Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

mrokasia 15:04, 24 mar 2026

Gosia, a bodziszki??? Czerwone się u mnie sieją jak głupie, szybko by tam zadarniły.
Z korą wygląda baaaardzo porządnie.
Polon 15:10, 24 mar 2026

No właśnie dokładnie TERAZ oglądam korzeniaste

Bodziszki do mnie “mówią”
Agatorek 15:14, 24 mar 2026

A może dywan z runianki japońskiej?
Polon 15:32, 24 mar 2026

Runianka bardziej niż hosty, tylko czy dałaby radę? Niby podłoże próchniczne, kwaśne, a u mnie piach zasadowy.

A czy bodziszek może być z trawą?
Bo turzyca raureif mi się widzi i może z bodziszkiem wymieszane byłoby ok?
Agatorek 15:36, 24 mar 2026

Nie mam runianki, ale może podpytaj Madzię z ogrodu z Wilkiem, ona ma ją bardzo ładną
Polon 15:40, 24 mar 2026

Agatorek napisał(a)
Nie mam runianki, ale może podpytaj Madzię z ogrodu z Wilkiem, ona ma ją bardzo ładną

Tak zrobię, dzięki
MagdaLenka 15:54, 24 mar 2026

Polon napisał(a)

Bo turzyca raureif mi się widzi i może z bodziszkiem wymieszane byłoby ok?

Według mnie to bardzo udane zestawienie.

Runiankę ma też Hania Gruszka, w dodatku w towarzystwie rododendronów. Kwasowość podłoża nie zawsze ma znaczenie. Czasem rośliny rosną wbrew wszelkim teoriom o swoich wymaganiach.
mrokasia 16:33, 24 mar 2026

Bodziszki z Raurefami będą dobrze grać. Tylko wg mnie musisz celować w niskie odmiany, nie takie 40-60 cm by Ci nie zagłuszyły traw.
Jeszcze przyszły mi do głowy dzwonki poszarskiego. Jestem w nich zakochana. Sieją się bardzo ładnie i w zasadzie zdobią cały rok no są zimozielone, przynajmniej u mnie.
magewa 18:24, 24 mar 2026

z runianką też dobry pomysł -u mnie najładniejsza w cieniu ,tam ,gdzie więcej słońca szybko jest żółta
LIDKA 20:31, 24 mar 2026

Polon napisał(a)
Aguś, dzięki

O fiołki bardzo walczę, najpierw siałam z efektem zerowym, później sadziłam dwa razy. W końcu widzę, że zaczęły ekspansję

A z tym kawałkiem pod leszczynami, to poczytałam wczoraj o polecanych tu nasadzeniach i dzisiaj zrobiłam to, co fizyczny pracownik potrafi najlepiej , czyli zamiast pomysłu - kora

Stwierdziłam, że szybko to ja raczej kompozycji nie wybiorę, to żeby mnie ten piach nie wkurzał - zakryłam
No i zaczęłam kombinować, czy jednak tych miodunek tu nie zostawić, tylko trochę je rozsadzić, bo są przecudne.

O hostach poczytam, może faktycznie to byłoby najlepsze rozwiązanie. Mam też w promieniu 50km, czyli “pod nosem” szkółkę, gdzie mieli dużo host. Na żywo najłatwiej będzie mi zdecydować, co o nich myślę.

Gosia hosty wyjdą w maju. Liście będzie widać . To posadzisz wtedy. Zakorowanie to dobry pomysł.