Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

mirkaka 17:53, 28 kwi 2026

Zajrzyj do mnie , wkleiłam zdjęcia mojej ŚŚ
Joku 20:03, 28 kwi 2026

Moja świdosliwa (lamarcka) dopiero zaczyna się rozwijać. Listki chyba brązowe - trudno dokładnie powiedzieć bo to pierwszy etap rozwoju, ledwo, ledwo je widać. Będę przyglądać się w następnych dniach.
Kordina 22:43, 28 kwi 2026

vita napisał(a)
Cebulica dalmatyńska, tak Mirka, dobrze zapamiętałam polską nazwę? ...

Mam chyba ze 3 odmiany cebulicy, a ta mnie zaciekawiła, pokaż proszę jak rozwinie całkiem kwiatki
basia3012 22:52, 28 kwi 2026

vita napisał(a)

Czego to nie robi się Basiu dla ulubionych roślin U mnie od trzech tygodni naprzemiennie: jeden dzień ciepły, pięć zimnych, z silnym wiatrem, takim co to wręcz paraliżuje mi kręgi szyjne.
Luzowałam okrycia hortensjom, ale potem musiałam po całym ogrodzie te okrycia zbierać. Nie narzekam jednak, dam radę

Wiktorio, damy radę. Wiadomo, kto jak nie my.
Wiesz Wiktorio, Twój ogród z tą cudną ścieżką, ceglanymi murkami/bramkami jest bardzo piękny. To niedościgniony wzór do naśladowania. Wspaniały pod każdym względem: konstrukcji, nasadzeń oryginalnych i rzadkich roślin, przedmiotów dekoracyjnych i wielu innych elementów. Bardzo, ale to bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam serdecznie.
basia3012 22:58, 28 kwi 2026

Przeczytałam o liliach Martagonach (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę). Może też spróbuję. U mnie cienia dosyć. Czy jeszcze można ja sadzić, czy za późno?
vita 08:58, 03 maj 2026

ewsyg napisał(a)

Dzięki Ewa za gotowość widziałam u Ciebie wielkie zabezpieczanie przed przymrozkami, dostało się w tym roku chyba każdemu z naszych ogrodów?
vita 09:13, 03 maj 2026

mimik333 napisał(a)
Głowy sobie nie dam uciąć za ten kolor, wydaje mi się, że był intensywniejszy. To były sekundy
Jeffersonia przepiękna.
Zaciekawiło mnie, co jest numerem jeden na liście pożądanych roslin?

Chyba nadal ciemierniki z kryzką Tak mnie ta trudna wiosna w tym roku zgnębiła, że i tulipany, narcyzy i hiacynty stały się moim przedmiotem pożądania he he U mnie te rośliny, ot tak nigdy dobrze nie rosły i nie kwitły. Można sobie pożądać, wcześniej trzeba włożyć wiele trudu. Jeszcze mi się chce
vita 09:17, 03 maj 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kolory listków moich dwóch ŚŚ tej wiosny. Pozostałych dwóch egzemplarzy nie fociłam. Ten przy oknie kuchennym zawsze pierwszy kwitnie i bardziej wyrywny niż pozostałe trzy, bo ma cieplej od ściany i szybciej rusza.

Dziękuję Pati za fotki, twoje świdośliwy mają miedziane listki, jakie masz ph gleby?
Prowadzisz swoje przy podporach?
vita 09:20, 03 maj 2026

mirkaka napisał(a)
No ja mam Lamarcką i ma miedziane listki

Widziałam Dziękuję, wspaniała, o czymś takim właśnie marzyłam
vita 09:53, 03 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Ja też zamówiłam w tym roku sadzonki pomidorów, moje z siewu nie udały się, chyba zbytnio mi na nich zależało, bo za bardzo je doglądałam, podlewałam, a one stoją w miejscu, są fioletowe Opryski też nic nie dają, zmiana światła, no pech, Twoje pomidorki piękne, moje mają 10 cm
Co to za ciekawa skalnica z takimi pomarańczowymi listkami
U mnie też pełno połamanych gałązek brzozowych, jeszcze nie sprzątnęłam bo strasznie zimno
Jeśli moja ŚŚ będzie miała odrosty korzeniowe to Ci mogę odsadzić,

Doczytałam sobie na temat siania pomidorów. Przyda się, bo jakoś wcześniej nie zgłębiałam tematu działałam na tzw. czuja Temperatura podłoża min. 18 stopni, powietrza 20-24 stopnie. Jak temperatury niższe siewki nie są w stanie pobrać fosforu z podłoża, stąd fioletowe zabarwienie liścieni i zahamowanie wzrostu. Szkodzą im też nadmierne podlewanie i zbyt mało światła.
Jak sieję pomidory i cukinie staram się ustawić kuwetki w najcieplejszym miejscu ( uruchamiam ogrzewanie na werandzie, wykorzystuję naturalną kumulację ciepła na werandach, noszę kuwetki ze wschodniej na zachodnią stronę). W tym roku siałam pomidory późno, pod koniec marca, ale zależy mi na kilku odmianach, więc drepcę przy nich Wymagają stałej opieki, musiałam teraz natychmiast wyjechać- kuwetki z siewkami wyjechały ze mną he he Dzisiaj je przesadzę, będą późnymi pomidorami, najwyżej będą dojrzewać w szklarni Zamówione pomidory ruszą do mnie jutro, wysadzę je z tymi dwoma sadzonkami z ulubionego centrum.