Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 12:37, 23 sty 2024

olciamanolcia napisał(a)
w tym roku obiecałam sobie( i rodzinie) ,że będziemy mieć własne pomidory-posadzę je w donicach takich wielkich( po drzewkach mam) dostana tyczki i mają rosnąć i owocować

Też się zastanawiam nad kilkoma pomidorami w donicach, przytrzymywałyby mi kartony rozłożone na ziemi wzdłuż ogrodzenia. Widziałm, że Muszelka ma 15l. Sprawdzę jakie moga mieć wymiary, bo dostałam w spadku kilka donic. Każda z innej parafii, myśle je pomalować na wiosnę
AgaBoso 13:10, 23 sty 2024

Darecka napisał(a)
Agnieszko wow, ale werwa do pracy, świetna rozgrzewka przed sezonem właściwym. Podoba mi się Twój tok myślenia i sposób działania Czytając Twoje plany nasunęło mi się kilka spostrzeżeń:

1. Jeśli nie planujesz trzymać drzewek owocowych na tymczasowym miejscu przez kilka lat, to może warto zadołować je w doniczce? Później będzie łatwiej je przesadzić, nie stresując ich aż tak bardzo. Chociaż pewnie większość drzewek owocowych wysyłają z gołym korzeniem.

2. Swoje herbatki to czysta magia, nasturcje i aksamitki to świetny dodatek, moja mama robiła w tamtym roku autorską mieszankę, dodając jeszcze kwiat czarnego bzu, nagietka, lwią paszczę, melisę i hibiskusa, może coś tam jeszcze, ale teraz wyleciało mi z głowy. Oprócz tego fajny jest jaśminowiec i dzika róża, wspomniany ogórecznik, a z fermentowanych płatki lilaka lub wierzbówki (pyszne, karmelowe smaki), czy liście bergenii (smakuje podobnie jak tajska zielona, dość specyficzna, ale nam smakowała).

3. Czy dobrze odczytałam, że w hali z pomidorami planujesz ogórki?

4. Ja swoje pomidory prowadzę zawsze na 2 lub 3 pędy i chwalę sobie tą metodę, zbiory są bardzo dobre i nie zauważyłam, żeby przez to chorowały. Trzeba tylko pewnie bardziej pilnować obrywania liści, żeby był dobry przewiew.

5. Jak szeroką masz cieplarkę? 3 czy 3,5 metra? Moja ma 3m, w ubiegłym roku miałam po 2 rzędy pomidorów po obu stronach na mijankę i dodatkowo otwory na paprykę na środku i niestety okazało się, że to za dużo. Na początku było ok, ale później, gdy papryki się rozrosły, trzeba było się przeciskać z konewkami, co było dość upierdliwe. Dlatego teraz te otwory wykorzystam na nowalijki i bazylię

6. Łączki kwietne ubóstwiam. U siebie nie korzystałam jeszcze z gotowych mieszanek, poza siewem bezpośrednim sadziłam też roślinki z własnych rozsad np. szałwię tricolor (polecam! to śliczny terminator, wszystko przetrwa), aminka, goździki żelazne etc Wiele roślinek dostałam też w prezencie, warto wprowadzić naparstnice, maki o różnych kolorach, czy ostróżeczki, bo później z roku na rok same się rozsiewają.

7. Kwiaty cięte to też jest mój konik, oj, mamy wiele wspólnego, będę Ci mocno kibicować!

Darecka, dziękuję za rady
Ad.1 Ile litrów potrzebują takie doniczki? Drzewka kupię z gołymi korzeniami.
Ad.2 Jaki lilak masz na myśli? Taki typowy majowy? Czy kolor ma znaczenie?
Ad.3 Tak. Znajoma tak choduje co roku i się jej to sprawdza.
Ad4. W jakim rozstawie sadzisz pomidory prowadzone na 2-3 pędy? 50x50cm czy rzadziej?
Ad5. 3x6m. Planuję na środku mieć grządkę o szerokości 110cm a po bokach 50 cm.
W kwiatry dopiero wkraczam, trochę mnie poniosło, bo i kwietną łąkę będę miała. Wciąż zmieniam koncepcję gdzie się znajdzie, chyba jestem bliska decyji.
Darecka 13:49, 23 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Ad.1 Ile litrów potrzebują takie doniczki? Drzewka kupię z gołymi korzeniami.
Wszystko zależy od wielkości sadzonki, a przede wszystkim od szerokości systemu korzeniowego, Doniczkę trzeba dobrać tak, żeby dało się swobodnie to drzewko posadzić, więc trzeba będzie sprawdzić średnicę korzenia i dodać po kilka centymetrów. Mądre głowy w internetach podają bardzo precyzyjne litraże: między 4l a 10l

