Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

Basieksp 11:54, 19 sty 2024

No mieć czereśnię, którą szpaki by omijały, to było by super ciekawe czy wszędzie by to się sprawdziło, u nas szpaki to prawie plaga
Anda 12:34, 19 sty 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Ewo, czy Twoje czereśnie zajmują duzo miejsca? Czy masz je posadzone obok siebie? Na jaką wysokość je porzycinasz?

Heidelfińskiej nie mam w ogrodzie. Rośnie u znajomych.

Moja czereśnia jest szczepiona na 1,6, ale to mocna podkładka. Rośnie dość szeroko. Musisz się liczyć ze średnica ok. 5-6 m po paru latach. Niestety, gdy ją kupowałam nie znałam się jeszcze zbyt dobrze na drzewach owocowych. Muszę ją dość mocno ciąć co dwa lata. Moja ma 9 lat i aktualnie ok. 5-6 m wysokości. Na początku cięłam ją co roku. Przy drzewach owocowych ważne jest to, aby słońce docierało też do środka korony. Tu się mówi, żeby ciąć tak, aby kapelusz ogrodnika przeleciał

U moich sąsiadów rosną czereśnie, dlatego nie mam problemów z zapylaniem

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:34, 19 sty 2024

Basieksp napisał(a)
No mieć czereśnię, którą szpaki by omijały, to było by super ciekawe czy wszędzie by to się sprawdziło, u nas szpaki to prawie plaga

Tych białych przeważnie nie lubią
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 16:44, 19 sty 2024

Hej Agnieszka

Widzę, że umknął mi Twój wątek. Widać, że fajnie planujesz na działce.
Niestety z warzywami Ci nie pomogę, ale będę trzymać kciuki za udane zbiory
AgaBoso 18:46, 19 sty 2024

Hej, hej Kciuki na pewno się przydadzą, szczególnie przy pomidorach.
Patrycja_KG_Lu 21:32, 19 sty 2024

Cebuli nie jemy jedynie w zupie opalona w całości na chwilę dodana jest akceptowana u nas w domu.

Czyli Harnaś wygrał nad Soczystą i Inką
AgaBoso 22:24, 19 sty 2024

Myślę, że zdecyduję się na 2, Harnasia i Soczystą.
Mam dylemat co do czereśni, jedna para jest wczesna (mała szansa na robaki) - Majówka i Miodówka Jasna czy Burlat i Buttnera Czerwona.
Nad wiśnią też jeszcze myślę - Łutówka, Kelleris lub Panda.
AgaBoso 15:47, 20 sty 2024

Poziomi i podkiełkowane papryki słodkie wysiane i postawione na wschodnim parapecie.
Surfinie wysiałam do dużej doniczki i postawiłam ma wschodnim oknie na klatce, mam nadzieję że będzie im tam dobrze
Na balkonie wystawiłam dziś wysiane kwiaty (jeżówka purpurowa, heliotrop, kosmos, aksamitk, niezapominajka, nagietek oraz groszek pachnący) metodą winter sowing, zobaczymy co z nich będzie.

Skusiłam się na zakup dali oraz piwonie.
Dalia Dekoracyjna Rosella II

Dalia Talerzowa Cafe Au Lait II

Paeonia Piwonia chińska Dębówka
Rojodziejowa 15:55, 20 sty 2024

Eee dwie dalie wykopać, to raczej mały problem, dasz radę!!

Kibicuję wysiewom zimowym!
Muszelka 15:56, 20 sty 2024

Super plany i wysiewy! Bardzo kibicuję

Małe pytanie: czy Twoje parapety są ogrzewane?
Jeśli nie, to papryka będzie miała duże problemy z wykiełkowaniem na wschodnim parapecie (potrzebuje do tego 24-25°C).
Po wykiełkowaniu będzie sobie dobrze radzić w chłodniejszym miejscu.