Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 14:59, 09 cze 2025

mrokasia napisał(a)
Kochana, każdy kiedyś to miał - zachwaszczone, przekopane, odchwaszczone .
A potem nie ma gdzie nogi postawić…

Chciałam trochę pokazać tym, którzy nie mają JESZCZE pięknie, że nie są jedyni

No i bardzo czekam na „nie ma gdzie nogi postawić”
Magara 23:23, 09 cze 2025

Gosia, Twoja bazylia rokuje bardzo dobrze

Fajnie, że pokazujesz etapy robocze - to jest mega duża motywacja dla innych, wiem coś o tym

A odnośnie Amistad - ta szałwia podobnie jak jej koleżanki typu Love and wishes i inne - faktycznie u nas nie zimuje Szkoda wielka, bo to cudne rośliny i cudne kwiaty. Chyba, że masz zimą super ciepłą aurę

Za to podobno ładnie się sadzonkuje:
https://www.youtube.com/watch?v=5Ca6biDxNFs
Przyznaję, że nie próbowałam, bo nie mam zimą warunków do przechowywania sadzonek, ale sposób wydaje się być ok
AgaBoso 07:41, 10 cze 2025

W tym roku bazylię ukorzeniam 2x, póki co mam 3 z korzonkami już w szklarni. Trzymam kciuki za Twoje.
Super pomysł z wykorzystaniem traw jako ściółka na grządce z truskawkami.

Użyłam olejku Neem z mydłem potasowym, opryskałam pomidory bo mi mszyca 2 obsiadła. Wyrwałam też pietruszkę że szklarni, mam nadzieję że teraz lokatorki sobie pójdą. Mrówki długo nie chcą wyjść, częstuje je boraksem. Najlepiej jednak działa wrzątek. Tam gdzie nim polałam nie widać mrówek.

Dziękuję za sugestie w sprawie podgrzania buteleczki w ciepłej wodzie, działa. Sprawdzę jeszcze na ziemiórkach, przyszły do mnie z supertuniami.
Polon 19:49, 10 cze 2025

Magara - bazylia rzeczywiście rokuje, bardzo pomogła dokładna instrukcja z miarką
Uwielbiam takie łopatologiczne wskazówki, inaczej się wiecznie zastanawiam, czy na pewno dobrze robię.
Amistad - znowu mnie ratujesz instrukcją, mam nadzieję, że nie zapomnę zrobić sadzonek jesienią. Kolor kwiatów ma taki, że nie mogłam nie kupić. A może przezimuje, pogoda teraz taka, że można się wszystkiego spodziewać.
Polon 19:58, 10 cze 2025

Aga, u mnie mszyce na razie na szczęście głównie na drzewkach. Zamówiłam już ten emulpar i klej entomologiczny. W weekend będzięmy działać

O laniu wrzątkiem mrówek zapomniałam !!! A lałam całe metry, jak mi mrówki maliny zeżarły - całe krzaki mi padły, nie tam jakieś owocki. Wielkie krzaki marniały i w końcu wyciągałam sam patyk, korzenia nie było w ogóle. Na mrowiska w maliniaku lałam ostro, ale tam już nie było roślin - czy taki wrzątek korzeniom roślin nie szkodzi?
Magara 00:30, 11 cze 2025

Polon napisał(a)
Magara - bazylia rzeczywiście rokuje, bardzo pomogła dokładna instrukcja z miarką
Uwielbiam takie łopatologiczne wskazówki, inaczej się wiecznie zastanawiam, czy na pewno dobrze robię.
Amistad - znowu mnie ratujesz instrukcją, mam nadzieję, że nie zapomnę zrobić sadzonek jesienią. Kolor kwiatów ma taki, że nie mogłam nie kupić. A może przezimuje, pogoda teraz taka, że można się wszystkiego spodziewać.

Zrób sadzonki szałwiowe na wszelki wypadek Instrukcja wydaje się być banalną.
Ja mam w tym roku kupioną Love&Wishes - też cudna Ale jestem pogodzona z tym, że co roku będę musiała kupować, chyba że pogodzę się z myślą o podróżowaniu zimą z sadzonkami albo wymyślę komu sadzonki wcisnąć na zimowanie
Miskantowo 21:33, 12 cze 2025

Magara napisał(a)

Zrób sadzonki szałwiowe na wszelki wypadek Instrukcja wydaje się być banalną.
Ja mam w tym roku kupioną Love&Wishes - też cudna Ale jestem pogodzona z tym, że co roku będę musiała kupować, chyba że pogodzę się z myślą o podróżowaniu zimą z sadzonkami albo wymyślę komu sadzonki wcisnąć na zimowanie