Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

popcorn 18:37, 20 mar 2015

Zazdraszczam ciemiernikow! Szkoda ze daleko mieszkasz:/ pisalabym sie na takiego sredniego i cieniowanego, ech
Z lawenda nie tak duzo roboty, gorzej z rozami ja jeszcze nie wszystkie kopczyki pozbieralam, masakra!
agniecha973 18:53, 20 mar 2015

Karolina, pani co miała w ogródku to wykopała. Nie ma tak, że przywiezie taki jaki zamówisz, to są wszystko pokrzyżowane siewki. Każdy inny. Miała też ze dwa, które miały taką maleńką koronkę przy podstawie płatków. Zaraz wstawię swoje.
Mala_Mi 18:57, 20 mar 2015

Piękna wstęga krokusowa.... nawet na trawnik nie patrzyłam tylko na krokusy. I rozumiem o czym piszesz, że w realu to jest lepiej... szczególnie białe kiepsko wychodzą na fotkach..
popcorn 20:15, 20 mar 2015

Aga, to tym bardziej zazdroszcze bliskosci pani, ktorej sie te ciemierniki krzyzuja! Stwierdzam ze to moje ulubione kwiatki, te plus zawilce. Pokazuj te cuda
Pewnie wzielabym wszystkie jakie pani miala!
agniecha973 21:57, 20 mar 2015

Trochę długie zaraz mi wyszło
Wstawiam dzisiejsze zakupy. Zwróćcie uwagę na liście, są potężne! Pani zarysowała mi rękami mniej więcej przestrzeń jaką zajmuje docelowo jedna roślina. Ten liść to promień.

Ten jeszcze nie rozwinął kwiatka, ale będzie najciemniejszy. Nawet liście ma z odcieniem bordo.

Tu rozjaśniony

najjaśniejszy

agniecha973 22:04, 20 mar 2015

Kilka dzisiejszych obrazków

A tu moje pierwsze i ostatnie krokusy z benexu! Ledwie je widać! Masakra!
Ale już po cebulkach było widać, że mikrusy dostałam.

Róże Stadt Rom obcięłam w ub. tygodniu, bo miały najmocniej nabrzmiałe pąki. Teraz wyglądają tak:

W przyszłym tygodniu, po ostatnich ostrych przymrozkach tnę wszystkie, bo mocno napęczniałe są.

Ciemierniki Nigra są tak napakowane pąkami, że mam wrażenie, że się nie zmieszczą jak wszystkie rozkwitną.

agniecha973 22:06, 20 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)
Piękna wstęga krokusowa.... nawet na trawnik nie patrzyłam tylko na krokusy. I rozumiem o czym piszesz, że w realu to jest lepiej... szczególnie białe kiepsko wychodzą na fotkach..

Ania, zdjęcia zbliżeniowe wg mnie upiększają, a te z szerszym spojrzeniem (u mnie) nie oddają tego co widzę gołym okiem. Chyba, że ja mam taki mocno różowy filtr na oczach
agniecha973 22:12, 20 mar 2015

popcorn napisał(a)
Aga, to tym bardziej zazdroszcze bliskosci pani, ktorej sie te ciemierniki krzyzuja! Stwierdzam ze to moje ulubione kwiatki, te plus zawilce. Pokazuj te cuda
Pewnie wzielabym wszystkie jakie pani miala!

Karolina, Ty wzięłabyś wszytskie, bo ty masz ogródek z gumy ja nie mam gdzie posadzić więcej. Nie mam pomysłu, przygotowanego miejsca itd. Szkoda zmarnować rośliny. Pani miała ok. 15 szt. One naprawdę będą wielkie. Jak chcesz, mogę ci wysłać jeśli jeszcze będą za tydzień. Właśnie zważyłam - jedna roślina waży prawie 3 kg, bo to ziemia z ogródka. I musisz wymyślić jak zabezpieczyć taką ciężką doniczkę przed przemieszczaniem się w paczce, żeby nie połamać roślinki. Taśmą do dna i patyki wystarczą?
agniecha973 22:25, 20 mar 2015

Skopiowane z wątku Pszczółki. Coś pięknego!!! Mam na to miejsce! Ale najpierw musi powstać staw. Za kilka lat, ale ja lubię mieć plany na przyszłość, he he.

Pszczelarnia napisał(a)

Derenie - warto je tak posadzić, żeby słońce zimowe i wczesnowiosenne wydobywało cały urok z kolorowych pędów. To ciekawy element dużych ogrodów, ogrodów leśnych albo polan - na duże przestrzenie i sadzone w masie. Pięknie wyglądają z brzozami o białych pniach (należy utrzymywać dobrą wilgotność gleby pod nimi). Albo z innymi drzewami o dekoracyjnej korze - dadzą prawdziwy spektakl w ogrodzie zimowym (takim, do którego zaglądamy zimą).
Można podsadzić ciekawymi trawami, skupiskami ciemierników, z tyłu dać smukłe trawy (np. trzcinniki). W zimie coś pięknego!
popcorn 11:04, 22 mar 2015

Agniecha, piekne te ciemierniki! oj zanosi sie na ciemiernikowa rabate u mnie