Agnieszka_Z napisał(a)
Ad.2 Jaki lilak masz na myśli? Taki typowy majowy? Czy kolor ma znaczenie?
Tak, taki najzwyczajniejszy bez/lilak, ja robiłam z fioletowego, ale chyba nie ma większej różnicy Tutaj "przepis"

Agnieszka_Z napisał(a)
Ad.3 Tak. Znajoma tak choduje co roku i się jej to sprawdza.
Hm.. pewnie można się pokusić o takie rozwiązanie, szczególnie jeśli cierpimy na niedobór miejsca, chociaż narażamy się w ten sposób na potencjalne niepowodzenia w uprawie, wynikające z allelopatii ujemnej, niekorzystnej. Zacytuję tutaj fragment fajnego artykułu na ten temat:

"W rolnictwie ekologicznym wykorzystywane jest także zjawisko allelopatii, czyli wzajemnego, biochemicznego oddziaływania na siebie roślin. Jedne rośliny lubią swoje towarzystwo, inne wręcz przeciwnie.
Zaobserwowano, że pomidor i ogórek wpływają na siebie niekorzystnie. Nie powinno się ich sadzić obok siebie na jednej grządce, gdyż plon może być mniejszy, a rośliny bardziej narażóne na choroby i szkodniki.

Ponadto, pomidory i ogórki mają odmienne wymagania, które także mogą utrudniać ich uprawę w bezpośrednim sąsiedztwie. Ogórki lubią większą wilgotność powietrza i wymagają częstszego podlewania, ponieważ mają płytszy system korzeniowy. Przy zbyt rzadkim podlewaniu owoce ogórka stają się gorzkie.

Pomidory można natomiast podlewać rzadziej i preferują one mniejszą wilgotność powietrza. Przy podwyższonej wilgotności pomidory są łatwo atakowane przez choroby grzybowe, takie jak np. zaraza ziemniaczana."
Link do całości tutaj

Agnieszka_Z napisał(a)
Ad4. W jakim rozstawie sadzisz pomidory prowadzone na 2-3 pędy? 50x50cm czy rzadziej?
Muszę polecieć do tunelu i pomierzyć dokładnie, postaram się dzisiaj po obiadku wyskoczyć

Agnieszka_Z napisał(a)
Ad5. 3x6m. Planuję na środku mieć grządkę o szerokości 110cm a po bokach 50 cm. W kwiatry dopiero wkraczam, trochę mnie poniosło, bo i kwietną łąkę będę miała. Wciąż zmieniam koncepcję gdzie się znajdzie, chyba jestem bliska decyji.
Czyli dokładnie takie same wymiary, jak moja. Zatem na przejścia zostaje po 45cm, dość wąsko, ale może u Ciebie się to sprawdzi- czasem najlepiej przetestować niektóre rozwiązania na własnej skórze
AgaBoso 14:13, 23 sty 2024

Doświadczone koleżanki mówią, że im się sprawdza ten system. Ten rok będzie pod tytułem "Sprawdź to sama"
Darecka 15:41, 23 sty 2024

Specjalistyczne narzędzie pomiarowe (centymetr krawiecki ) podpowiedziało, że mój rozstaw na planie trójkąta to 95cm u podstawy na 50x50cm, czyli podobnie jak u Was
AgaBoso 15:57, 23 sty 2024

Dzięki
LIDKA 05:13, 24 sty 2024

olciamanolcia napisał(a)
Przyszłam do Ciebie w odwiedziny-zakupy daliowo piwoniowe-lux, za wysiewy podziwiam.... w tym roku obiecałam sobie( i rodzinie) ,że będziemy mieć własne pomidory-posadzę je w donicach takich wielkich( po drzewkach mam) dostana tyczki i mają rosnąć i owocować

Justyna udadzą się te pomidorki.
Ja mialam 5 szt w takich doniczkach z biedry po kwiatach ciętych. Kompostowa ziemia i będzie ok.
Teraz zamierzam rozszerzyć uprawę o kolejne 5 szt.
AgaBoso 20:54, 24 sty 2024

