patrycja_KG_Lu 09:07, 14 gru 2024

Jak od brzegu liścia się zaczyna to czy to nie jest objaw zbyt dużej ilości wody?
olciamanolcia 10:51, 14 gru 2024

To może być przemarznięcie
Moje tak właśnie wyglądały
To nie ma nic wspólnego z nawodnieniem
Jak całe się takie zrobią - zetnij odbija
Marcin89 12:59, 14 gru 2024

Też pomyślałem, że zmarzły. Czasem jednak widziałem całe liście brązowe, a tu jest od brzegu jedynie. Może tylko lekko mróz chwycił?