Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Marcin89 23:31, 04 cze 2025

ajka napisał(a)

Marcin89, kiedyś z początkiem wiosny spryskaliśmy wszystkie drzewa owocowe Mospilanem i nasze drzewa odchorowywały ten zabieg przez kolejne dwa lata. Wydawało nam się, że zastosowaliśmy dobrą dawkę (zawsze sprawdzamy dawkę z eMem w dwójkę), ale popaliło nam wtedy drzewa i teraz mamy uraz do wszystkich silnych środków.
A już myślałem, że zadałem durne pytanie Na szczęście była tu jakaś historia i przestroga dla innych. Też bym wolał nie używać żadnych środków ochrony roślin, ale niestety czasem się nie da.

Wybacz Gosia, że tutaj piszę, ale dla mnie szok mieć mszycę na kocimiętce, potem na pietruszcze, a dziś nawet na tulipanach!
MagdaLenka 07:13, 05 cze 2025

Marcin89 napisał(a)

Wybacz Gosia, że tutaj piszę, ale dla mnie szok mieć mszycę na kocimiętce, potem na pietruszcze, a dziś nawet na tulipanach!

Ale skąd ten szok? Mszyca nie ma szczególnie wysublimowanego gustu kulinarnego.
Polon 07:26, 05 cze 2025

MagdaLenka napisał(a)

Ale skąd ten szok? Mszyca nie ma szczególnie wysublimowanego gustu kulinarnego.

wciąga wszystko
Polon 07:30, 05 cze 2025

Marcin - spoko, cieszę się, że do mnie zajrzałeś, a jak widać Twoje pytanie dostarczyło kolejnej porcji informacji

W nocy burza, może zmyła mszyce
Grzmiało u mnie strasznie, pies szału dostawał, noc z tych trudnych
Polon 09:02, 05 cze 2025

Odpowiadając na pytanie Ani Makao, szpinak malabarski nr 1 posadziłam przy pergoli. To jest stanowisko półcieniste, po drugiej stronie pergoli rośnie kiwi. Mam nadzieję, że się dogadają

Drugi rośnie przy tarasie, pełne słońce cały dzień. Ten szpinak był mniejszy, ma też ciaśniej i ziemię gorszą. Na zdjęciu niby jest, ale bardzo słabo go widać

Planuję tu poprowadzić sznurki w takie W, pomiędzy tą niby szpilką wbitą w ziemię, a szczebelkami pergoli tarasowej. Tu te szpilki, załapały się, bo wiszą na pergoli.

Juzia 09:13, 05 cze 2025

ajka napisał(a)
U mnie tez mszyca w ogromnej ilości na owocowych. Wygląda to potwornie: jest czarno, liście pozwijane. Do tego czereśnie ptaki zeżarły, pewnie z wiśniami będzie tak samo.

Kupiłam klej, posmarowaliśmy drzewa, ale mszycy od tego raczej nie ubędzie. Popryskaliśmy na mszyce naturalnymi środkami to co bez drabiny się udało. Do Mospilanu pewnie już nigdy nie wrócimy.

No tylko klej to trzeba użyć przed pojawieniem się mrówek
Albo jak tylko zaczną wędrówki po pniach.
Jak już się mszyce pojawią to jest niestety za późno
mirkaka 09:57, 05 cze 2025

Juzia napisał(a)
Kupcie sobie klej entomologiczny na te mszyce

Juzia, kupiłam, działa na chwilę, potem niestety wysycha,
Juzia 10:06, 05 cze 2025

mirkaka napisał(a)

Juzia, kupiłam, działa na chwilę, potem niestety wysycha,

To dziwne, bo mój się klei od zeszłego sezonu...
Makao 13:58, 05 cze 2025

No właśnie takiej miejscówki szukam dla swojego malabarskiego. Przy pergoli. Ale jedyna jaką mam jest obsadzona od dołu i chyba musiałabym tam go w donicy posadź i puścić po nodze pergoli do góry. Tylko taki pomysł mi przychodzi. Ewentualnie taki wigwam jak dla fasoli postawić.
Jeszcze kombinuję ale czasu coraz mniej.

A ile masz tam sadzonek przy tej pergoli posadzonych tego szpinaku?
Polon 14:29, 05 cze 2025

Juzia napisał(a)

To dziwne, bo mój się klei od zeszłego sezonu...

Jakiej firmy masz klej? Może trzeba wiedzieć, co kupić