Zrobiłam dziś podsumowanie roku 2023, wiele prac zostało wykonane jak na pierwszy sezon:

+ Na szybko przygotować ziemię pod warzywnik (glebogryzarka), rozrzuciłam na całości obornik granulowany i przegrabiłam. Rządki pod ogórki i pomidory wyścieliłam agrotkaniną.
+ Załatwić miejską wodę.
+ Opryskać kilkukrotnie trawnik/chwastownik i warzywnik wywarem z wrotyczu = brak pędraków, jeden turkuć.
+ Postawić ogrodzenie i ochronę od wiatru dookoła warzywnika.
+ Przygotować ziemię pod krzewy owocowe: kartony leżały jakiś czas, przebrać chwasty i posiać gorczycę = ziemia była dużo lżejsza.
+ Posadzić krzewy owocowe
+ Stworzyć kompostownik z 3 przegród
+ Utworzyć nowe grządki, ziemia przekopana (pod truskawki)/poruszona widłami i posiany poplon, głównie gorczyca.
+ Część grządek powstała na ziemi nie wzruszonej, kartony + ziemia z ogrodu, na to kompost
+ Przygotować fundament pod szklarnię, która czeka na złożenie.
+ Zakupić deski na grządki do szklarni.
+ Z rozsad przyjęło się: bazylia, seler, por, bób, kwiaty i pomidory (które były sadzone do świeżej ziemi)
+ Wyhodować sporo dobrego jedzenia, zrobić ponad 40 słoików przetworów z ogórków
+ Polubiłam zieloną fasolkę, odmiana Ferrari. Przepyszna, dawała plony do mrozów.

Co zawiodło:
- Za duże odstępy między rządkami warzyw = kolonie chwastów
- Za małe ścieżki = krążyłam między warzywami
- Zabrakło profilaktycznego dbania o rośliny drożdżami, wywarami ziołowymi itp. = ZZ na pomidorach
- Ogródek powstał za późno, za późno (początek maja) posiałam warzywa
- Z rozsady padły ogórki, bakłażany i cukinie
- Brak dosiewu żółtej fasolki szparagowej

Plan na ten sezon 2024 co do wysiewów:
Wysiać do gruntu: cukinia, bób, fasolka szparagowa karłowa i tyczna, ogórki, koperek, pietruszka naciową i korzeniową, kolendra, marchew, buraki, dynie, groszek cukrowy, roszponka, rukola, rzodkiewka, sałata.

Wysiać na rozsadę: pomidory, poziomki, seler, por, papryka, cebula, burak liściowy, seler naciowy, bazylia, kapusta (jesienna) , rzepa (jesienna)

Winter sowing: jeżówka purpurowa, heliotrop, kosmos, aksamitk, niezapominajka, nagietek oraz groszek pachnący groszek cukrowy, bób.

Profilaktyka:
• Pokrzywa pod korzenie pomidorów
• Gnojówka z pokrzywy co 2 tygodnie?
• Drożdże pod pomidory?
• Wywar z wrotyczu = brak robaków i pędraków
• Żółte kwiaty (głównie nagietek) przy koperku i bobie = mszyca zjedzona przez biedronki
• Nasturcja przy cukini
• Aksamitki gdzie się da
• Bazylia przy pomidorach

Będę wdzięczna za podpowiedzi jak Wy dbacie o pomidory i inne warzywa.
Basieksp 21:12, 24 sty 2024

Fajne podsumowanie i fajne plany od siebie mogę podpowiedzeć, że my cukinie i ogórki (gruntowe i do tunelu) wysiewamy na rozsady. Na początku co do ogórków gruntowych nie byłam przekonana, ale eM sie uparł, udały się, szybko owocowały. Robimy tak już od jakiegoś czasu i jest ok drożdży pod pomidory, przy sadzeniu nigdy nie dawałam, ale może warto wypróbować Twój sposób, my pod pomidory w dołek dajemy jeszcze popiół drzewny z kominka, ale z drewna liściastego a i zgapię od Ciebie pomysł z żółtymi kwiatami
AgaBoso 21:15, 24 sty 2024

Drożdże miałam na myśli jako roztwór do podlewania
Co do ogórków to nie wiem czy się przyjmą tok temu uschły wszystkie sadzonki. W jaki sposób sądzisz swoje? Może ja swoje za mało podlałam na początku.