Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogródek Gosi

Margo2 21:57, 09 kwi 2024

Margo2 22:07, 10 kwi 2024

Padłam.
Dzisiaj zaraz po pracy skosiłam trawnik, ponieważ po pierwsze wywożą jutro bio, a po drugie czekałam na wertykulator od sąsiada. Więc czekając na sprzęt posadziłam prawie wszystkie dalie, czyli sztuk 8. Została jeszcze jedna, ale juz nie zdążyłam, bo sąsiad skończył wertykulacje u siebie i przyniósł mi, żebym zrobiła u siebie. Co roku sobie obiecuje, że jesienia kupie wertykulator spalinowy i co roku szkoda mi kasy. Nie cierpię elektrycznych urządzeń ogrodowych. Zrobiłabym to 2 razy szybciej i mniej bym się zmęczyła, gdybym takowy spalinowy miała. To przerzucanie kabla :angry:
No, ale udało się. Juz prawie zmierzchało. Więc szybko kosiarka poszła drugi raz w ruch, bo nie miałam juz siły na grabienie. Potem jeszcze dosiałam trawę, tylko nie wiem, czy cos z tego będzie, bo ziarna były z zeszłego roku.
Jutro planuję dalszy ciąg pielenia i musze koniecznie zrobić oprysk na chwasty w trawniku, bo mam strasznie zachwaszczony. Jeszcze nigdy tak nie miałam. Zazwyczaj nie używałam chemii, ale teraz jestem zmuszona. I nie chodzi o mniszka, którego ręcznie usuwam, ale o inne badziewia.
Jeśli to zrobię, to mogę powiedzieć, że najgorsze prace za mną. Potem już tylko dopieszczanie. i sadzenie nowych roślin.

Margo2 22:08, 10 kwi 2024

Magleska 08:12, 11 kwi 2024

Gosia
podziałałaś-ja w tym sezonie wertykulacji nie zdążyłam zrobić

a ścieżka niezmiennie zachwycająca
vita 08:23, 11 kwi 2024

To się napracowałaś Najważniejsze zrobione.
Znasz nazwę tego wilczomlecza? Mam chyba takiego samego.

Margo2 napisał(a)
Margo2 22:00, 11 kwi 2024

Magda, w zeszłym roku, ja nie robiłam wertykulacji. Mimo, że miałam zabieg w październiku poprzedniego roku. Nadal odczuwam skutki, więc oszczędzam się do tej pory.
Musisz koniecznie przyjechać zobaczyć na żywo

Wiki, niestety nie mam pojęcia co to za wilczomlecz. Ja go nie kupowałam, nie sadziłam. Pojawił sie znikąd i rozsiewa się coraz bardziej. Niedługo będę go uważała za chwast

Dzisiaj ciąg dalszy pracy. Jak ja lubię ten czas, kiedy każdą wolna chwilę spędza się w ogrodzie pracując. Dzisiaj w Gardensach była mowa właśnie o takiej terapeutycznej funkcji pracy w ogrodzie. Szkoda, że w Polsce nie ma tego typu terapii.
Dzisiaj w końcu wyczyściłam oczko na tarasie. Teraz czekam na rośliny wodne.
Dalej kontynuowałam pielenie, ale i sadziłam. Dzisiaj przede wszystkim hosty. Uwielbiam je od momentu wychodzących kłów, po żółte liście jesienią.
Chciałam się zabrać za sprzątanie w narzędziowni, ale przyszły sąsiadki i prace zostały zakończone

Margo2 22:03, 11 kwi 2024

April 13:08, 12 kwi 2024

Ale masz już fajnie Pracy z trawnikiem współczuję.
A ten wilczomlecz jest cudny. Sadzonki od ciebie świetnie przezimowały. Ciekawe kiedy dochowam się tak dorodnych kęp. Niech cię rączka nie świerzbi żeby traktować go jak chwast. Jakby co to chętnie przyjmę nadmiary
Gosialuk 16:15, 12 kwi 2024

Ja też mam podobnego wilczomlecza znikąd. Nie wiem czy to taki sam. Wydaje mi się, że mój ma bardziej bordowe listki. Ale bez problemu przeżywa zimę. Na razie się rozsiewa, ale nie nadmiernie. Jak pojadę na działkę, to zrobię mu fotkę.
Agatorek 16:36, 12 kwi 2024

Się narobiłaś, może nie powinnaś od razu tak szaleć po chorobie?

Ale mi się podobają serduszka ❤️