Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 18:18, 02 mar 2026

Pogoda nadal rozpieszcza, dzień odpowiednio długi, bo dłuższy chyba by mnie zabił, jeśli miałabym kolejne dwie godziny ryć w ogrodzie . Trzeba było trochę podziałać.

Zgodnie z zaleceniami poprzycinałam seslerie i żeby choć cokolwiek z fot wstawić, to zrobiłam przed i po strzyżeniu. Po bliższym sprawdzeniu jednak trawki nie były tak piekne, jak mi się wydawało, do tego już ruszyły - szok.

A tak w ogóle, to pomysł chyba Lidki na seslerie w tym miejscu - genialny. W końcu zaczyna to jakoś wyglądać.

I na zakończenie w ramach urozmaicenia - leszczyna, niby zwyklak taki, ale o tej porze roku jeden z niewielu akcentów ogrodu zwiastujących wiosnę. No i mi się po prostu podoba

MartaCho 19:42, 02 mar 2026

Dobra decyzja z seslerią!

Kotki na wierzbie u sąsiada wczoraj zauważyliśmy, magnolia też już w pąkach.
U mnie klony już kwitnąć zaczynają
Eupraksja 22:43, 03 mar 2026

Polon napisał(a)

Zgodnie z zaleceniami poprzycinałam seslerie i żeby choć cokolwiek z fot wstawić, to zrobiłam przed i po strzyżeniu. Po bliższym sprawdzeniu jednak trawki nie były tak piekne, jak mi się wydawało, do tego już ruszyły - szok.

Twoje zdjęcia są odpowiedzią na moją niewyrażoną dotąd wątpliwość Czyli jak przycinać trawy, jeśli część liści jest zielona. Zastanawiałam się, czy można ciąć też "po zielonym", czy to nie spowoduje, że w tym sezonie już tamte nie odrosną, a nowych może nie wystarczy na całą kępkę? Ale widzę że wszystko przystrzygłaś na równo, nie oglądając się czy zielone czy nie, tak?
ajka 22:59, 03 mar 2026

Eupraksja napisał(a)

Twoje zdjęcia są odpowiedzią na moją niewyrażoną dotąd wątpliwość Czyli jak przycinać trawy, jeśli część liści jest zielona. Zastanawiałam się, czy można ciąć też "po zielonym", czy to nie spowoduje, że w tym sezonie już tamte nie odrosną, a nowych może nie wystarczy na całą kępkę? Ale widzę że wszystko przystrzygłaś na równo, nie oglądając się czy zielone czy nie, tak?

Eupraksja seslerie tnie się na równo. Ale np jak masz turzycę to powinno się wycinać tylko suche.

Polon drzewko z niskimi trawami: sesleriami/hakonkami/rozplenicami zawsze dobrze się komponuje
Eupraksja 06:33, 04 mar 2026

ajka napisał(a)

seslerie tnie się na równo. Ale np jak masz turzycę to powinno się wycinać tylko suche.

O kurczę, czyli jednak nie ma tak prosto Jakieś turzyce posadziłam w ubiegłym roku, pójdę je dziś obejrzeć. Przycięłam je trochę zimą, tak częściowo, nie bardzo krótko.
Polon 08:19, 04 mar 2026

Ha Ewa, to się dzięki Tobie dowiedziałam o cięciu.
Ania ♥️
Te seslerię starałam się ciąć tak, żeby nie wyciąć kwiatostanów, bo już są, więc nie tak całkiem bez zastanowienia

Turzyc jeszcze nie mam, są na razie na liście do zakupu, więc info o cięciu też się przyda.

Mam natomiast dylemat jak postępować ze stipą. W pierwszym roku pięknie przyrosła, ale w ubiegłym pojawiło się dużo suchych i nie wyglądała już tak zniewalająco. Muszę gdzieś poczytać jak z nią postępować, żeby cieszyła oko cały czas. Chyba, że jakaś dobra dusza wstawi tu instruktaż
Marcin89 09:37, 04 mar 2026

Jaki to gatunek seslerii? Zaskoczyły mnie te kłoski
Polon 10:48, 04 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
Jaki to gatunek seslerii? Zaskoczyły mnie te kłoski

Mnie też , to sesleria heuflera
Mam też jesienną i ta ma znacznie mniej kłosków, pojedyncze i mniej rozwinięte
mrokasia 11:00, 04 mar 2026

Heufleriany nie tnę tylko chwytam ręką liście, pociągam i same wychodzą .
Polon 11:04, 04 mar 2026

mrokasia napisał(a)
Heufleriany nie tnę tylko chwytam ręką liście, pociągam i same wychodzą .

Za późno
Będzie w takim razie eksperyment