Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 21:43, 03 lis 2025

mimik333 napisał(a)

Cóż poradzić, od razu chwyciłam widły i przeniosłam Okaże się w następnym sezonie. Gleba trzyma wilgoć. W okolicach tej największej gillenii dostrzegłam nowo posadzone tegoroczne, o których już zdążyłam zapomnieć. Efekt kompulsywnych zakupów. Zważywszy, że pierwsze 3 kupowane przez internet rosły w P9, te ostatnie stacjonarnie -w solidnych chyba C3 lub większych -zakup był uzasadniony. Coraz bardziej zależy mi na oszczędności czasu Przenoszona była uprzejma wyrosnąć z tej P9 druga zaginęła czyli pewnie wyschła, trzecią przenosiłam ze 3 razy.

Jak ja to znam Jak też namnażanie, aby uzyskać większy efekt
Jednak od dłuższego już czasu wolę dzielić swoje rośliny, niż dokupować. A straty są niejako wpisane w ryzyko. Ciekawa jestem jak gillenia poradzi sobie u Ciebie na słonecznym stanowisku. I mogę się zdziwić To ile masz sadzonek gillenii w sumie?
vita 22:01, 03 lis 2025

Gosialuk napisał(a)
Ciekawe czy grzybki się zadomowią w twoim ogrodzie.
Cytryna bardzo ciekawa, będzie na pewno oryginalnym dodatkiem do wypieków.

Myślę, że trzeba poczekać, dwa, trzy lata. Jak zaaplikowana grzybnia znajdzie sprzyjające warunki, to coś z tego może być ? Na moich cienistych rabatach jesienią wywala tyle dzikich grzybów, że nie daję rady z ich usuwaniem. Nie bardzo się na tym znam, jednak jak jakieś grzyby tak intensywnie rosną, to może szlachetne też będą chciały?
Cytryna mega aromatyczna, lubię szukać (i znajdować) wysublimowane aromaty
antracyt 09:15, 04 lis 2025

Joku napisał(a)
Ewa, ciekawe plany. Już widzę w wyobraźni ten las wchodzący na taras.
Rydze zbierałam w dzieciństwie, w lesie rosnącym za miedzą gospodarstwa rodziców. Lasek był dość młody (jakieś 10 - 15 lat być może). Rydze wybrały sobie stanowisko na obrzeżu, dość słoneczne od południowego zachodu. Ziemia prawdopodobnie piaszczysta, rosły w trawie, na podlewanie mogły liczyć tylko z nieba. Ale wtedy więcej padało.

Marzenie, mieć prawdziwki we własnym ogrodzie. Życzę powodzenia w uprawie.

Zapomniałam napisać że lasek był sosnowy.

Potwierdzam Mam rydze na wakacyjnym. Większość rośnie w trawie na obrzeżach sosnowego lasku. Wszędzie jest piach i zdecydowanie sucho.
Nie będę Ci wątku zaśmiecać, wstawię zdjęcia u siebie. Zobacz jak wygląda "podłoże".