Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 21:24, 07 maj 2025

Roocika napisał(a)

W sumie tak samo mam, że wiosną robota się nie kończy. Przestałam robić listy na kartce, bo mnie za bardzo frustrowały. Ale mam za to ciche "to do w głowie" i nie wiem co lepsze. Jeszcze nie skończyłam wyrywać chwastów po zimie, nie nawiozłam ogrodu, a muszę, bo już chyba ze dwa sezony rośliny nic nie dostały. Mam trochę dzielenia i przesadzanek
Dla mnie Twój ogród jest w stylu naturalistycznym i nie potrzebuje mieć tak mocno wylizane, co prawda nie widziałam na żywo ale jak widzę takie ogrody gdzieś to chwasty nie rażą, są częścią przyrody. I tak to postrzegam u Ciebie.

U siebie nie lubię tylko chwastów w kostce, jakiś taki bałagan nie do zaakceptowania wprowadzają. No ale godzinka z kosą spalinową i po chwastach.

No i chodzę ostatnio po swojej dużej skarpie i widzę, a to kuklik pospolity, a to bodziszek łąkowy, a to przywrotnik (bo się u mnie sieją), zostawiać czy nie, ot zagwozdka. Pod krzewami i tak musi coś rosnąć, jak nie posadzę to samo wyrośnie

Odniosłaś mylne wrażenie Asiu, nie mam naturalistycznego ogrodu. Jest regularny, architektoniczny, z wydzielonymi przestrzeniami, taki w zamyśle miał być Pokazuję tylko fragmenty, z różnych powodów. Kiedyś ogarniałam pielęgnację, teraz mam tyle innych, ciekawych zajęć i zwyczajnie nie daję rady z ogrodem. Chwastów w kostce nie cierpię, ale, tak, czyszczę ją ręcznie. Takim szpikulcem...
Sama widzisz
Jednak mam też skarpę w cieniu, i na niej mogę uprawiać różne cudeńka Bo moje tzw. perełki to głównie cienioluby

vita 21:29, 07 maj 2025

April napisał(a)
Cudne. Ale jak zobaczyłam cenę w Sadzawce to mi przeszło 75zł

Ceny poszybowały Szczęśliwie roślina dobrze przyrasta i niewiele sprawia kłopotów.

vita 21:57, 07 maj 2025

Okno widokowe za ławeczką porośniętą akebią. Widzę przez nie panoramę ogrodu sąsiada.

Zrobiłam dzisiaj podporę- wigwam na powojniki, z gałęzi leszczyny contorta.

vita 22:07, 07 maj 2025

vita 22:28, 07 maj 2025

Sesja z kamasją i marchewnikiem

I konwalie w blokach startowych, wszak mamy maj.

Spodziewam się przymrozków, zabezpieczyłam co się dało, hortensje, storczyki, sporo roboty z tym miałam. Pomidory itp. mam jeszcze pod dachem. Co będzie

Magara 23:08, 07 maj 2025

vita napisał(a)

Dzięki Magarku, takie wsparcie od Ciebie wiele dla mnie znaczy

Zaspokajam Twoją ciekawość: mam ponad osiemdziesiąt bylinowych piwonii. Przestrzeń pod nimi ciągle mi zarasta, zwłaszcza powojem, i mam sporo innych uciążliwych chwastów.
Na glinie to nieco inne plewienie niż na lekkiej ziemi.

Wsparcie każdemu ogrodnikowi się przydaje

Informacją zwrotną mnie powaliłaś. 80 piwonii... Chyba nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić co musiało się wydarzyć, że chcesz się ich pozbyć i miejsce zaorać

Plewienia nie lubię. Glinę też mam. I powój też. I tą nieszczęsną gwiazdnicę-mokrzycę, której nie da się pozbyć. I mnóstwo chwastów, których nazw nie znam, a które sieja się z okolicznych łąk i pola. Wiem jaka to utopijna robota. Dlatego postanowiłam, że żadnych więcej rabat, bo i tak nie ogarniam tego co mam i jestem tylko sfrustrowana.
Ale 80 piwonii do wydalenia??? No żal wielki... Próbowałaś ze ściółkowaniem kartonami/kompostem na grubo/innymi czarami???
No nie wiem co jeszcze napisać
Makao 07:13, 08 maj 2025

Kamasja do zapamiętania
Cudna. Podoba mi się tak jak odętki. Tylko odętki są ekspansywne i jeszcze się nie zdecydowałam na próbę z nimi.
Roocika 08:08, 08 maj 2025

Vita, ściskam mocno i mam nadzieję, że jednak się nie poddasz. Rzeczywiście masz "pokoje" w ogrodzie i może odniosłam złe wrażenie i źle to nazwałam.

W każdym razie to co pokazujesz jest piękne
mirkaka 09:42, 08 maj 2025

Ona i tak nie pokazuje wszystkiego, byłam kiedyś to wiem, zobaczyłam np w sporej masie białego przetacznikowca, wyglądał zjawiskowo, a w wątku nie pamiętam żeby go pokazywała,
Vita, jak Ty zaorasz piwonie to ja wytnę swojego Montanę Niestety, nie zawsze dajemy radę ogarniać wszystko w ogrodzie, jedni mają ciekawsze zajęcia innych dopada starość itp.
Twoje piwonie zawsze oglądam z zachwytem, może zdecyduj się raz na sezon zaprosić firmę do ogarnięcia? Ja o tym myślę i chyba za rok już tak zrobię.
Buźka, wszyscy zachwycamy się twoimi perełkami
sierika 10:43, 08 maj 2025

vita napisał(a)

Aż tak jak Ty, to chyba nie jojczyłam ? Tak, tak, czytałam i słyszałam Sztukę nierzucania się na każdą roślinę mam opanowaną już od kilku lat, przerzuciłam się na mnożenie i wymianę. Mam z kim Ach! Ogród vivy! Szkoda, że już nie pisze i nie pokazuje.
No, a Ty, to bywałaś bliziutko, dosłownie kilkadziesiąt metrów ode mnie i nie zajrzałaś. Niedobra [/quote

Nie miałam świadomości, że aż tak blisko jesteś, tym bardziej żałuję, poza tym nie poruszam się własnym środkiem transportu i zdana jestem na uprzejmość ogrodowego koleżeństwa. Cóż przepadło.