Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Kordina 10:57, 08 lis 2025

vita napisał(a)
Pokażesz? Ciekawa jestem tych dwóch motywów, których nie widziałam. Proszę

Jak będę robiła porządki w zdjęciach, bo mam ich dziesiątki tysięcy, ale ciągle planuję porządkowanie, co wychodzi mi tylko w niewielkim stopniu
mimik333 13:29, 09 lis 2025

vita napisał(a)

Jak ja to znam Jak też namnażanie, aby uzyskać większy efekt
Jednak od dłuższego już czasu wolę dzielić swoje rośliny, niż dokupować. A straty są niejako wpisane w ryzyko. Ciekawa jestem jak gillenia poradzi sobie u Ciebie na słonecznym stanowisku. I mogę się zdziwić To ile masz sadzonek gillenii w sumie?

Jejku, ilość moich gillenii to nic, wobec tych zapierajacych dech widoków z wycieczki
Super!
Wracając do gillenii: Twoje pytanie skloniło mnie do wyjścia. Ledwie znalazłam brązowe badylki. Naliczyłam 7 szt. Wg mnie powinno być 8- w "międzyczasie" popełniłam jeszcze jeden internetowy zakup. Nie licząc 3szt. stacjonarnie dla siostry.
Odnośnie ostatnich zdjęć z ogrodu botanicznego w Palermo: tak właśnie wyobrażam sobie mój ogród, kiedy mnie już nie będzie. Wielkie splatające się konary, liany dzikiego wina, z którymi dziś jeszcze walczę.
Namnażam rośliny i ja. A jakże! Jednak oferta zakupowa jest tak bogata, że postanawiam wprowadzić coś, czego wcześniej nie znałam, nie miałam czasu, żeby się zainteresować lub powstał nowy pomysł na zmiany. Ciągła gonitwa.

Patrycja_KG_Lu 07:47, 10 lis 2025

vita napisał(a)

Kwiaty i listki, bez łodyżek, bo mogą mieć gorzki posmak. Zastanawiam się jak aromat mógł być dodany do kawy? Chyba z cukrem lawendowym? Hmm, a jak ktoś nie słodzi? Chyba można dodać suszu do ziaren kawy w ekspresie? Do przetestowania Ja zachwycam się kawą Pedrocchi, moim odkryciem tegorocznym, napiszę szczegółowo, bo bardzo mi ta kawa posmakowała

Czytałam o sposobie takim, że normalnie się parzy kawę i potem dodaje łyżeczkę suszonych kwiatów, za niedługi czas odcedza. Droga na skróty to syrop lawendowy, w takich butelkach jak np. w Starbucksie.
vita 20:07, 14 lis 2025

Rzadko się zdarza, kiedy w połowie listopada jest tak sprzyjająca aura
Przejrzałam rabatki (w pogotowiu już niektóre roślinki ) wiążę hortki, robię porządki. Wszystko, co do schowania pod dach-schowane. Donice wymyte i zabezpieczone.
Wypadł dzisiaj czas ukradkowego palenia resztek, robimy tak z sąsiadami, he he . Dym się snuł późnym wieczorem, nic nudniejszego jak pilnowanie ogniska. Z czołówką na głowie zbierałam liście spod magnolii. Podobno najszybciej się rozkładają? Gdzieś wyczytałam i chwilowo daję wiarę. Pięć worów, będzie kompostowanie

Żałuję, że fotek nie mam, ale lada dzień dostanę nowy aparat, a wtedy...zrobię dokumentację
Na przykład z porządkowania sznurków. Kto by pomyślał, że sznurek to taki istotny element w pracy w ogrodzie?
vita 20:11, 14 lis 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Uwielbiam takie korzenie

Ja też
vita 20:25, 14 lis 2025

mirkaka napisał(a)
Miałaś wspaniałą wycieczkę, czy też całe wakacje Rejs promem budzi we mnie i fascynację i lęk, jestem teraz na etapie oglądania filmu " Heweliusz", poza tym w młodości pływałam z eM kilka razy statkiem i przeżyłam sztorm, okropne uczucie..
Pewnie masz więcej zdjęć , wstawiaj, chętnie wszyscy obejrzymy Twoje wspomnienia

Pływanie to zwykle nowe i ciekawe doświadczenie dla wielu z nas. Ty miałaś więcej okazji do żeglowania. Ja nie miałam żadnych, oprócz kajakowych doświadczeń Szczęśliwie morze było gładkie, temperatury powyżej 30 Tak to zapamiętam, bo nie zamierzam powtarzać Ale sprawdzić, zobaczyć, doświadczyć - chciałam
vita 21:01, 14 lis 2025

mirkaka napisał(a)

A na resztę też masz pomysł? Piękne

Mglisty, ale bardzo się cieszę z zakupu motywu barcelońskiej róży. Kostka po prawej ma też podobną kompozycję, ale inne źródło, wolę europejskie, renesansowe motywy
Joku 21:02, 14 lis 2025

Sznurek w ogrodzie jest bardzo przydatny.
Już z niecierpliwością czekam na nowy aparat i fotorelację.
vita 21:07, 14 lis 2025

antracyt napisał(a)

To na pewno nie był cukier lawendowy. Szkoda, że to książka z biblioteki była, wróciłabym do wątku
Może ktoś z forum też czytał "Tam na niebie są rzeki" Elif Shafak i pamięta to dokładniej

Nie czytałam Kombinuję: można wprowadzić aromat lawendy w śmietance. Podgrzewamy śmietankę i wrzucamy do niej kilka gałązek kwiatostanów lawendy. Nie dopuszczamy do zagotowania, czekamy chwilę i dodajemy do kawy. Rozważałam też olejki lawendowe, ale nie mam zaufania do 'olejków'.
Naturalny olejek lawendowy sporo kosztuje, a i tak, nie bardzo mi te 'naturalne' nuty podchodzą

vita 21:29, 14 lis 2025

sierika napisał(a)
Te fragmenty ogrodu z baśniowo wyglądającymi drzewami "zagrały" w Ośmiornicy, serialu opowiadającym o mafii. Zorientowałam się dopiero gdy zwiedzałam ten ogród.

Możliwe Możliwe też, że były to motywy bułgarskie Te baśniowe drzewa to Ficus macrophylla, gigantyczne drzewo z korzeniami powietrznymi, najbardziej rozpoznawalny symbol ogrodu. Szukałam tego największego (największego w Europie) ale nie mam pewności czy znalazłam
Motywy filmowe kręcone są zwykle w sąsiadującą z OB, Villa Giulia.