Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 20:27, 18 gru 2025

sierika napisał(a)
Podpinam się pod preferencje Gosi ale gdybym miała możliwość być w takim ogrodzie to jak najbardziej. Relacja przednia i czekam na ciąg dalszy, poznawanie jest ekscytujące.
Ja też będę w Nałęczowie, Gosia no postaraj się o ten urlop, hehehehe.

Dzięki Sierika Jestem mniej więcej w połowie relacji, dokończę Padwę, potem jeszcze rośliny tarasowe, z różnych miejsc skalne maleńkie ogródeczki, na nowo odkryte gatunki mięty, do wiosny powinnam się wyrobić, he he Masz rację- poznawanie jest ekscytujące, to właściwe słowo
mirkaka 12:18, 19 gru 2025

Vita, z ciekawością czytam o Twojej podróży, jesteś chyba w swoim żywiole dokumentując ją
Czekam na ciąg dalszy, będzie fajny pamiętnik podróżniczki przyrodniczki

Kupiłaś nowy aparat?
vita 11:03, 28 gru 2025

Ciąg dalszy będzie
Z aparatem trudności, trzy miesiące czekamy z córką na naprawę (dwuletnia, doskonała lustrzanka, dwa dobrej jakości obiektywy) w aparacie 'urwał' się jakiś pasek. Koszt naprawy siedemset, naprawa w Poznaniu, przez pośrednika w Lublinie. Wycofujemy, może gdzieś indziej uda się naprawić? Szkoda, póki co Dobrze, że zima, he he
LIDKA 18:56, 28 gru 2025

Vita,
Dobrze robisz z tym aparatem. Syn ma dość luksusowy zegarek i jeden z zegarmistrzów zwodził z naprawą kilka m-cy, miałam już nawet podejrzenia że zegarek mu zaginął. I dopiero jak kazałam synkowi zabrać stamtąd ten zegarek to zaniósł do innego i się okazało że to był fachowiec i zrobił raz dwa i jeszcze nie kosztowała usługa fortuny.

Pomyślności na Nowy Rok
vita 22:06, 28 gru 2025

Lidka, miło Cię widzieć
Podobno serwisów lustrzanek jest mało, dzisiaj większość robi fotki komórkami.
Z zegarkiem, skądinąd luksusowym też miałam problem. Ogniwo w bransolecie mi wypadło i zegarek leżał. Oglądał ten i ów zegarmistrz i rozkładał ręce. Lepiej, mówili, kupić nową bransoletę. Ba!
Nie szukałam serwisu w Polsce, bo nie chciałam przepłacać za maleńkie ogniwo, które, jak się okazało, było nie do zdobycia. Tak to bywa u nas

Pomyślności Lidka, wszelkiej, na Nowy Rok

vita 12:52, 29 gru 2025

Nowy Ogród Różnorodności w OB Padwa Ciekawe przejście od historycznej części do współczesności. Rozum trwa przy tradycji renesansowej, serce podziwia rozmach nowoczesności
W tych szklarniach po lewej, jakich roślin tam nie ma! Z wewnętrznych zasobów wodnych biją wodospady do zewnętrznych zbiorników. Miło posłuchać szumu wody na pograniczu dwóch światów.

Jeszcze raz wyjątkowej urody lilia wodna Nyphaea caeruela.
vita 13:22, 29 gru 2025

Wnętrze szklarni

vita 13:26, 29 gru 2025

vita 13:35, 29 gru 2025

W wielu miejscach ogrodu pokazy, eksperymenty botaniczne, interaktywne tablice.

vita 13:59, 29 gru 2025

Długo jeszcze mogłabym dokumentować zdjęciowo

Często widywałam ten czosnek w donicach na skwerach miast Toskanii. Dla mnie czosnek do tej pory, to ząbki naszego zimowego czy letniego. Ostry w smaku i co tu ukrywać, po spożyciu cuchnącego. Te listeczki (Tulbaghia violacea) są subtelniejsze w smaku, idealne do sałatek, na przykład
Znalazłam w jednej ze szkółek i kupiłam doniczkę.

A tu teraz taka niespodzianka: spotkanie na rabatce w OB Padwa wśród roślin leczniczych