Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

KasiaWB 21:53, 09 paź 2014

Aga, dawno mnie nie było. Wchodzę sobie do Ciebie zobaczyć co słychać i...ogrodu nie poznałam jestem w szoku jak to wszystko porosło Brawo pięknie
A runianką się nie przejmuj, ja tak swoją załatwiłam...nawadnianiem, ale z tego co żyje sadzonki zrobię myślę, że od korzenia też puści.
Serdecznie pozdrawiam
agniecha973 22:37, 09 paź 2014

Mala_Mi napisał(a)
Cofam do 1006... nie mam czasu na więcej sorki.

Czyściec ...fajnie wygląda u innych... ale aby był ładny trzeba go jednak pilnować.. a kto ma na to czas??

Przetacznik Finkowy jest niziutki, ale ładnie przyrasta, ładnie zadarnia.. kwiatki ma ładne i u mnie kwitł długo. Ale mam go pierwszy sezon.

Przetacznik Christa (ten co ma i Madżen) w pierwszym roku był niski, a teraz ma 1,5m. W dodatku w tym roku złapał mączniaka. Co do róż jest niezbyt dobre. Ale pomijając to wszytko , zastanawiam sie czy jakby go przyciął jak trochę podrośnie, czy nie ograniczy to mu wzrostu. Bo jest ładny i wyższy od innych przetaczników.

Dziewczyny proponują ci przetacznik siwy... jest też niski i lubi sucho, inaczej będzie zanikał.

A możę Finkowa szałwia?? Rośnie w zgrabne kępy.. ale też na ok maks 30 cm. Kwitnie długo..

Mam kupiony przetacznik Veronica longifolia - przetacznik długolistny, ale jakoś kiepsko mi rośnie... to jego pierwszy rok..

Ania, dzięki. Tyś jest skarbiec wiedzy bylinowej. Wszystko zakodowane. WIELKIE DZIĘKI za przegląd przetaczników.
Szałwię Finkową mam na innej rabacie przy tarasie, coś innego bym chciała już.
agniecha973 22:38, 09 paź 2014

butterfly napisał(a)
Ale to chyba prawda, to co piszą o miejscu - bo pamiętam ze ze 3-4 szt posadziłam na tyłach garażu bo miałam za dużo - i tam było jej dobrze.
tylko że M. mi pociachał kosiarką, podeptał a na końcu całkowicie wyrzycał z tamtąd ziemię pod murek - no, łatwo nie miała, to i nie przeżyła

Miałam właśnie taką myśl, żeby część runianki przerzucić w inne miejsce,żeby zobaczyć co z nią będzie. Już chyba nawet mam pomysł gdzie.
agniecha973 22:57, 09 paź 2014

Mala_Mi napisał(a)
Nie tłumaczysz się, tylko dokładnie opisujesz sytuację, by postawić może jakąś dobra diagnozę TO ja z chorobą.. aby wyleczyć, trzeba wiedzieć co dolega ..
A z niebieskich zachwycałam sie latem Dzwonek brzoskwiniolistny Campanula persicifolia TAKION BLUE.. od Finki... kwitł z różami raz, a potem trochę powtarzał.. ale w czyściec takie kępy byłyby miodzio
Pozwolę sobie zilustrować... ale mam go pierwszy rok... wiec doświadczenie małe..

To tłumaczenie było do chwastów w moim ogrodzie
A wiesz, że nad dzwonkami też się zastanawiałam. Myślałam, żeby dać ten http://www.dobrepole.pl/Campanula%20carpatica%20%22Blue%20Clips%22_-_dzwonek%20karpacki_nlat_1009.html na przód jako obwódkę (ciekawe czy da radę z czyśćcem?) albo ten http://www.plantsforeurope.com/wp-content/CampanulaBO.pdf (nie wiem dlad=czego, ale strasznie mi się podoba ten octopus), a wśród róż jakiś wyższy.
Ten Twój całkiem niezły http://www.perennials.com/plants/campanula-persicifolia-takion-blue.html

agniecha973 22:58, 09 paź 2014

nieszka napisał(a)

Jakie tam resztki!? Twoje hortensje wyglądają jak moje w środku lata

Moje są młode i mocno cięte. Późno zaczęły i chyba dlatego maja młode kwiaty.
agniecha973 23:01, 09 paź 2014

KasiaWB napisał(a)
Aga, dawno mnie nie było. Wchodzę sobie do Ciebie zobaczyć co słychać i...ogrodu nie poznałam jestem w szoku jak to wszystko porosło Brawo pięknie
A runianką się nie przejmuj, ja tak swoją załatwiłam...nawadnianiem, ale z tego co żyje sadzonki zrobię myślę, że od korzenia też puści.
Serdecznie pozdrawiam

Dzięki za miłe zdziwienie.
Nie da się nie przejmować, bo drugi rok walczę z chwastami, w końcu się zaczęła zrastać i zonk. To duża powierzchnia, więc dużo nowych roślin na podmiankę potrzeba niestety. Korzenie lepiej wyeliminować, bo one zarażone są. Z wierzchołków trzeba chyba pobierać sadzonki.
Mala_Mi 16:05, 10 paź 2014

Dzwonek karpacki mnie nie lubi... zanika.. już nie sadzę... z koniem kopać się nie będę.. coś mu u mnie nie pasi..

Dzwonek 'Pink Octopus' kupiłam i posadziłam.... nie wiem czy żyje, bo sadzenie po 1 szt. jest bez sensu.. ginie..

Ot i taki ze mnie znawca od siedmiu boleści.

butterfly 22:08, 13 paź 2014

Aga - czy ja moge u ciebie prośbe do Magnolii zostawić ????

Magnolio, od str 242 bo juz siwieję....
agniecha973 22:19, 13 paź 2014

Upss...
Zapomniałam Ani odpisać. Post Beaty mi przypomniał.
Beata, nie ma sprawy. Potraktujmy to jak pomoc koleżeńską

Ania, poszukaj tego octopusa w wolnej chwili i zamelduj jak się ma. Ja się czaję na blue octopus. Bardzo mi się spodobał, ale nie mam pojęcia czy warto. To chyba mało popularne dzwonki.
Pszczelarnia 13:40, 16 paź 2014

Agniecho, jesteś biegła w tematach "telewizji komputerowej" - jakiś program, film o prowadzeniu drzew owocowych w szpalerku? Muszę spróbować z jakimkolwiek. Korci mnie bardzo. Na razie chodzę i oglądam ofertę w szkółkach na miejscu. Już wiem, jak mniej wiecej powinno drzewo wyglądać do posadzenia (musi mieć po 2 pary ramion). Ale jeszcze nie wiem, jakie to drzewo mogłoby być dokładnie z odmiany? Zakładam, że grusza lub jabłoń, choć potrzebna mi śliwa.

EDIT: kupowałaś na sadowniczy.pl?