Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 19:52, 02 lut 2025

Plan teoretycznie skończony, choć nie mam poczucia, że to tak będzie. Mi baardzo podobają się takie mieszane rabaty, tak na gęsto. I to widać po ilosci gatunków. To moja bolączka, za dużo mi się podoba.

Marcin89 22:27, 02 lut 2025

Przez ten czas, co Cię nie było, widzę nie próżnowałaś Rabata z rysunku wygląda dobrze. Będzie trochę zimozielonych i dużoooo kwiecia. Teraz widzę jaki to kawał rabaty

Ja dziś miałem rysować swoje, ale najpierw oglądałem inspiracje i nabiłem do głowy milion pomysłów. A z rysowania nic nie wyszło.
JoanNa 23:20, 02 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Przez ten czas, co Cię nie było, widzę nie próżnowałaś Rabata z rysunku wygląda dobrze. Będzie trochę zimozielonych i dużoooo kwiecia. Teraz widzę jaki to kawał rabaty

Ja dziś miałem rysować swoje, ale najpierw oglądałem inspiracje i nabiłem do głowy milion pomysłów. A z rysowania nic nie wyszło.

No jest to właśnie spora rabata i dlatego tak się spinam. O ile okalające dom mam jakoś w głowie ułożone i pewnie rysowanie pójdzie szybciej, tak ta jest wyzwaniem. Najlepiej byloby mieć te wszystkie rośliny i układać 'na żywo'.
Marcin, inspiracje są super, fajnie się to wszystko ogląda. Gorzej tylko jak masz potem milion chciejstw i ciężko przełączyć się na myślenie o strukturze rabaty o formach, kształtach, bo myśli uciekają w konkretne rośliny. A to nie pomaga...no chyba że Ty tak umiesz.
Marcin89 08:59, 03 lut 2025

JoanNa napisał(a)

No jest to właśnie spora rabata i dlatego tak się spinam. O ile okalające dom mam jakoś w głowie ułożone i pewnie rysowanie pójdzie szybciej, tak ta jest wyzwaniem. Najlepiej byloby mieć te wszystkie rośliny i układać 'na żywo'.
Marcin, inspiracje są super, fajnie się to wszystko ogląda. Gorzej tylko jak masz potem milion chciejstw i ciężko przełączyć się na myślenie o strukturze rabaty o formach, kształtach, bo myśli uciekają w konkretne rośliny. A to nie pomaga...no chyba że Ty tak umiesz.
Właśnie nie umiem
nicol21 11:00, 09 lut 2025

Witam się u Ciebie
Podziwiam ogrom pracy włożonej w to aby rabaty były pełne i tętniące życiem - bo zaczynają od piaskownicy to nie miałaś łatwo.
Plany na nową rabatę też są zacne. nie bój się okroić ttrawnika mocniej
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
JoanNa 23:44, 08 mar 2025

Graby przycięte, hortki też, miskanty od razu sekatorem ciachnełam na mniejsze fragmenty. Sporo pracy przede mną w tym sezonie, bo i przeróbki istniejących rabat oraz nasadzenia ma nowych wokół domu, ale i tak nie mogę doczekać się wiosny
Pogoda dzis dopisała, więc pojawił się pierwszy klient w krokusowej stołówce na różanecznikowej
Wrzośce tez dają czadu.

Narsilia 06:56, 09 mar 2025

No prosimy więcej kadrów tej wiosny, pracy dużo ale i efekty będą ja cały tydzień pracowałam do nocy łącznie z weekendem liczę że w poniedziałek się pogoda utrzyma i wtedy trochę podogonie
JoanNa 05:59, 11 mar 2025

Nie mam więcej kwitnących kadrów, jedynie kapustki rozchodnikowe
Ale mam zagwozdke z tymi młodymi różami Angela i Jasmina-jak ciąć takie młode i cienkie? I czy w ogóle już je ciąć?
Angela:

Jasmina:
LIDKA 06:51, 11 mar 2025

Te róże ja bym ciachneła na jakieś 10-12 cm od ziemi. Te pędy zgrubną znacząco przez sezon.

Też mam jeszcze róże do cięcia. A rozchodniki na takim samym etapie mam.
anuska2507 14:46, 11 mar 2025

Kapustki ładne
Też jeszcze nie cięłam róż. Może nie będę czekać do kwitnienia forsycji, ale były ważniejsze rzeczy do wycięcia w pierwszej kolejności.
Przycinasz wrzośce po kwitnieniu? To pomaga im się zagęszczać.