Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

Kordina 13:19, 23 kwi 2025

No nie wiem, mam mieszane uczucia co do artykułu, był pisany pod wpływem chwili związanej z tym człowiekiem - aktywistą, więc powstał jako veto trochę
Akurat w moim terenie zupełnie nie ma mowy o przepszczeleniu miodną, ale ja mam bogactwo dzikich łąk wokoło i mnóstwo błonkoskrzydłych różnego gatunku, nawet kupiłam sobie niegdyś broszurkę do rozpoznawania
Chyba najlepsza opcja, jak i w życiu, to wyważenie wszystkiego i znalezienie równowagi i harmonii pomiędzy, czego życzę sobie i wszystkim
Patrycja_KG_Lu 15:30, 23 kwi 2025

Ja Bożenko totalnie nie umiem rozpoznawać. Dopiero teraz mam motywację, bo mnie dziecko pyta co to leci i nie chce źle nauczyć, więc planuje jakiś atlas przejrzeć. W zeszłym roku ugryzły nas raczej pszczoły (wyciągnęłam nam po jednym żądle), uczulone nie jesteśmy.
Anda 15:31, 23 kwi 2025

Tutaj link do innego artykułu

https://dzicyzapylacze.pl/osmia-bicornis-murarka-ogrodowa/ Niżej przemyślenia autorki.

Poszukałam polskich informacji, bo niemieckie mogą być nieadekwatne, bo inny rejon.

Z moich doświadczeń mogę jedynie powiedzieć, że mieszkam na terenach rolniczych, tak więc ekosystem jest tu bardzo w nierównowadze. Rolnictwo konwencjonalne. Parę lat temu zawiesiłam jeden domek dla owadów, ale nie taki z centrum budowlanego, tylko ze sklepu wyspecjalizowanego na dzikie owady. Teraz mam tych domków 6 i wszystkie są zasiedlone, mimo tego że teren owadom niezbyt przyjazny. Mam też teraz o wiele więcej roślin przyjaznych dzikim owadom, a ogród jednak mały. Myślę, że warto mieć cierpliwość i po prostu zaufać naturze. Do mnie murarki i inne dzikie pszczoły przyszły same. Do was na pewno też przyjdą. W PL jest więcej terenów na których dzikie owady mogą się mnożyć. Warto też zrobić w ogrodzie sandarium. Większość dzikich pszczół składa jaja w ziemi Patrycjo, Ty lubisz zgłębiać temat i analizować. Może będzie Ci się chciało coś na ten temat poczytać.

Te artykuły zwracają uwagę na problemy, na które trudno wpaść samemu. Warto być świadomym tego, że są dwie strony medalu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MagdaLenka 15:41, 23 kwi 2025

Znalazłam na szybko pomysł na sandarium w obrzeżu cortenowym. Będę robić u siebie. Pewnie nawet w kilku miejscach.
Ewunia, dzięki za kolejną inspirację (Twoją zasługą są już łukowate brzegi rabat u mnie, a dokładniej połączenie łuków i linii prostych).
Rojodziejowa 17:28, 23 kwi 2025

Pod Waszym natchnieniem dziewczyny zaczęłam szperać, jaki domek dla owadów sobie sprawić, żeby pozytywnie zadziałać w moim otoczeniu. Znalazłam taki artykuł:
https://www.naturgartenfreude.de/wildbienen/nisthilfen/schautafeln/

Może komuś pomoże
AgaBoso 21:59, 23 kwi 2025

Niestety tłumacz nie wszystko przełożył na polski. Czy głównym przekazem tego artykułu jest, aby donki były dla różnych owadów?
sylwia_slomc... 22:22, 23 kwi 2025

Już poziomki??? szok.
Margo2 23:18, 28 kwi 2025

W tym roku zauważyłam dużo dziur w ziemi. Czyli mam sandarium. Mam masę miejsc naturalnych, gdzie owady mogą składac jaja. Hoduję nawet pokrzywy i dzięki Ewie mam żmijowca. Staram się przynosić do ogrodu rośliny polne nad którymi oczywiście moge w jakiś sposób zapanowac.
Bluszczyk kurdybanek jednak nie jest moim ulubieńcem.
Wyrywam.

AgaBoso 08:21, 29 kwi 2025

U mnie też mu bardzo dobrze, nie wyrywam go tylko w jednym miejscu, ładnie zadania.

Gosiu, czy pokrzywę siałaś czy sadziłaś? Kiedyś u siebie wysiałam, niestety nie wzeszła.
Patrycja_KG_Lu 09:13, 29 kwi 2025

AgaBoso napisał(a)
U mnie też mu bardzo dobrze, nie wyrywam go tylko w jednym miejscu, ładnie zadania.

Gosiu, czy pokrzywę siałaś czy sadziłaś? Kiedyś u siebie wysiałam, niestety nie wzeszła.

Ukopać Ci pokrzywy od sąsiada i podrzucić na następne spotkanie?