Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 10:12, 03 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Co to za ciekawa skalnica z takimi pomarańczowymi listkami
U mnie też pełno połamanych gałązek brzozowych, jeszcze nie sprzątnęłam bo strasznie zimno
Jeśli moja ŚŚ będzie miała odrosty korzeniowe to Ci mogę odsadzić,

Skalnica to Saxifraga fortunei, dawno ją kupiłam i nie poświęciłam jej wystarczająco uwagi, a jest piękna Fotek kwitnącej nie jestem w stanie odnaleźć.
Pokażę tę drugą, S.cotyledon (skalnica liścieniolistna), nie pamiętam już dlaczego wsadziłam ją do donicy, bo w gruncie, w półcieniu była naprawdę zjawiskowa.

A tak pomysłowo posadzone skalnice widziałam ostatnio. S.Arendsa W balotach słomy, w masie, raczej jednorazowe nasadzenia, chociaż mogę się mylić. Zajrzę tam za jakiś czas

vita 10:15, 03 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Jeśli moja ŚŚ będzie miała odrosty korzeniowe to Ci mogę odsadzić,

Byłabym bardzo wdzięczna
vita 10:22, 03 maj 2026

Joku napisał(a)
Moja świdosliwa (lamarcka) dopiero zaczyna się rozwijać. Listki chyba brązowe - trudno dokładnie powiedzieć bo to pierwszy etap rozwoju, ledwo, ledwo je widać. Będę przyglądać się w następnych dniach.

Ja chyba u Ciebie zachwyciłam się miedzianymi listkami świdośliwy, rosła wtedy w pojemniku?
U siebie pilnie obserwuję fazy rozwoju listków, na tych świdośliwach, co już posadziłam.
Miedziany kolor omija mnie szerokim łukiem
vita 10:31, 03 maj 2026

Kordina napisał(a)
Mam chyba ze 3 odmiany cebulicy, a ta mnie zaciekawiła, pokaż proszę jak rozwinie całkiem kwiatki

W tej chwili jest na takim etapie Jej kwiaty przypominają mi kwiatostany S. peruviana. Ta, to jeszcze nigdy u mnie nie zakwitła

vita 10:47, 03 maj 2026

basia3012 napisał(a)

Wiktorio, damy radę. Wiadomo, kto jak nie my.
Wiesz Wiktorio, Twój ogród z tą cudną ścieżką, ceglanymi murkami/bramkami jest bardzo piękny. To niedościgniony wzór do naśladowania. Wspaniały pod każdym względem: konstrukcji, nasadzeń oryginalnych i rzadkich roślin, przedmiotów dekoracyjnych i wielu innych elementów. Bardzo, ale to bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam serdecznie.

Basiu No staramy się, chociaż aura tego roku wyjątkowo niesprzyjająca.
Tyle miłych słów na temat mojego ogrodu Wdzięczna jestem bardzo, miło takie słowa czytać.
Moim marzeniem jest ogarniać go pielęgnacyjnie, jak obserwuję to u Ciebie
Na razie u mnie różnie, ale zazwyczaj z pielęgnacją kiepsko i chyba to się już nie zmieni.

sylwia_slomc... 10:50, 03 maj 2026

Ja sadziłam peruwiańskiej dwie sztuki lata temu, kwitła raz, potem jedna wcięło, a jedna jest co roku, ale nie kwitnie wcale.
vita 10:52, 03 maj 2026

basia3012 napisał(a)
Przeczytałam o liliach Martagonach (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę). Może też spróbuję. U mnie cienia dosyć. Czy jeszcze można ja sadzić, czy za późno?

Jak trafisz jeszcze teraz na cebule w sprzedaży, to możesz spróbować, jednak najlepszym terminem sadzenia jest jesień. Jak masz sporo cienia w ogrodzie, to zaproś martagony Może jeszcze kilka innych cieniolubów?
vita 10:59, 03 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja sadziłam peruwiańskiej dwie sztuki lata temu, kwitła raz, potem jedna wcięło, a jedna jest co roku, ale nie kwitnie wcale.

Bo u nas to chyba raczej roślina doniczkowa Mam tak z Calla aetiopica Swoją cebulicę (którą to już z kolei, he he) peruwiańską w zeszłym roku książkowo zimowałam, z wiosną nawiozłam, pilnowałam wilgotności i nic, same liście! Może potrzebuje wyższych temperatur, jakiegoś składnika w nawożeniu ?
vita 12:07, 03 maj 2026

Wczoraj, po tej eksplozji temperatur i po gorzkiej kontestacji tego co zastałam w ogrodzie po kilku dniach nieobecności, wyszłam na krótki spacer. W krótkim rękawie, no, nie do wiary!
U sąsiada (nie tego od pożyczanych widoków) zobaczyłam coś takiego

To się nazywa plener rzeźbiarski nie mogłam przejść obojętnie, wprosiłam się, rzecz jasna
Tych sąsiadów kojarzyłam głównie z talentami muzycznymi (działo się przez lata koncertowo w dolinie) jak widać, talent artystyczny, bez względu na dziedzinę, może wznieść się bardzo wysoko Autor Jan wykonuje te rzeźby z różnych gatunków drewna, ciekawie je łączy (brzoza, lipa, dąb) stosując własne pomysły technologiczne. Rzeźby dobermanów nie są ukończone, jestem ciekawa efektu końcowego, ale już na tym etapie widać dobrą kompozycję, świetnie uchwycony ruch, a te świdrujące oczy w gotowości i te, z uwagą potraktowane gatunki drewna (np. sęk na szyi psa)
Machnęłam ręką na swoje troski ogrodowe, pół godzinki rozmowy z autorem zrobiły mi dzień

Autor pozwolił mi zrobić zdjęcia, ale nie zapytałam, czy mogłabym je opublikować Może nie miałby za złe, ale chyba usunę?
Gosialuk 15:52, 03 maj 2026

Rewelacyjne te rzeźby. Pieski jak żywe, ta pełna gotowości postawa, nastawione uszy. Super