Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 12:49, 12 paź 2025

Na Pomorzu, np. nikomu by do głowy nie przyszło zabezpieczać horteki Może też takich okoliczności doczekam Tracenie roślin jest niejako wpisane w nasze ogrodnicze zapędy. Przeglądałam ostatnio moje listy roślin, ech! Skupiam się teraz na uprawie tego co mam i tego co przetrwało u mnie. Powrót do źródeł ogrodowania, he he
mirkaka 13:24, 12 paź 2025

Jesteś na dłużej czy znów znikniesz i pojawisz się wiosną?? żarcik,
Obiecałaś napisać o jakiś nowych roślinach przywiezionych z wojaży.
jak twoje ogrodówki, przebarwiły się na bordo? Moje już świecą czerwienią
vita 13:54, 12 paź 2025

Dobry żart tynfa wart
O roślinach przywiezionych właśnie przygotowuję się napisać, mam mnóstwo wrażeń, w tym roku skoncentrowałam się na roślinach zielnych i przyprawach. Takie bliskie spotkania trzeciego stopnia Dla mnie fascynujące
Moje/Twoje ogrodówki chyba jeszcze potrzebują czasu, na razie świecą zgaszoną czerwienią ich kwiaty
Wafel 18:23, 12 paź 2025

Nowe roślinki przywiozłaś z Włoch?
mimik333 21:13, 12 paź 2025

vita napisał(a)

Cieszynianka w sprzyjających warunkach bardzo dobrze się rozsiewa, gratuluję Może twoje serce się otworzy też na inne rośliny?
Co do okrywania ogrodówek, to przetestowałam chyba wszystkie możliwości, szary papier sprawdzi się przez krótki czas, kluczowe wydaje mi się znalezienie w ogrodzie dobrego stanowiska.
Właśnie takiego, które zapewni na przedwiośniu osłonę przed zimnymi ciągami przymrozków.
Przede mną przygotowanie moich do zimy, ten rok był wyjątkowy, na następne takie kwitnienie ogrodówek może trzeba będzie długo poczekać?

Innymi roślinami którymi uzupełniam ogród są: dające plamę koloru tam, gdzie dotychczas jej brakowało oraz dodające struktury, którą się zauważa w promieniach słońca. Z "drobnicą" skończyłam na ciemiernikach. Powoli wracam do cebulowych. Taka loteria- kto szybszy: kwiaty czy nornice? Pozdrawiam

sylwia_slomc... 21:20, 12 paź 2025

vita napisał(a)
Na Pomorzu, np. nikomu by do głowy nie przyszło zabezpieczać horteki Może też takich okoliczności doczekam Tracenie roślin jest niejako wpisane w nasze ogrodnicze zapędy. Przeglądałam ostatnio moje listy roślin, ech! Skupiam się teraz na uprawie tego co mam i tego co przetrwało u mnie. Powrót do źródeł ogrodowania, he he

U mnie podobnie przetrwają twardziele, głównie z powodów suszy i braku czasu.
Patrycja_KG_Lu 22:16, 12 paź 2025

vita napisał(a)
Testuję dodawanie zdjęć przez iCloud, fotki robione komórką nie podobają mi się, ale teraz okazało się to koniecznością.
Smakowity dar od Patrycji, mniam mniam Pati, te żółte, spiczaste, z pomarańczowymi refleksami wewnątrz, jaka to odmiana?

Miło było Cię spotkać i pogadać

Również było mi miło zobaczyć się na żywo. Z pomidorkiem może być ciężko ustalić na 100%, bo przy zrywaniu nie były podpisane akurat w tej partii. Przeglądając notatki z tego roku mam 2 typy o tym kolorze i kształcie - Orange Russian albo Niebiańskie Góry. Ten pierwszy ma po przekrojeniu w środku pomarańczowe przebarwienia, a ten drugi żółty w środku. Reszta żółtych była u mnie okrągła albo żebrowana. Zapraszam bezpośrednio do ogrodu/tunelu w szczycie sezonu pomidorowego, przy każdym jest karteczka z odmianą

Orange Russian w dwóch płaszczyznach.
Ewa777 13:23, 13 paź 2025

Jestem z tym Pomorzan, co okrywali hortensje przez wiele lat
Teraz mam za duże krzewy, żeby się w to bawić, a zabawnie wcale nie było
Joku 18:27, 13 paź 2025

Ciekawa jestem czy kolorowy pomidor smakuje tak samo jak czerwone pomidory. Dodam, ze ja nie jem pomidorów . Ale wszystko przede mną .
Vita, jak się miewa twój dywanik z imperaty Red Baron? Może jakieś zdjęcie?
Wafel 22:13, 13 paź 2025

Jolu nie lubisz pomidorów, czy nie możesz jeść? Pomidorki to moje ulubione warzywne przekąski, są na podium, obok stoją marchewki i świeży ogórek. Duuużo pomidorów jem, zwłaszcza tych małych typu koktajlowego, mniam