Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

ElzbietaFranka 23:35, 21 cze 2024

Firletka to jak chwast sieje się i rośnie gdzie jej się podoba
Werbena tak samo.

Prawdopodobnie zrobi się kołtun bo jedno i drugie się sieje.
AgaBoso 21:33, 22 cze 2024

Już są przesadzone.
Planuję łąkę kwietnia wzdłuż krótszego boku ogrodzenia a wzdłuż długiego piwonie, hortensje, lilie, mieczyki i może coś jeszcze.
Wzdłuż krótszego boku położyłam czarną agrowłókninę w kwietniu na wysokie chaszcze, wczoraj zdjęłam i bardzo ładnie wszystko padło (zdjecia brak). Aby poprawić strukturę gleby rozsypałam grykę, która bardzo ładnie rośnie rozsypana po koszeniu wzdłuż długiego boku działki. Mile mnie zaskoczyło, że nasiona gorczycy i gryki kiełkują po prostu rzucone na ziemię.
ElzbietaFranka 00:02, 23 cze 2024

Gorczyca i i gryka to wspaniały poplon. Bardzo ziemię poprawia ma sporo azotu same zalety.

Agnieszko róż się nie rozsadza.
Ma jeden korzeń i tak rośnie.

Ta róża u mnie to Oliwia mam 8 szt bardzo je lubię kwitną prawie cały czas.

olciamanolcia 09:23, 23 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Gorczyca i i gryka to wspaniały poplon. Bardzo ziemię poprawia ma sporo azotu same zalety.

Agnieszko róż się nie rozsadza.
Ma jeden korzeń i tak rośnie.

Ta róża u mnie to Oliwia mam 8 szt bardzo je lubię kwitną prawie cały czas.

Elu ja jedną róże podzieliłam - te ze skarpy. Miałam dwie mam trzy
olciamanolcia 09:24, 23 cze 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Firletka to jak chwast sieje się i rośnie gdzie jej się podoba
Werbena tak samo.

Prawdopodobnie zrobi się kołtun bo jedno i drugie się sieje.

To fakt - jedno i drugie jak chwast ale jakże uroczy
Kordina 13:39, 23 cze 2024

Firletka jest jak najbardziej do ogarnięcia
AgaBoso 13:29, 24 cze 2024

Najlepsze jest to, że od momentu posadzenia firletek u siebie widzę je w ogórdkach u sąsiadek pod blokami. A we wczorajszym odcinku Kasia in the garden też o nich wpsomniała Nawet mama mojego partnera ma kilka u siebie i zaklepała sobie parę sadzonek ode mnie.

Teraz rozglądam się za hortensjami i upatrzyłam dwie (HORTENSJA PIŁKOWANA 'PREZIOSA' oraz HORTENSJA KRZEWIASTA 'ANABELLE'). Pomyślsłam żeby kupić 2 sadzonki i za jakiś czas je rozmnożyć.

Nad piwnoniami jeszcze dumam, mam coś dostać od babci partnera. Sadzonki posadzone w kwietniu nie wyglądają najlepiej, poczerniały trochę. Myślę, że zostały przemrożone. Czy dobrzebyłoby je teraz przyciąć?

Niestety na łodygach pomidorów pojawiły mi się brązowe plamy, pomimo zastosowania drożdzży, Wydaje mi się, że moemntami pomimo otwartych dwóch okien i jednych drzwi było za wilgotno.
W tym juz wolałam opryskać je niz wyrzucić jak w ubiegłym, także zastosowałam Cabrio Duo 112 EC który u wielu się sprawdzał. Za kilka dni podleję je też gnojówką ze skrzypu. Mam nadzieję, że doczekam w tym roku pomidorów

MagdaLenka 13:41, 24 cze 2024

Jak to już papryka??? Moja dopiero zaczyna kwitnąć... W ogóle jakiś opóźniony ten mój ogród.

Rozważ hortensję Anabelle Strong - to wersja niepokładająca się.
AgaBoso 14:09, 24 cze 2024

Dzięki MagdaLenka za podpowiedź Paprykę wysiewałam w styczniu jak to polecała Kasia in the garden, to papryka z lidla, słodka szpiczasta.
W gruncie to ona przoduje, ogórki wolno rosna, ledwo widać zawiązki na Śremskim, Monika jeszcze za mała.

Cukinie mają same żeńskie kwiaty i zaczynają rosnąć owoce.

Za to pomidory wydają się niewypałem w gruncie, tylko Garden Pearl ma owoce.
Patrycja_KG_Lu 16:52, 24 cze 2024

To ja dodam od siebie o Annabelle Strong Abetwo. Było o niej w programie Maja w ogrodzie. Polecała ją znana projektantka ogrodów i pokazywała w nowoczesnym ogrodzie klientki. Jak chciałam ją dać na front u mnie to dziewczyny tutaj odradziły, bo u mnie to od południa i sugerowały dać w bardziej cieniste miejsce, a na słońce by dawać bukietowe odmiany.