Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

sylwia_slomc... 21:17, 22 maj 2025

AgaBoso napisał(a)
Ostatnie murarki wyjęłam z lodówki w poniedziałek. Niewiele dzirek jest zalepionych. Myślę, że powodem jest zimna wiosna.

Mogły też znaleźć inne lokum
Magara 22:32, 22 maj 2025

Mój domek dla owadów, taki co do zasady badziewny (ale zawsze ), też nie jest zasiedlony.
A owadów lata mnóstwo. Też się zastanawiałam czy powodem są niskie temperatury czy może bliskość uli sąsiada i pszczół hodowlanych???
AgaBoso 21:29, 23 maj 2025

Dziękuję za pochwały domków.

Patrycja, średnica około 17 cm.
Wiola, dobrze wiedzieć które to które.

Zakupiłam sprzęt do mierzenia temperatury Max i Min, co ciekawe jest to analogowy termometr.
Patrycja_KG_Lu 09:33, 24 maj 2025

W wersji analogowej jeszcze takiego nie widziałam. Dobry zakup.
AgaBoso 22:07, 10 cze 2025

Na rabacie przy ogrodzeniu zaczyna być różowo od supertuni vista, wieczorniki damskie zrzuciły kwiaty po ostatnich burzach.
Pora wrzucić zdjęcie i na jesieni porównać co się zmieniło.

Rośnie na niej sporo kwiatów i traw podarowanych przez dobre duszyczki, m.in. z forum.

Miskanty Gracimilus od EliFranki
Firletka i 2 rozplenice od Justyny.
Firletki, białe fiołki i chryzantemy od Zuzy
W pierwszym rzędzie seslerie jesienne od MartyCho i koleżanki Lidki spoza forum.
Trzykrotka wirginijska od Bożenki, zaczyna kwitnąć.

Przed grackami są hortensje na mijankę a pomiędzy nimi rozplenice Karley Rose, jeżówki z własnego siewu, werbena. Przed hortensjami rozchodniki i przed seslerią cynie, które różnie sobie radzą.

Na rabacie z jednorocznymi i miszmaszem mam miskanty Memory od MagdaLenki. Jeden miskant zginął pod kosiarką, na pewno odbije.

Memory od MagdaLenki i EliFranki powtarzają się jeszcze na rabacie, gdzie były tulipany i czosnki. Zdjęcia z dzisiaj brak.

W doniczkach jeszcze rosną ciemierniki od Zuzy oraz Ani. Od Ani trafiła mi się chyba sadzonka werbeny.

Rabata z boku domku ma odstraszać komary, rosną kocimiętki Six Hills oraz darowane lawendy, w tym jedna moja po podziale. Nie wygląda na szczęśliwą z tego powodu, mimo to daje radę. Trzy hosty dostałam od babci.

Na rabacie ostatniej mam black beauty od koleżanki Lidki, irysy syberyjskie od Bożenki oraz przeróżne liliowce od sąsiadki Danusi. Widzę, że jest też jedna lilia azjatycka od bratowej.

MagdaLenka 22:39, 10 cze 2025

No nareszcie jakieś zdjęcia rabat.
Bardzo ładnie wyszło, zwłaszcza ta szeroka rabata z supertuniami. Będziesz robić jakieś obrzeża, czy może kant angielski?
Monia81 07:02, 11 cze 2025

Ja jak chodzę po ogrodzie i spoglądam na rabaty to zaraz mnie nachodzi myśl o tym, że tą bylinkę mam od tej osoby, a tą o tej i od razu uśmiech na twarzy szerszy się robi fajnie się zapowiada rabata
AgaBoso 15:55, 11 cze 2025

MagdaLenka Dzięki
Kancik angielski, zarys już jest.

Monika, dokładnie tak jest i pomyślałam żeby zapisać coby pamiętać co od kogo.
MartaCho 15:59, 11 cze 2025

Fajnie rabatki już się zarysowują! Chwila moment i bujną gęstością!

Ps. Ciemierniki są od kogoś innego- ja nie posiadam. Jeszcze
AgaBoso 18:18, 11 cze 2025

Oczywiście są od Zuzy, dzięki Marta za wyłapanie pomyłki.