Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 14:31, 05 cze 2025

Ania, u mnie jeden właśnie bez pergoli, tylko trzeba mieć kawałek czegokolwiek - dachu, balkonu, żeby sznurek podczepić.
Makao 14:52, 05 cze 2025

No właśnie szukam takiego miejsca
Juzia 19:36, 05 cze 2025

Polon napisał(a)

Jakiej firmy masz klej? Może trzeba wiedzieć, co kupić

Sumin.
Teraz ponoć zrobili jakieś w sprayu, ale jeszcze nie próbowałam.
Polon 19:44, 05 cze 2025

Juzia napisał(a)

Sumin.
Teraz ponoć zrobili jakieś w sprayu, ale jeszcze nie próbowałam.

Zapisałam, dzięki

Spray do mnie nie przemawia, już widzę ten klej wszędzie, tylko nie na pniu
mirkaka 18:30, 06 cze 2025

Mój się nazywa Insektoklej- do samodzielnego tworzenia pułapek lepowych
Gruszka_na_w... 21:21, 07 cze 2025

Marcin89 napisał(a)
A już myślałem, że zadałem durne pytanie Na szczęście była tu jakaś historia i przestroga dla innych. Też bym wolał nie używać żadnych środków ochrony roślin, ale niestety czasem się nie da.

Wybacz Gosia, że tutaj piszę, ale dla mnie szok mieć mszycę na kocimiętce, potem na pietruszcze, a dziś nawet na tulipanach!

Kilka dni temu udało mi się skutecznie zlikwidować mszyce na bobie i na naparstnicach. W 1/2 l kubku zaparzyłam 3 herbatki pokrzywowe. Wlałam do dozownika, dodałam trochę płynu do mycia naczyń i łyżkę mydła potasowego. Zdecydowanie jednak łatwiej tym pryskać niewielkie gabarytowo rośliny niż drzewa i krzewy. Te ostatnie opryskuję opryskiwaczem z lancą jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji. Stosuję oprysk olejowy (Empular). Nie było mszyc na kalinach ani na żadnych innych krzewach i drzewach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ewsyg 23:08, 07 cze 2025

Polon napisał(a)
Odpowiadając na pytanie Ani Makao, szpinak malabarski nr 1 posadziłam przy pergoli. To jest stanowisko półcieniste, po drugiej stronie pergoli rośnie kiwi. Mam nadzieję, że się dogadają

Owocowało ci już kiwi ?
ajka 23:39, 07 cze 2025

Polon napisał(a)
Odpowiadając na pytanie Ani Makao, szpinak malabarski nr 1 posadziłam przy pergoli. To jest stanowisko półcieniste, po drugiej stronie pergoli rośnie kiwi. Mam nadzieję, że się dogadają

To po lewej to kiwi? O ja pierdziu, co ty mu sypiesz? Jak długo tam rośnie?
Polon 06:27, 08 cze 2025

Juzia, Mirka - dziękuję za info o kleju. Przeczytałam opinie na all i jednak ten Sumin lepiej oceniany, choć przy obu są niezadowoleni, ale to standard. No i skrajności: u jednych nawet mrówki nie bardzo się kleją, u innych ptaszki się łapią. Tak więc Sumin w koszyku, muszę mu jeszcze coś do smarta dobrać.
Polon 06:36, 08 cze 2025

Haniu, wnosisz światełko do mszycowego tunelu . Dziękuję za dokładny przepis na oprysk z pokrzywy. Mam wszystkie składniki , łącznie z mydłem potasowym, co u mnie wcale oczywiste nie jest. Przeczekam te deszcze i działam

Emulpar - piszesz, że pryskasz przed rozpoczęciem wegetacji, czyli gołe gałęzie? Z tego co wyczytałam, to można nim pryskać przez całe lato i bez okresu karencji, ale trochę się jednak boję pryskać po owocach. Na pewno kupię, ale chyba z pryskaniem poczekam do lutego, no chyba że będzie tragicznie, albo przynajmniej po zbiorze owoców.