Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Roocika 07:48, 06 maj 2025

Magara napisał(a)

Vita, kibicuję
Ale obstawiam, że wiosna to jest taki czas kiedy wielu ogrodników myśli o betoniarce w celu zabetonowania ogrodu Roboty wiosną jest mnóstwo, nie do przerobienia. Ja uwielbiam wykreślanie z listy prac, ale widzę, że dwa wykreślę a trzy dopiszę No taki lajf Ogrodów bezobsługowych chyba nie ma jednak
Zaciekawiło mnie czemu uważasz, że pozbycie się irysów i piwonii ułatwi Ci życie??? Postrzegałam jedne i drugie jako rośliny bezobsługowe...

W sumie tak samo mam, że wiosną robota się nie kończy. Przestałam robić listy na kartce, bo mnie za bardzo frustrowały. Ale mam za to ciche "to do w głowie" i nie wiem co lepsze. Jeszcze nie skończyłam wyrywać chwastów po zimie, nie nawiozłam ogrodu, a muszę, bo już chyba ze dwa sezony rośliny nic nie dostały. Mam trochę dzielenia i przesadzanek
Dla mnie Twój ogród jest w stylu naturalistycznym i nie potrzebuje mieć tak mocno wylizane, co prawda nie widziałam na żywo ale jak widzę takie ogrody gdzieś to chwasty nie rażą, są częścią przyrody. I tak to postrzegam u Ciebie.

U siebie nie lubię tylko chwastów w kostce, jakiś taki bałagan nie do zaakceptowania wprowadzają. No ale godzinka z kosą spalinową i po chwastach.

No i chodzę ostatnio po swojej dużej skarpie i widzę, a to kuklik pospolity, a to bodziszek łąkowy, a to przywrotnik (bo się u mnie sieją), zostawiać czy nie, ot zagwozdka. Pod krzewami i tak musi coś rosnąć, jak nie posadzę to samo wyrośnie
Joku 15:44, 06 maj 2025

Jak by u mnie wyrósł bodziszek łąkowy to bym się nie obraziła . No chyba że zacząłby zagarniać cały ogród, ale taki ekspansywny on chyba nie jest.
April 09:40, 07 maj 2025

vita napisał(a)

Japońskie dmuchawce Dekoracyjne głównie z liści, bylina do cienia

Cudne. Ale jak zobaczyłam cenę w Sadzawce to mi przeszło 75zł
Roocika 09:43, 07 maj 2025

Joku napisał(a)
Jak by u mnie wyrósł bodziszek łąkowy to bym się nie obraziła . No chyba że zacząłby zagarniać cały ogród, ale taki ekspansywny on chyba nie jest.

Jolu, ciężko powiedzieć, on u mnie w okolicy po prostu rośnie jak chwast Kosisz i odrasta Ciężko powiedzieć jak by gdzie indziej rósł. Gdyby nie pokrzywy, podagryczniki, perz i turzyca to calkiem ładne łąki by były Dużo ładnych kwitnących chwastów

Ale jak byś chciała to mogę Ci gdzieś ukopać i wysłać.
Joku 11:00, 07 maj 2025

Dziękuję Asiu, jak taki zaborczy to wolę się trzymać od niego z daleka.
Gosialuk 14:13, 07 maj 2025

Asia zostaw, ziemia nie znosi być "goła". Jakieś zadarnienie musi być. Szkoda sił na walkę z wiatrakami.
Taką listę w głowie, to ja mam na parę lat do przodu.
Roocika 14:17, 07 maj 2025

Joku napisał(a)
Dziękuję Asiu, jak taki zaborczy to wolę się trzymać od niego z daleka.

On generalnie jest dość duży- wysoki jak kwitnie i kwitnie długo.

Gosialuk napisał(a)
Asia zostaw, ziemia nie znosi być "goła". Jakieś zadarnienie musi być. Szkoda sił na walkę z wiatrakami.
Taką listę w głowie, to ja mam na parę lat do przodu.

Sadzę bodziszki korzeniaste ale zanim one zarosną to inne roślinki chcą się wprowadzić

Vita, sorki, że u Ciebie się tak rozgadałam.
vita 19:44, 07 maj 2025

sierika napisał(a)
Miło patrzeć na perełki, szczególnie cudze bo radują oczy i nie wymagają pracy. Też zdarza mi się pojojczeć, co roku więcej zresztą, pomału opanowuję więc sztukę rzucania się na każdą ujrzaną roślinę by nie dokładać pracy. Owszem co nieco zawsze wpadnie w ręce ale to już nie to, owczy pęd zanika, hehe. Zrozumiałam, że ładny ogród to niekoniecznie katalog roślinny.

Miałam przyjemność i szczęście odwiedzić ogród Vivy, ciekawe czy kiedyś dotrę do Vity hehehe ?

Aż tak jak Ty, to chyba nie jojczyłam ? Tak, tak, czytałam i słyszałam Sztukę nierzucania się na każdą roślinę mam opanowaną już od kilku lat, przerzuciłam się na mnożenie i wymianę. Mam z kim Ach! Ogród vivy! Szkoda, że już nie pisze i nie pokazuje.
No, a Ty, to bywałaś bliziutko, dosłownie kilkadziesiąt metrów ode mnie i nie zajrzałaś. Niedobra
vita 19:47, 07 maj 2025

Joku napisał(a)
Znalazłaś bardzo przytulną miejscówkę swojej sangwinarii. Ja lubię bardzo jej liście, nawet bardziej niż ulotne piękno kwiatów.

Doskonale się tam czuje, dosadzam A liście ma wyjątkowe
vita 20:10, 07 maj 2025

Magara napisał(a)

Vita, kibicuję
Ale obstawiam, że wiosna to jest taki czas kiedy wielu ogrodników myśli o betoniarce w celu zabetonowania ogrodu Roboty wiosną jest mnóstwo, nie do przerobienia. Ja uwielbiam wykreślanie z listy prac, ale widzę, że dwa wykreślę a trzy dopiszę No taki lajf Ogrodów bezobsługowych chyba nie ma jednak
Zaciekawiło mnie czemu uważasz, że pozbycie się irysów i piwonii ułatwi Ci życie??? Postrzegałam jedne i drugie jako rośliny bezobsługowe...

Dzięki Magarku, takie wsparcie od Ciebie wiele dla mnie znaczy

Zaspokajam Twoją ciekawość: mam ponad osiemdziesiąt bylinowych piwonii. Przestrzeń pod nimi ciągle mi zarasta, zwłaszcza powojem, i mam sporo innych uciążliwych chwastów.
Na glinie to nieco inne plewienie niż na lekkiej ziemi.