Żeby było czytelniej podzieliłam plan na sektory:
A- Prawa strona tarasu - pod świerkiem rh cunningham's white chyba ze 3 by tam weszły, obwódka z białawych host – typu Patriot – Agata pisała, że wolno rosną więc może inne, ale ta kolorystyka. Pomiędzy Rh - haconechloa.
B- Puste miejsce obok - bardzo chciałabym tam róże (różowe) żeby pachniało na tarasie. Nie wiem tylko co z tymi hostami obok. Gryzło by się bardzo? A jeśli róże mogą być to co dać przed nimi na obwódkę (jest tam cień).
C-Od schodków tarasu w lewo rosną: kosodrzewina, na rogu płożący niebieskawy jałowiec i wielka aktinidia. Dałabym tam też obwódkę z host tych samych co pod rh. Tylko co między kosodrzewinę, a hosty? Czy tawułka japońska różowa lub różowe liliowce by pasowały?
D- Tu myślałam o świerku conica (muszę go przesadzić i gdzieś dać) obok 3 nieduże kuliste iglaki, albo liściaste kuliste (macie pomysły co?) to wszystko wyścielone runianką, która potem zamienia się na bluszcz. W bluszczu ścieżka od tarasu do drewutni. Przy siatce 3 wysokie i wąskie iglaki kolumnowe. Też nie wiem co wybrać. Macie pomysły? Chodzi o to żeby zasłonić widok na budynek gospodarczy sąsiada - bo to pierwsza rzecz jaka się rzuca w oczy po wejściu na posesję... Serby tu odpadają i inne wysokie drzewa bo od siatki do domu są zaledwie 3 metry.
E- Żywopłot niski (do 1,5m) z choiny kanadyjskiej. Przed świerkiem sąsiada miłorząb saratoga podsadzony berberysem green carpet, z boku 3 rozplenice japońskie (te niskie).
F- Puste pole - zupełnie nie wiem co tu zrobić. Myślałam żeby nawiązać do kompozycji jaka jest w „sektorach” I + J - jeśli zostanie przez was zaakceptowana. I tu może by dać jakieś mniejsze niż tam, ale również kuliste roślinki, a między nimi liriope o fioletowych kwiatach?
A może tu ciurkadełko?
G- Żywopłot niski z cisa (do 1,5m), przed nim berberysy erecta obok (będzie pasować?) hortensje limelight podzielone dereniem elegantissima i zachodzące dalej przed świerki serbskie. Pomiędzy hortensjami dałabym miskanty (jakieś zykłe zielone) co już mi się na planie nie zmieściło.
H- Obok serba perukowiec red royal, następnie jałowiec płożący (on już tam jest - duży, ciemna zieleń) i obok znowu 3 berberysy erecta. Między serbem, a perukowcem chciałabym dać duuużą kępę miscanta Verigatus, którego wprost ubóstwiam
Co w tym całym "sektorze" dać na pierwszym planie? Nie mam pomysłu na roślinki...
I- Tu chciałabym się pokusić o kompozycję którą z Magnolią omawiałyśmy wcześniej. Czyli kule w trawie i w tym czosnki fioletowe. Tylko jakie kule dać? Chodzi mi oczywiście o coś co rośnie naturalnie i dość szybko chyba w kulistą formę lub półkolistą może? Berberys odpada bo za wolno rośnie, a na tak wielkie okazy mnie nie stać.
Trawa to albo hakonechloa, albo tą "swoją" turzycę wykorzystam jak tylko zidentyfikuję co to za jedna

W załamaniu płotu myślałam o miskancie zebrinus. A czy od berberysa erecta aż do załamania płotu dawać coś co płotek przysłoni czy te kulki w trawie bez tła mogą być??
W tym miejscu planuję drzewo identyczne jak w "sektorze" J - żeby był akcent strażników przy furtce

. Myślałam o śliwie Umbraculifera, ale mam duże obiekcje czy tam pasować będzie... A może zmałpować z wątku Agnieszki i dać graba formowanego? Graby uwielbiam. Co myślicie? Jak w ogóle widzi się wam ta kompozycja tam???
J- Nawiązanie do „sektora I” - te same drzewo i kule tylko zamiast traw ilex crenata golden gem. Może być? Nad nim pas irgi płożącej - tej co się na czerwono przebarwia jesienią - teraz nazwy znaleźć nie mogę.
K-Jest to rabata wykończona kamieniami i cementem więc zostać musi. Myślałam wcześniej o wrzosowisku - Gosia nawet planik zrobiła. Teraz jednak się zastanawiam czy te wrzosy byłoby w ogóle widać na tak małej powierzchni - biorąc pod uwagę, że cały pas zieleni między chodnikiem, a podjazdem chcę na rabatę przerobić.
Nie mam pomysłu co tu dać. Na razie jest tam pustka - tylko duża kulka tuja, ogołocony jałowiec i podniszczony żółtawy niski żywotnik. Do tego na rabacie stoi słup energetyczny. Nie mam pomysłu. To pierwsza rabata od wejścia i przydałoby się coś porządnego. A może dać tam same różne iglaki w odcieniach zieleni - taka zabawa samą formą, bez innych kolorów i kwiatów? He, he – tylko jak to skomponować?