Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

abrakadabra 22:30, 21 lut 2012

Ewo, dziękuję za propozycję.Ja tak właśnie próbuję wyrysować - błądzę liniami. Już cały jeden zeszyt zamazałam w ten sposób. Te ścieżki w mojej propozycji też mnie wizualnie denerwowały - za to były praktyczne (przejście z drewutni przez rabatę na trawnik czy z przedogródka na zewnątrz). Ta Twoja jest dużo ładniejsza ale za to zupełnie niepraktyczna A może jakby ją rozwidlić i w środku dać ciurkadełko? Wtedy taki jej przebieg miałby większy sens...
Jutro spróbuję porysować i zobaczę jak by to wyglądało.
Teraz już muszę spadać bo obiecałam, że się dziś wcześnie spać położę
EwaG 06:29, 22 lut 2012

abrakadabra napisał(a)
za to zupełnie niepraktyczna A może jakby ją rozwidlić i w środku dać ciurkadełko?

Miała byc niepraktyczna , a raczej prowokująca do przejścia w dalsze rejony. Można ciurkadełko i jakiś niewielki placyk wyłożony płytami kamiennymi ułożonymi w trawniku z ławeczką (?) aby przycupnąć przy wodzie.
kaisog1 21:39, 22 lut 2012

W ramach odstresowania cos namazałam.... Ja mam wrażenie, że koniecznie chcesz ograniczyć ilosć trawnika - może się mylę To go ograniczyłam...

To na górze koło to zrobiłabym z kamieni polnych - takie koło z kocich łbów, coby w koszt nie iść i nawiązać do slupków od płotu. Tą "pergole" z jakiegoś "żywego" drewna bym zrobiła.... jak płot.
Mnie tu brakowało czegos przy czym można zrobic ciurkadło. Wstawic je w rabate ok i co dalej? Więc pomyślalam, że takie miejsce do posiedzenia będzie ok.
Dobra już się nie rozpisuje sama oceń

Sebek 22:22, 22 lut 2012

Podoba mi się - super Gosia
abrakadabra 00:15, 23 lut 2012

Gosia - rewelka!!!
Strasznie mi się spodobało
Weszłam dopiero, a tu taka niespodzianka Masz do tego dryg kobieto. Ja już w akcie desperacji to nawet wzór z dywanu na tą mapkę nanosiłam

Ekstra - jutro pokażę mojemu TŻ. Chociaż on mnie dziś uświadomił i kategorycznie nie zgodził się na zrobienie tej żwirowo-kamiennej ścieżki. W sumie ma rację bo po pierwsze - nie damy rady utrzymać jej "świeżego" wyglądu przy dzieciach i zwierzętach (to bardzo aktywnie użytkowane miejsce), a po drugie - dużo bardziej pasują nam płyty piaskowca w trawniku. Mamy całą ścianę salonu wyłożoną takimi wielkimi głazami. Jak zrobimy płytki na tarasie w podobnej kolorystyce do tych z salonu i użyjemy piaskowca na ścieżki to fajnie otworzymy dom na ogród.
Ale spoko - zamiast ścieżek dam trawę i kamienie w miejscu ścieżek.
Jeny, ale się cieszę

A ten pomysł z ciurkadełkiem i pergolą - genialny!!!
Pszczelarnia 09:20, 23 lut 2012

Przepraszam, że się wtrącam ale cieszy mnie, że ktoś powiedział

nie

żwirkom.

Nie czuję się już osamotniona.
EwaG 09:38, 23 lut 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Przepraszam, że się wtrącam ale cieszy mnie, że ktoś powiedział

nie

żwirkom.

Nie czuję się już osamotniona.

Pszczelarnio, natychmiast dołączam do towarzystwa. Jeżeli ścieżki to włąśnie z płyt zatopionych w podłożu. Ta ścieżka prezentowana tu wcześniej była bardzo "wyrazista".
agniecha973 10:06, 23 lut 2012

Podłączam się na podsłuch. Zaczęłam jakiś tydzień temu czytać od początku, ale nie dałam rady jeszcze z całością. Wpisuję się więc na tyły, żeby być na bieżąco. Pozdrawiam i życzę udanych rozwiązań. Widzę, że trochę się tu dzieje.
ewalm 10:43, 23 lut 2012

Pszczelarnio, ja też mówię "nie" żwirkom - nie czuj się samotna
zwłaszcza białym

Abrakadabro, może użyjesz w przedogródku dereni : białego i świdwy, a przed nimi bardziej bylinowo - wtedy zimą będą zdobiły pędy dereni, a latem derenie będa tłem dla niższych roślin

EwaG już Ci odpowiedziała w sprawie zacierania granic ogrodu i otwierania na widoki - chodzi o to, żeby dokomponowac to co sadzisz u siebie do tego co już jest za płotem i jest widoczne z Twojego tarasu. Nie skupic się tylko na wnętrzu własnego ogrodu, bo on i tak jest widoczny w pewnym krajobrazowym kontekście. Fajnie by pasowało dosadzenie świerków po lewej, ale napisałaś że nie możesz, bo zasłonisz sąsiadowi światło. No i ta studzienka komplikuje sprawę.
Ale może od strony sąsiada właśnie krzewy liściaste, nie za wysokie, grupami, a bardziej na wprost jeszcze świerki? Tam gdzie masz to załamanie w płotku? a pod jesionem derenie, przed nimi grupa bukszpanów przyciętych w takie spłaszczone kule...i przy nich woda w naturalnym kamieniu
do Twojego ogrodu idealna kula nie pasuje
agniecha973 10:48, 23 lut 2012

ewalm napisał(a)
Pszczelarnio, ja też mówię "nie" żwirkom - nie czuj się samotna
zwłaszcza białym

Białe żwirki be. Ale swoje kamienie z pobliskiej żwirowni lubię