Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

mirkaka 13:04, 04 cze 2025

Mam miechunkę, posadziłam 20 kilka lat temu, do tej pory nie mogę się jej pozbyć Muszę wyrywać, bo by zagłuszyła rabatę, a tak tylko kilka pędów doczeka jesieni
mirkaka 13:15, 04 cze 2025

Polon napisał(a)
Na wiśni, śliwce i czereśni mam mszyce w ilości przemysłowej. Co roku są, ale w tym, to już naprawdę inwazja.
Może jednak natura sobie poradzi

mam też inwazję na czereśni i śliwce, ale mam tak co roku, oprysk wczesną wiosną nic nie daje, potem już nie pryskam, co robisz z tym?
Polon 13:48, 04 cze 2025

mirkaka napisał(a)

mam też inwazję na czereśni i śliwce, ale mam tak co roku, oprysk wczesną wiosną nic nie daje, potem już nie pryskam, co robisz z tym?

Teraz nic, jak drzewka były małe, to chyba raz płynem do naczyń pryskałam, ale pomagało na chwilę.
Pryskane, to mam w sklepie. Raczej próbuje sypać proszkiem na mrówki koło drzew, nie wiem, czy to nie gorsze niż pryskanie.
Mszyce są głównie na młodych listkach, a drzewa i tak rosną, więc im to nie szkodzi. Te co włażą na szpinak czy maliny, po prostu wyrzucam. Jak zaatakuje owoce, spróbuję opryskać pokrzywą.
Juzia 16:55, 04 cze 2025

Kupcie sobie klej entomologiczny na te mszyce
Miskantowo 18:11, 04 cze 2025

A co myślicie o oprysku olejkiem neem?
Nie stosowalam na drzewa i krzewy ale potraktowalam nim wszystkie rosliny w domu kiedy wczesna wiosną okazalo się, ze wszedzie mam kolonie ziemiorek. Pomoglo.
Polon 18:26, 04 cze 2025

Intuicyjnie wydaje mi się, że na drzewa klej najlepszy, bo jakikolwiek oprysk zawsze będzie tylko miejscowy, a przy większych drzewach - niewykonalny.

Neem czy pokrzywa - neem chyba skuteczniejszy, ale go nie mam , a pokrzywę mam.

Ten olejek na all kupię, Ale chcę taki mniejszy na razie (100ml), więc muszę jeszcze coś do smarta dołożyć, a na razie nie mam pomysłu.

Oprysk lub klej zastosuję, jeśli mszyce zaczną mi niszczyć plony. Na razie siedzą na liściach i poza tym, że to ohydnie wygląda, nie ma strat.
ajka 22:09, 04 cze 2025

U mnie tez mszyca w ogromnej ilości na owocowych. Wygląda to potwornie: jest czarno, liście pozwijane. Do tego czereśnie ptaki zeżarły, pewnie z wiśniami będzie tak samo.

Kupiłam klej, posmarowaliśmy drzewa, ale mszycy od tego raczej nie ubędzie. Popryskaliśmy na mszyce naturalnymi środkami to co bez drabiny się udało. Do Mospilanu pewnie już nigdy nie wrócimy.
Marcin89 22:11, 04 cze 2025

ajka napisał(a)
Do Mospilanu pewnie już nigdy nie wrócimy.
A można wiedzieć o co chodzi?
Marcin89 22:12, 04 cze 2025

ajka napisał(a)
Do Mospilanu pewnie już nigdy nie wrócimy.
A można wiedzieć o co chodzi? Czy tylko o to by chemię ograniczać do zera?
ajka 23:26, 04 cze 2025

Marcin89 napisał(a)
A można wiedzieć o co chodzi?

Marcin89, kiedyś z początkiem wiosny spryskaliśmy wszystkie drzewa owocowe Mospilanem i nasze drzewa odchorowywały ten zabieg przez kolejne dwa lata. Wydawało nam się, że zastosowaliśmy dobrą dawkę (zawsze sprawdzamy dawkę z eMem w dwójkę), ale popaliło nam wtedy drzewa i teraz mamy uraz do wszystkich silnych środków.