Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Roocika 20:40, 02 cze 2026

Piękne te obuwiki.

Zauważyłam, że piwoniom zasychają kwiaty jak w odpowiednim momencie nie mają wody i u mnie jeszcze dokładają nornice.

Na przędziorki to polecam zamiast oprysków dobroczynki. Teraz można kupić te nie zimujące, a wiosną gruszowy, on zimuje. U mnie uratował graby i świerki jak miały przędziorki i (odpukać) na razie mam spokój.

Życzę dużo siły w układaniu tych ogrodowych puzzli.
mirkaka 15:45, 09 cze 2026

vita napisał(a)
Zauważyłam dopiero jak rozwinął kwiaty, mój jedyny różanecznik, który tnę bo zajmuje mi przestrzeń dla innych cieniolubów. Mirka, poznajesz roślinę z wymiany śmietnikowej? Chyba zrobi mi ten rok ta roślina

No właśnie, zauważyłaś dopiero jak zakwitł Czyli masz jeszcze tyle różności, że rodek był niezauważalny A kwitnie pięknie
Wymiana śmietnikowa? Chyba nie rozumiem, masz na myśli arcydzięgla?
Piwonia kwitnąca cudna, piwonii nie nawożę, szczególnie azotowymi, potem rozwijają liście nie kwiaty, myślę że piwoniom susza nie szkodzi. Nie wiem z jakiego powodu słabiej kwitną, ale proszę nie wywalaj ich, przecież zawsze tak Cię cieszyły, za rok zakwitną, obiecuję A może mają coraz więcej cienia?
Te cyprysiki wywal, nie ma co ratować, masz miejsce na coś innego trzeba pomyśleć
Mój cis ma miseczniki, zauważyłam, też mnie rozwala, tyle lat nic mu nie było, oprysku nie ma jak zrobić bo u nas ciągle opady przelotne, a ja tak jak Ty nie znoszę tego robić, i mam wymówkę, ale martwię się o nie.
Za storczyki dziękuję, nikt nie ma takich polanek jak Ty, no są przepiękne
U mnie w zeszłym roku jesienią rozsadzałam pustynniki bo słabo kwitły, i w tym roku nie zakwitł ani jeden ale się nie martwię, myślę sobie że za rok za to będzie pięknie
Trzymaj się, nie ma lekko

Na trzecim zdjęciu to storczyk kukułka?
mimik333 21:07, 10 cze 2026

Obiecałam przedstawić nowe nasadzenia na miejscu usuniętych iglaków. To jest ciekawa historia, było kilka podchodów: raz jechaliśmy w jednym samochodzie, w jednym kierunku po zupełnie inne rośliny. Po jakimś czasie już było pewne, że kupię to co chciałam. Na miejscu uświadomiłam sobie, że mogę zrezygnować. Była to wersja zupełnie nie budżetowa. Nawet zastanawiałam się nad opcją B, czyli jeszcze bardziej nie budżetową Wystarczyło półtora miesiąca, żeby przejrzeć na oczy. Tym bardziej, że nie jest to miejsce bardzo wyeksponowane. Podobny efekt mam nadzieję osiągnąć tańszym kosztem. Nic na siłę. Kupiłam 2 krzaki kolkwicji. Będą rozjaśniać ten kąt. Mam ten krzew w innych punktach ogrodu i jest ok.
Pierwsza opcja to duży egzemplarz choiny kanadyjskiej Pendula- zawsze chciałam ją mieć
Czas zmienić priorytety i odpuścić.

Pszczelarnia 21:01, 01 lip 2026

Vito, informacja, że Twoje piwonie miałyby skończyć w kompoście, uruchomiła nawet moją pamięć co do hasła na Ogrodowisku. Protestuję. Daj im czas i troskę. Ogrodowa wiosna wszędzie chyba była trudna.
sylwia_slomc... 21:22, 01 lip 2026

vita napisał(a)
Cóż mam odpowiedzieć? Dziękuję Dziewczyny za słowa wsparcia i pocieszenie.
Odkąd uprawiam ogród jeszcze nigdy nie doznałam takich strat. Żaden z czterech kilkunastoletnich oczarów nie zakwitł, z kilku azalii ledwie jedna, derenie, wiśnie ozdobne tak samo. Piwonie drzewiaste właściwie do likwidacji, bylinowe prawie nie zawiązały kwiatów. Mogłabym jeszcze sporo wyliczać. Trochę mogę winić zimę, ale w większości to moje zaniedbanie. Rozleniwił mnie żyzny potencjał gleby i zlekceważyłam w ostatnich latach panującą suszę. Bo oprócz ewidentnie mdlejących z braku wody roślin, ogrodu nie podlewałam. To sobie zasłużyłam.
Nazbierało się problemów, miotam się, wyrzucam sobie ale i próbuję zaradzić

Tych cyprysików chyba nie uda się już uratować? Zapewne robota przędziorków?

To najstarszy u mnie cis, trzydziestoletni, żółknie i marnieje. Szukam rady, kupuję środki ochrony, walczę.

U nas w gminie podobnie zaczynają iglaste brązowieć i chorować. W ogrodzie też obserwuję, że w jałowcach, tujach, sosnach sporo brązowego punktowo się pojawia, ale w sporej ilości. Mam obawy, że to jakiś grzyb tylko jaki i jak opryskać rośliny mające po kilka metrów wysokości....?
Wafel 10:56, 17 lip 2026

Vita skąpisz ogrodu w tym sezonie a ja się stęskniłam
basia3012 17:55, 17 lip 2026

Wiktorio, kiedyś napisałaś o tym, że rozmnażasz z nasion lilie. Ja w tym sezonie postanowiłam sama rozmnożyć czosnki ozdobne. Czy mam je teraz wysiać do ziemi do skrzynek lub doniczek?