Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 21:56, 24 mar 2026

mrokasia napisał(a)
Bodziszki z Raurefami będą dobrze grać. Tylko wg mnie musisz celować w niskie odmiany, nie takie 40-60 cm by Ci nie zagłuszyły traw.
Jeszcze przyszły mi do głowy dzwonki poszarskiego. Jestem w nich zakochana. Sieją się bardzo ładnie i w zasadzie zdobią cały rok no są zimozielone, przynajmniej u mnie.

Kasia, a myślisz o dzwonkach wymieszanych z raureif czy tylko dzwonki?

Obejrzałam dzwonki, bardzo ładne. Czy cała powierzchnia z jednej rośliny? Widzę, że są chyba w trzech kolorach, więc może przemieszać różne odmiany?

Generalnie i dzwonki i bodziszki i miodunki mi się podobają. Z traw tylko raureif tam widzę, więc albo się zgra z którymś z kwiatków, albo tylko kwiatki, a jak tylko kwiatki, to mieszane dzwonki najbardziej.
Polon 22:00, 24 mar 2026

magewa napisał(a)
z runianką też dobry pomysł -u mnie najładniejsza w cieniu ,tam ,gdzie więcej słońca szybko jest żółta

Nie zdążyłam napisać pytania , dzięki za info. Trochę się jednak obawiam tego odczynu i wymagań co do wilgotności, ale urody jej odmówić nie można
Polon 22:05, 24 mar 2026

MagdaLenka napisał(a)

Według mnie to bardzo udane zestawienie.

Runiankę ma też Hania Gruszka, w dodatku w towarzystwie rododendronów. Kwasowość podłoża nie zawsze ma znaczenie. Czasem rośliny rosną wbrew wszelkim teoriom o swoich wymaganiach.

Racja , tam wcześniej miałam jasnotę plamistą, która wg opisów zniesie wszystko i powinna rosnąć tam jak wściekła, a zaniknęła
Polon 22:07, 24 mar 2026

LIDKA napisał(a)

Gosia hosty wyjdą w maju. Liście będzie widać . To posadzisz wtedy. Zakorowanie to dobry pomysł.

Korę na rabatach uwielbiam
Kilka worków i jaka przemiana
mrokasia 22:19, 24 mar 2026

Polon napisał(a)

Kasia, a myślisz o dzwonkach wymieszanych z raureif czy tylko dzwonki?

Obejrzałam dzwonki, bardzo ładne. Czy cała powierzchnia z jednej rośliny? Widzę, że są chyba w trzech kolorach, więc może przemieszać różne odmiany?

Generalnie i dzwonki i bodziszki i miodunki mi się podobają. Z traw tylko raureif tam widzę, więc albo się zgra z którymś z kwiatków, albo tylko kwiatki, a jak tylko kwiatki, to mieszane dzwonki najbardziej.

Ja mam dzwonki wymieszane z raureifami. Tak to wygląda:
Polon 22:21, 24 mar 2026

No i pięknie
Dziękuję
MagdaLenka 08:44, 25 mar 2026

mrokasia napisał(a)

Ja mam dzwonki wymieszane z raureifami. Tak to wygląda:

Cudne zestawienie!
Jeszcze te kamienie ukryte w gęstwinie... i hosta w tle. No po prostu gotowiec do skopiowania.
MartaCho 09:33, 25 mar 2026

przepiękny zakątek!
Polon 11:10, 25 mar 2026

No prawda, że koniecznie takie muszę mieć?
Nie mam kamienia, za to zapadła mi w głowę myśl o wymieszaniu kolorów.
U mnie to rabata około 3m x 5m, więc dość dużo. Kolory są dostępne takie: blady róż, biały i ten klasyczny jak u Kasi, więc chcę zaryzykować i zrobić lekko kolorowy dywan.

Przy okazji - Kasia, czy pamiętasz może odmianę? Bo tych niebieskich znalazłam 4 odmiany.
Juzia 11:28, 25 mar 2026

Runianka na suche piaski się nie nadaje.