Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 20:37, 01 lip 2024

Czosnki zaplecione

Melony rosną, wczoraj je podwiazałam i dużo lepiej to wygląda. Łatwiej też je podlać.
AgaBoso 20:42, 01 lip 2024

Gruszka_na_w... 21:43, 01 lip 2024

Gratuluje pięknych zbiorów w warzywniku.
Główkom czosnku obetnij sekatorem korzonki. Nie trzymaj ich zbyt długo na słońcu. Po 2-3 dniach powieś te warkocze w zacienionym pomieszczeniu. Ząbki będą dłużej soczyste.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 22:43, 01 lip 2024

No, postrach wampirów zapleciony
AgaBoso 10:55, 02 lip 2024

Dziękuję Haniu
Czy piwnica będzie w ok?

Dokładnie Bożenko, wampiry mi już teraz niestraszne.

Gruszka_na_w... 11:19, 02 lip 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Dziękuję Haniu
Czy piwnica będzie w ok?

Piwnica będzie OK.
Te czosnkowe łodyżki po wysuszeniu bardzo się kruszą i śmiecą. Swoim czosnkom zostawiam jakieś 20-30 cm łodygi, a resztę odcinam. Plotę coś a'la wianek, ale te końcówki łodyżek obwiązuję sukcesywnie sznurkiem, kończę pętelką/ zawieszką. Taki dłuższy wianek zajmuje mniej miejsca. Potem sekatorem odcinam główki w miarę potrzeb. Dzięki sznurkowi całość trzyma się kupy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:24, 02 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Po czym poznałaś, że Harnaś do zbioru? Ja wykopałam 1/3 tylko dlatego, że mąż wjechał w niego kosiarką i skosił szczypiory. Reszta (2/3) rośnie dalej. Te co wybrałam w sumie raczej małe niżeli takie jak na targu się widuje.

Pati, wielkość główek czosnku zależy od wielu czynników. U mnie w tym sezonie czosnek jest kiepski. Zima i wczesna wiosna były za mokre, a on tego nie lubi. Potem dla odmiany było za sucho. Wiele też zależy od wielkości wsadzonych jesienią ząbków, bo one są żywicielem rośliny w początkowym okresie. Te czosnki na ryneczku mogą być podpędzane nawozami azotowymi albo rosły w wyjątkowo bogatej glebie.
Patrycja_KG_Lu 13:10, 03 lip 2024

Dziękuję Haniu i zostawiam znalezioną inspirację czosnkową.
AgaBoso 16:07, 03 lip 2024

Piękne wianki, pochwalne się jak zrobisz swoje.
Gruszka_na_w... 10:12, 04 lip 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję Haniu i zostawiam znalezioną inspirację czosnkową.

Te ze zdjęcia są tak urocze, że nadają się jedynie na bukiet. Szkoda byłoby takie wieszać na zapleczu garażu i potem niemiłosiernie ciąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies