Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :)

abrakadabra 13:31, 20 lut 2012

He,he - chodziło mi o to, że jest ze wszystkich stron otoczony rabatą
kaisog1 13:47, 20 lut 2012

To jak z niego wyliziesz????
abrakadabra 14:07, 20 lut 2012

A po co wyłazić? Jak już obsadzę wszystko pięknie to będę siedzieć w środku i podziwiać

A tak na poważnie - to tak jak narysowałam:

Z prawej i lewej strony tarasu zrobiłabym kamienne ścieżki (pomarańczowe kropki). Byłoby jeszcze zejście z tarasu na trawnik - po schodkach.
kaisog1 15:06, 20 lut 2012

Jak mam być szczera to mi sie to nie widzi..... Jak już to zrobiłabym trawnik w kształcie koła a ścieżki - pasy z trawy z wmontowanymi kamieniami...
abrakadabra 15:50, 20 lut 2012

Pewnie, że liczę na szczerość! Nawet brutalną
Spróbuję pozmieniać. Mam problem z ukryciem studzienki i umiejscowieniem ciurkadełka. Przy samym tarasie się nie da bo i tak będzie je płotek zasłaniał. Z kolei na górze w rogu - za daleko. Dlatego próbowałam jakoś przybliżyć te miejsce i wybrzuszyłam rabatę.
No i zupełnie nie wiem jak przedogródek z pasem zieleni między chodnikiem a podjazdem zgrać.
Ech...
kaisog1 20:30, 20 lut 2012

o matko nie tu napisalam hehehehhehe pomyłka
abrakadabra 10:47, 21 lut 2012

Gosiu – zastanawiałam się wczoraj cały dzień nad okrągłym trawnikiem, oglądałam w Internecie zdjęcia. Myślę, że na dłuższą metą zacząłby mnie drażnić. Cały ogród chcę zrobić raczej w falach - nieregularnie i ten okrągły trawnik chybaby za bardzo odstawał. Myślę, że takie wielkie zielone koło na środku byłby zbyt przytłaczające – chybaby nawet zagłuszał rośliny.
Podobają mi się koła w ogrodzie jako np. miejsce na altanę czy ciurkadełko – wtedy coś na nich jest i wszystko się tak ładnie zlewa.

Stwierdzam jednak, że rzeczywiście masz rację z tymi kamieniami w rabacie – nie wyglądałoby to najlepiej i chyba niepraktyczne by było.
Wymyśliłam więc może, żeby zrobić tam takie prawdziwe ścieżki – zabezpieczyć po bokach ekobordami wysypać żwirkiem w kolorze kamieni z drewniano-kamiennego płotku, a w środku nieregularnie dać większe kamienie, które z likwidacji skalniaka bym miała.
Mniej więcej coś takiego – tylko materiały inne i mniej regularnie duże kamienie ułożone:

http://www.google.pl/imgres?q=%C5%9Bcie%C5%BCka+kamienie+%C5%BCwirek&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1680&bih=965&tbm=isch&tbnid=1n-bpOx-utcacM:&imgrefurl=http://wokolonas.pl/sciezki-i-chodniki/nawierzchnie-zwirowe-2190.html&docid=MissLJrR5z1i6M&imgurl=http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/plikiporady/sciezki-zwirowe-1.jpg&w=425&h=282&ei=7GRDT46nMNDGswb5zOHVBA&zoom=1&iact=rc&dur=221&sig=110864903526382590062&page=1&tbnh=141&tbnw=196&start=0&ndsp=37&ved=0CGoQrQMwCg&tx=107&ty=70

Co ty na to?

A tak w ogóle to znowu mam kryzys z tym projektowaniem
Gdybym miała pieniądze nie zastanawiałabym się ani chwili i dzwoniła po projektanta. W życiu nie myślałam, że to takie ciężkie…
Straszną depresję łapię bo jak na razie to wiem co mam zrobić jedynie na rabacie przy domu. A jej i tak nie będę mogła zacząć dopóki tynków nie położą…
kaisog1 12:55, 21 lut 2012

Magda pomysle jeszcze coś ale nie dziś.... mamy tragedię w rodzinię więc wybacz....
abrakadabra 13:00, 21 lut 2012

Gosiu, mną się zupełnie nie przejmuj.
Zajmij się rodziną.
Pozdrawiam cieplutko.
EwaG 21:15, 21 lut 2012

Magdo, to jest luźna wariacja na temat zaproponowanego przez Ciebie kształtu rabat. Ten fragment ma taki kształt, że trudno odejśc od koła i wariacji na jego temat (kształtu pierniczka Katarzynki). Na tym rysunku widać, że próbowałam różnych kształtów (wytarte niezbyt dokładnie?). Może to jest metoda - błądzenie ołówkiem po papierze tak jak synek Gosi.
A ta linia przez trawnik to kontynuacja ścieżek prowadzących przez rabaty. W moim wyobrażeniu ścieżka prowadzi dokądś, więc jak sie nagle urywa to natychmiast chcę to poprawiać.

Pozdrawiam, i mam nadzieję, że Gosia tu wkrótce wróci.