Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

tulucy 22:11, 18 lis 2025

Nadrobiłam. Na tyle mnie nie było na forum, że przeoczyłam nowy wątek.

Bluszczem mogę straszyć razem z Tobą. Exem ciął pędy piłą spalinową, jak już się namyśliłam, żeby tałatajstwo usunąć z ogrodu. Nie dość, że pędy zaczęły szaleć, to jeszcze siewek wyciągałam multum.
Szkoda mi tylko było sikorek i wróbli, które w nim szalały.

Muszę poczytać o pustynniku. Zachwyciłam się zestawieniem z żeleźniakiem.

I magnolia japońska wpisana na listę.
Basieksp 23:45, 18 lis 2025

Mojego bluszczu narazie nie widać, jeszcze nie wyszedł z ukrycia, jest mały, narazie Będę go pilnować, muszę, bo nie mam grubych zamkowych murów Ale trochę chcę go mieć, pozwolę mu się rozrosnąć, tak pod moją kontrolą Najwyżej, będę psioczyć na niego za jakiś czas.
mimik333 17:30, 19 lis 2025

vita napisał(a)
Fragment z bluszczem w moim ogrodzie, z pnia brzozy już kilka razy był usuwany, trudna robota

Wypiętrzone pędy na płocie z owocnikami, drewniany płot pewnie za jakiś czas przewróci się. Może już tego nie doczekam? Nawiasem mówiąc, idealne miejsce dla budek dla ptaków, tylko zbyt nisko
Piękne miejsce nam pokazałaś. Dwa małe trawniki zastąpiłam bluszczem właśnie. W innych częściach bluszcz idzie dywanowo. Obserwuję na Instagramie Arboretum Wojsławice. Imponujące widoki. Jestem ciekawa rozmiarów leciwego cedru. Porównując zdjęcia mojego drzewa, bardziej podoba mi się jego pokrój w 2021.
Twoje pytanie o wyczuwanie zapachów uświadomiło mi, że większą wagę przywiązuję do wrażeń wizualnych niż zapachowych. W przypadku roślin przy wejściu. Zapach kalin koralowych, lilaków, potem lipy, kozłówki, nastepnie skoszonej trawy, zboża w palącym słońcu- tak. Spotykam się z takimi pytaniami od osób które przechodzą przez ogród: co tak pachnie? Ostatnio chyba we wrześniu. Ja na to: jesień. Powiedz proszę, kiedy jest ten czas intensywnego zapachu igieł. Spróbuję zaobserwować. Już nawet nie wiem, czy jest to ignorancja czy tryb życia, że tego nie zauważam.
Dobór roślin przed wejście to czysty przypadek. Kluczem było dobranie zacisznego i ciepłego lokum. Na nieszczęście tak samo myślałam bardzo dawno temu sadząc milin na tle tej samej ściany. Podstępna bestia.