Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

kaisog1 23:21, 15 lut 2012

Magda ja chyba jakas "padnięta" już jestem ale ni cholery nie kumam o co chodzi z tym płotem pod skosem Weź to narysuj jak będziesz miała chwilę
abrakadabra 23:25, 15 lut 2012

Dobra - narysuję jak tylko kredki znajdę, ale to już jutro pewnie.
abrakadabra 23:57, 15 lut 2012

A i jeszcze jedno – mój ukochany strasznie chce coś takiego:

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/51,113408,5580729.html?i=2

Myślicie, że da to się gdzieś w przedogródku zastosować czy szukać innego miejsca? Nie chodzi mi o wierne odtworzenie tylko ogólny schemat – obwódki z bukszpanu, a w środku różnokolorowe pola niskich roślinek. To nawet nie musiałyby być te romby – jakieś może bardziej swobodne wachlarze czy coś?

Jak klikniecie na link to polecam jeszcze zdjęcie nr 6 z aleją drzew. Cudo!
kaisog1 13:42, 16 lut 2012

Jak to zabczyłam to wpad mi do głowy szatański pomysł Zróbcie sobie przedogródek symetryczny oparty na obwódkach i w centralnej części ustawcie źródełko. Rabaty prostokątne podzielone na sektory. Zrobic dwie "wyciągnięte" rabaty najbliżej tarasu by imitowały wejście do ogrodu z kulami na rogach....
ewalm 23:58, 16 lut 2012

abrakadabro, a Ty masz taki fajny krajobraz za płotem do "zapożyczenia", ta brzoza widoczna koło iglaków sąsiada jak patrzysz z tarasu w lewo - nie wykorzystasz tego?
można by tam tak posadzić rośliny, żeby zatrzeć wizualną granicę Twojego ogrodu, wykorzystać świerki sąsiada i drzewa za płotem..
abrakadabra 11:03, 18 lut 2012

Gosia - taka symetria to chyba jednak zupełnie odpada bo do wiejskiego domku nijak pasować nie będzie...
Dziś może w końcu znajdę trochę czasu dla siebie to pomyślę.

Ewalm - bardzo chciałabym wykorzystać widoki. Tylko nie mam pojęcia jak to zrobić...

abrakadabra 15:32, 18 lut 2012

Ewalm - mogłabyś napisać jak się "zaciera wizualną granicę ogrodu"? Myslę nad tym i myślę i coraz bardziej zrozpaczona jestem...
EwaG 16:53, 18 lut 2012

Magdo za ogrodzeniem masz duże drzewo. Po swojej stronie płotu sadzisz krzewy tak aby zasłaniały płot i tworzyły kompozycję z drzewem. W żadnym razie nie może to być żywopłot z tuj.
abrakadabra 17:34, 18 lut 2012

Dziękuję Ewo za odpowiedź. Tak właśnie się bałam, że to o to chodzi
Idę szukać inspiracji. Tworzenie kompozycji, która by pasowała do otoczenia i mi się podobała jakoś nie bardzo mi wychodzi. Wręcz przeciwnie - beznadziejnie mi to idzie...
I jak tu zrobić żeby wszystko grało?
abrakadabra 21:11, 19 lut 2012

Męczę się od wczoraj w Garden Puzzle próbując jakoś pozmieniać projekt Gosi (bo bardzo mi się podoba) - dać mu bardziej swobodny charakter (żeby pasowało do wiejskich klimatów) i „otworzyć” na widoki.
Z bardzo marnym skutkiem…
Nawet nie będę was straszyć swoimi „dziełami”

Za to najpierw muszę określić kształt rabat to dużo prościej będzie poupychać tam rośliny
I tu zmieniła mi się koncepcja. A co jakby trawnik zamknąć w rabatach – koszenie będzie duuużo prostsze i może bardziej przytulnie wyjdzie? Tam gdzie trzeba by było chodzić przez rabaty zrobiłabym kamienne ścieżki.
Wymyśliłam coś takiego – powiedzcie, proszę, co myślicie.

Łuk po lewej - będzie potrzebne więcej miejsca żeby zasłonić studzienkę. Zaś wysunięta rabata po prawej przybliżyłaby mi ciurkadełko.
Może tak być?
Tylko nadal nie podoba mi się kształt zakończenia rabat – te zielone kreski z obu stron tarasu

Przepraszam za jakość rysunku. Mój TŻ nie pozwolił mi już rysować kredkami i powoli wszystko nanosimy do AutoCada