Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 17:55, 30 maj 2024

Basiek Te pierwsze truskawki najbardziej cieszą
Mi najbardziej na razie smakuje Polka - najsłodsza, Honeoye jest średnio słodka, za to bardzo soczysta, Rumba słodka ale bardzo mała, posadziłam ją już z zawiązanymi pąkami.
Truskawek coraz więcej, ale na dżem kupię z 5kg. Ze swoich na raz na dżem nie uzbieram. Mam nadzieję upolować odmianę Marmoada,pyszna jest.

Elu, maki właśnie zerwałam i rozsypałam pod płotem, rośnie ich u mnie kilka gdzieniegdzie. Chabry też planuję zebrać, to samo z groszkami pachnącymi. Nie wszystkie będę ścinać do wazonu, a taki pierwszy bukiet mam.

Firletka ma bardzo ładny kolor, ale nie widziałam nigdzie w okolicy.

Klaudia, jak poleżę 5 minut to jest dobrze

AgaBoso 18:04, 30 maj 2024

Coś mi podgryzło 2 pomidory w szklarni, na szczęście na grządce z trzema pomidorami.
Czy wiecie co to za stworzenie mogło tak obgryźć łodygę?

Początkowo myślałam, że to mrówki bo wypadł mi jeden pomidor, dosadziłam i to samo. W końcu go wyrzuciłam i wysiałam groszki cukrowe.
Kordina 19:08, 30 maj 2024

Nie widać tam ząbków mysich przypadkiem?
Groszki to jednak wdzięczne kwiatki, mam kilka opakowań różnych, ale jakoś nie zdążyłam w tym roku wysiać
Basieksp 19:30, 30 maj 2024

Śliczny bukiecik nie bardzo wiem co mogłoby podgryźć tego pomidora oby na tym jednym się skończyło.
AgaBoso 21:14, 30 maj 2024

Bożenko No właśnie nie widzę, śladów zębów ani żadnych. Oby to był ślimak, na pozostałych grządkach mam wyłożone kartony i brak szkód.

Basiek, dzięki. Ja bym na Twoim miejscu wysiała, moje wysiane 2 tygodnie temu zaczynają rosnąć. Warto spróbować.

olciamanolcia 21:34, 30 maj 2024

Ojejku jakie piękne groszki

Chcesz firletkę? Mogę Ci wykopać
U mnie w pewnym miejscu na wsi rośnie jakby dziko. Nawet ostatnio ja ktoś wyciął jak golili pobocze.
AgaBoso 22:06, 30 maj 2024

Jeśli jest biała lub różowa to bardzo chętnie.

Groszki zdecydowanie wyglądają lepiej na żywo niż na zdjęciach opakowań. Myślałam, że jak wymieszam kolory to nie będą pasować a jest idealnie.
olciamanolcia 22:09, 30 maj 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Jeśli jest biała lub różowa to bardzo chętnie.

Groszki zdecydowanie wyglądają lepiej na żywo niż na zdjęciach opakowań. Myślałam, że jak wymieszam kolory to nie będą pasować a jest idealnie.

Rózowa taki mocny róż .

Darecka 11:49, 31 maj 2024

Zgodnie z przewidywaniami powstał u Ciebie prawdziwy efekt woow, aż nie wiem co komplementować najpierw, czy profeskę w szklarni, smakowite truskawki, cudne groszki, czy po prostu całokształt . Nie wiem, co za dziad podgryza Twoje pomidorki, ale przekaż mu ode mnie dydaktycznego kopniaka w futrzasty zadek . Piwoniowy bukiecik zacny, domyślam się, że pachniał obłędnie, podobnie jak ten groszkowy. Chabry mają różne kolory, miałam też białe i różowe, chociaż do zeszłego roku też nie wiedziałam, że takie są. Powodzenia w dalszej części sezonu i gratulacje, efekt spektakularny
AgaBoso 22:11, 31 maj 2024

Dzięki Darecka Jak go złapię to przekażę na pewno
Moja znajoma podejrzewa, że to mógł być zając. Dla odstraszenia jutro zamontuję patyk i puszkę oraz wstążki. Na noc zostawiam szklarnię otwartą, więc dziś dla utrudnienia zabarykadowałam wejście leżakami.

Truskawki pozdrawiają

Pojawił się też pierwszy kwiatek na melonie odmiany Emir. Uprawiam pierwszy raz, wysiałam 18 kwietnia do doniczek w szklarni.

Pierwsze kwiatki pomidorów mam na odmianie czarnego pomidora podarowanego od Patrycji oraz na Garden Pearl.