Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 19:42, 24 mar 2025

Makao napisał(a)
Też chcę mieć czosnek niedźwiedzi ale nasiona mi nie wzeszłym. Chyba muszę kupić gotowe sadzonki. Wysiewałaś czy kupowałaś sadzonki?

Z cebulą u mnie też pierwszy raz. Trzymam kciuki.
Dżemem z cebuli mnie rozwaliłaś? Słodki jest?

Chcesz wiedzieć, przez ile lat wysiewałam nasiona czosnku niedźwiedziego?
Nigdy mi nie wzeszedł, ale koleżanka kiedyś zadzwoniła: "W Bieszczadach u mojej siostry, przy płocie rośnie tyle tego, chcesz"? Tak to się zaczęło. Początkowo to drobiazgowo zbierałam maleńkie siewki, teraz to żywioł, rosną wszędzie. Ja się cieszę
Ten dżem z cebuli pyszny, można go porównać do dżemu z borówki czy żurawiny, a słodki, ile słodkości dodasz, miodu czy daktyli
Wafel 19:58, 24 mar 2025

No to pokazuj sukcesywnie co tam się pokaże, lubię takie zakątki.
Makao 20:24, 24 mar 2025

Czyli lepiej kupić gotowe sadzonki tego czosnku
Mocno ekspansywny jest? On się rozsiewa czy puszcza rozłogi?
Kordina 21:47, 24 mar 2025

Ten dżem z cebuli bardzo ciekawy, nigdy nie słyszałam, czy to dotyczy tylko TEJ odmiany? Za to robiłam z cukinii + galaretka cytrynowa, nikt nie rozpoznaje i jest pyszny
Czosnek niedźwiedzi to u mnie rośnie w okolicznych lasach całymi łanami, w lasach Wysoczyzny Elbląskiej
Margo2 22:33, 24 mar 2025

Przyłączam się do apelu, żebyś nie rozdzielała irysków.
Wyglądają pięknie.
Ja cały czas bujam się z wysiewami. Nie mam takiej lampy, miałam kupić i jakoś nie wyszło.
antracyt 08:55, 25 mar 2025

vita napisał(a)
Tym kalinom (bo nie wiem jakie to) udało się przetrzymać lutowe spadki temperatur. W zeszłym roku oglądałam smętnie zwisające, przemarznięte kwiatostany, w tym wydaje się, że zabłysną

Ale pięknie to wygląda, prawdziwa różowa chmura
Moją niestety w tym roku dopadł ostatni mróz, a zapowiadała się tak dobrze.
vita 19:14, 26 mar 2025

Wafel napisał(a)
No to pokazuj sukcesywnie co tam się pokaże, lubię takie zakątki.

Pewnie, chętnie
vita 19:26, 26 mar 2025

Makao napisał(a)
Czyli lepiej kupić gotowe sadzonki tego czosnku
Mocno ekspansywny jest? On się rozsiewa czy puszcza rozłogi?

On się rozsiewa, ale jak przytnie mu się owocniki (np. na pyszne solone kuleczki) to nie będzie ekspansywny. Ja bardzo długo wprowadzałam go do ogrodu, kupowałam też gotowe sadzonki, siewki zaobserwowałam po paru latach. Mam go w cieniu na ok. 2x2 m, ale jak zechce wędrować, nie powiem nie
vita 19:42, 26 mar 2025

Kordina napisał(a)
Ten dżem z cebuli bardzo ciekawy, nigdy nie słyszałam, czy to dotyczy tylko TEJ odmiany? Za to robiłam z cukinii + galaretka cytrynowa, nikt nie rozpoznaje i jest pyszny
Czosnek niedźwiedzi to u mnie rośnie w okolicznych lasach całymi łanami, w lasach Wysoczyzny Elbląskiej

Z cukinii + galaretka cytrynowa? Brzmi smakowicie, czy cukinię przecierałaś przez sito? Chodzi mi o konsystencję dżemu. Jeszcze jeden przepis na to wspaniałe warzywo

Czerwona cebula z Tropei ma najniższe stężenie siarki wśród wszystkich cebul. W Italii dżem z tej cebuli to produkt certyfikowany, jak i sama cebula Pewnie nie uda mi się jej uprawa, nie ten klimat i nie te warunki glebowe, ale lubię eksperymentować

Wysoczyzna Elbląska to przepiękna kraina
vita 19:45, 26 mar 2025

Margo2 napisał(a)
Przyłączam się do apelu, żebyś nie rozdzielała irysków.
Wyglądają pięknie.
Ja cały czas bujam się z wysiewami. Nie mam takiej lampy, miałam kupić i jakoś nie wyszło.

Lampę kup, zobaczysz jak ułatwi proces wysiewów Z iryskami niby postanowiłam, ale życie ogrodowe sobie