Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Wiolka5_7 17:59, 27 kwi 2025

AgaBoso napisał(a)
Wiola, owocowały w normalnym czasie lipiec/sierpień czy z przesunięciem?

Już nie pamiętam ,ale raczej ok.sierpnia.
Marcin89 16:40, 29 kwi 2025

Tak wygląda moja rozsada pomidorów i papryki dzisiaj, czyli na koniec kwietnia. Siew pomidorów był 15 marca, a papryki 2 tygodnie wcześniej.

W ostatnich dniach sporo wszystko urosło. Sadzonki wchodzą na siebie. Teraz stoją w tunelu foliowym, po paru dniach hartowania.

Przez ostatnie chłodne dni zabierałem rozsady do domu, a jednej nocy do nieogrzewanego budynku gospodarczego.

Problemy jakie napotykam:
- 2-3 razy zwiędła mi papryka w wielodoniczce, a ziemia nie była sucha (ratowałem w cieniu)
- lekkie oparzenia od słońca na papryce i pomidorach, z okresu hartowania na dworze, bo słońce za mocno świeciło, a ja zająłem się czymś innym
- 2 razy zwiędły mi niektóre pomidory, bo podłoże bardzo szybko obsychało, wówczas podlewam od góry, a nie w kuwety
- łodygi mam dość wiotkie, bo niedoświetlam rozsad niczym, później i tak to się gubi przy sadzeniu do gruntu

A jak Wasze rozsady?
Patrycja_KG_Lu 11:55, 30 kwi 2025

Moje rozsady się wietrzą, ale na noce chowam, bo za zimno. Ostatnio wieczorem przy wnoszeniu termometr pokazał 9,5 stopnia i niektóre wyglądały mizerniej, ale w ciepłe się podniosły.

Planuje w tunelu założyć przesłony, bo za mocno się nagrzewa i za ostre słońce wpada. Dopiero wtedy przeniosę rozsady. Podobno 6 maja przez Polskę ma przejść kolejna fala przymrozków, więc jestem ostrożna dodatkowo.

Trochę się tego nazbierało, więc za rok dokupię sobie jeszcze kilka tac. Wygodniej w nich się nosi i podlewa od dołu.

Z paprykami też kilka listów oberwało z mojej winy, bo po podlaniu trafiły na hartowanie i poparzyło tam gdzie krople wody zostały.

Patrycja_KG_Lu 12:49, 30 kwi 2025

Ustawiam parametr temperatury przewidywanej na 5 cm nad ziemią, godzina 2 w nocy.
Makao 14:09, 30 kwi 2025

O kurcze, u mnie Onet nie przewiduje już żadnych przymrozków a teraz mnie nastraszyłaś. Już bym posadziła swoje pomidory ale chyba poczekam jeszcze z tydzień
Rojodziejowa 20:56, 30 kwi 2025

Jeszcze wczoraj miałam info, że za tydzień będzie 0 w nocy. Dziś już prognoza inna - łagodniejsza. Pewności to nie ma nigdy, bo i w czerwcu bywały przymrozki.

A ostatnio a propos grzania zniczami, to widziałam metodę konewkową znicze zamiast pod doniczkami stoją w metalowych konewkach