Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 22:53, 05 lis 2025

sierika napisał(a)
O i już nowinka/dla mnie/ kawa Pedrocchi, miętę uwielbiam w każdej konstelacji, hehe. To tez sposób na zwiedzanie świata, wszystkie zmysły pobudza.

Tak też lubię zwiedzać Przepis na Pedrocchi prosty, espresso i śmietanka z syropem miętowym.
Zrobiłam mały przegląd gatunków mięt w toskańskich szkółkach
vita 23:44, 05 lis 2025

Wafel napisał(a)
Trochę mnie przerażają wycieczkowce...

vita 00:22, 06 lis 2025

Ogród Botaniczny w Palermo, jeden z najciekawszych w Europie. Można tu podziwiać, zgromadzone na 10 ha, egzotyczne rośliny i drzewa pochodzące z całego świata. Skupiłam się głównie na drzewach.

To aleja z Ceiba speciosa, drzew butelkowych. Mają charakterystycznie zgrubiałe pnie pokryte kolcami. Kwitnie spektakularnie, Palermo słynie z kwitnących ceib

Kigelia africana afrykańskie drzewo kiełbasiane, czy 'kiełbasy' są jadalne- nie wiem. Ale kwiaty ma obłędne, duże, przypominające storczyki.

Drzewo mydłowe, Sapindus saponaria, owoce tego drzewa zawierają saponiny, można ich używać do prania. Włoscy botanicy z Uniwersytetu w Palermo używają owoców do badań nad ekologicznymi środkami czystości.

vita 00:35, 06 lis 2025

Brachychiton populnes, pochodzi z suchych obszarów Australii, podobnie jak drzewa butelkowe magazynuje wodę w pniu. Jego nasiona są jadalne po uprażeniu.

I inne drzewa.

sylwia_slomc... 21:50, 06 lis 2025

vita napisał(a)

Uwielbiam takie korzenie
mirkaka 06:34, 07 lis 2025

Miałaś wspaniałą wycieczkę, czy też całe wakacje Rejs promem budzi we mnie i fascynację i lęk, jestem teraz na etapie oglądania filmu " Heweliusz", poza tym w młodości pływałam z eM kilka razy statkiem i przeżyłam sztorm, okropne uczucie..
Pewnie masz więcej zdjęć , wstawiaj, chętnie wszyscy obejrzymy Twoje wspomnienia
mirkaka 06:53, 07 lis 2025

A na resztę też masz pomysł? Piękne
antracyt 10:33, 07 lis 2025

vita napisał(a)

Kwiaty i listki, bez łodyżek, bo mogą mieć gorzki posmak. Zastanawiam się jak aromat mógł być dodany do kawy? Chyba z cukrem lawendowym? Hmm, a jak ktoś nie słodzi? Chyba można dodać suszu do ziaren kawy w ekspresie? Do przetestowania Ja zachwycam się kawą Pedrocchi, moim odkryciem tegorocznym, napiszę szczegółowo, bo bardzo mi ta kawa posmakowała

To na pewno nie był cukier lawendowy. Szkoda, że to książka z biblioteki była, wróciłabym do wątku
Może ktoś z forum też czytał "Tam na niebie są rzeki" Elif Shafak i pamięta to dokładniej
sierika 20:20, 07 lis 2025

Te fragmenty ogrodu z baśniowo wyglądającymi drzewami "zagrały" w Ośmiornicy, serialu opowiadającym o mafii. Zorientowałam się dopiero gdy zwiedzałam ten ogród.
Joku 21:05, 07 lis 2025

Piękna wycieczka, cudowna relacja. Pokazuj więcej. Jak zapamiętałaś nazwy tych różnych drzew, roślin? Jedna dziwaczniejsza od drugiej. Zwiedzanie ogrodów było w programie rejsu? Mam nadzieję że tak .
Lizbona warta zachodu. Zwłaszcza jak się do niej wpływa w nocy.