Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 12:07, 31 gru 2023

Darecka

Nasiona i łąka kwietnia już zamówione, jeszcze tylko fasolnik chiński i trawą. Jest jeszcze trochę czasu na zaplanowanie co gdzie i jak. Bardzo dobrze, bo kilka razy zmieniałam co na której grządce ma rosnąć.

MagdaLenka
Kiedy położyłaś agro na chwasty?
Mam jeszcze 2 inne miejsca przykryte agro, na dniach zrobię zdjęcia dla porównania. Z jednego co jakiś czas wiatr mi zrywał włókninę i mniej przyduszone są.
MagdaLenka 13:53, 31 gru 2023

Agnieszka_Z napisał(a)

MagdaLenka
Kiedy położyłaś agro na chwasty?
Mam jeszcze 2 inne miejsca przykryte agro, na dniach zrobię zdjęcia dla porównania. Z jednego co jakiś czas wiatr mi zrywał włókninę i mniej przyduszone są.

Na początku listopada przykrywałam. Chciałabym pod koniec maja obsadzić to miejsce. Mam nadzieję, że pół roku wystarczy, żeby to się porządnie przerobiło.
AgaBoso 21:46, 17 sty 2024

MagdaLenka podziel się rezultatami na wiosnę.
AgaBoso 22:05, 17 sty 2024

Ostatnio zastanawiałam się nad drzewkami owocowymi (wiśnia Utówka, brzoskwinia Inka lub Harnaś, czereśnia Burlet) i żywopłotem. Postanowiłam zakupić trochę sadzonek grabu pospolitego, aby go w przyszłości użyć na żywopłot a teraz na sloniecie szklarni o wiatru i zasłonięcie WC, które ma powstać niestety na widoku ze względu na rozplanowanie warzywnika. Chcę przed nim posadzić w ramach rozsadnika grab pospolity i przy obsadzić groszkiem pachnącym i maciejką.

Drzewkami owocowe na obecną chwilę chcę posadzić w części warzywnika, a gdy przygotuję ziemię wzdłuż ogrodzenia po lewej stronie to je posadzę w miejsce docelowe. Zrobiłam rysunek poglądowy, rabata jest szeroka na 3 metry jak polecałyście.

Zaplanowałam tylko część za domem, bo tam mogę coś już przygotować na przyszłość. Z przodu domu przed borówkami chciałabym mieć łąkę kwietnia, ale to pierwsze pomysły dopiero.

W tym roku trochę poszalałam z zakupem kwiatów i w pasie przeznaczonym na kwiaty będzie miszmasz. Cynie kojarzą mi się z bukietami u babci
Z jednej strony szklarni będę chciała posadzić surfinie i heliotrop, bo mam tam różnicę poziomów, a kwiaty powinny to pięknie zakryć.
Do okoła warzywnika będzie cieńsza lub grubsza alejka łąki kwietnia.

MagdaLenka 22:49, 17 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
MagdaLenka podziel się rezultatami na wiosnę.

No pewnie. Zaglądałam pod folię ostatnio i na razie nie wygląda to dobrze, ale z drugiej strony 2 miesiące (w dodatku zimne) to za krótko. Pewnie wstrzymam się z tą rabatą do końcówki maja.

A odnośnie do Twoich planów - graby i moc kwiecia to bardzo dobry pomysł.
AgaBoso 17:52, 18 sty 2024

Plan na ogródek warzywny mam już gotowy, sporo nowych ziół planuję w tym roku.

Co ile sądzicie pomidory w szklarni? Na ile pędów prowadzicie?
Planuję w niej 3 skrzynie, długie na 5m, dwie o szerokości 50cm i jedną 110cm.
Basieksp 18:17, 18 sty 2024

My z eM, pomidory, to jego oczko w głowie prowadzimy na jeden pęd, a sądzimy w odstępach tak około 50 cm w tych skrzyniach 50 cm to chyba jeden rządek bym posadziła, może jakimś bazylię bym jeszcze tam dodała a rozmaryn sadzisz do gruntu? Ja zawsze mam w donicach, ale trochę słabo mi rośnie i nie potrafię zbytnio go przezimować na następny sezon, przysycha mi w domu, jak go zabieram na zimę.
AgaBoso 18:21, 18 sty 2024

Pierwszy raz planuję mieć rozmaryn, na balkonie nic zielonego długo się nie trzyma. Kupiłam w tym roku książkę o pielęgnacji warzyw i ziół na balkonie, zobaczymy czy mi w tym pomoże.

Bazylię i aksamitki planuję w szklarni mieć, pięknie rosły w ubiegłym sezonie obok pomidorów.
Basieksp 18:41, 18 sty 2024

Aksamitki też zawsze sądzę z pomidorami przypomniałaś mi o ogóreczniku, miałam go dwa lata temu, w zeszłym roku zapomniałam, a fajnie było skubać jego kwiatki do ozdoby, do sałatek z kwiatków lubię jeszcze zajadać kwiaty nasturcji, je akurat bardzo lubię, takie trochę ostre w smaku są, i ładnie wyglądają na talerzu
AgaBoso 20:23, 18 sty 2024

Nasturcje na pewno posadzę przy ogórkach i cukini, tylko nie naniosłam na plan Herbata z nasturcji jest dobra na chore gardło, w tym roku trochę jej chcę ususzyć.