Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

laurowisnia 11:15, 07 paź 2015

Mam dwa zawilce, ten drugi ma większe kwiaty i później zakwita.

Parade

Jasmina
07_Rene 21:01, 07 paź 2015

laurowisnia napisał(a)

Na rabatach szaleje werbena ale ja ją lubię, choć róże ciężko z nią mają.

Bardzo mi sie podobają te murki z kamienia, zawartość rabat również... Piękne ujęcia, jest czym sie inspirować.
Za arbuza i melona podziwam, bo jednak całe lato trzeba było chuchać i dmuchać, żeby owoców doczekać
Różyczki też mi się podobają.

U mnie nornice też zaczęły jesienną inwazje Pozdrawiam.
Joku 21:09, 07 paź 2015

Dołączam do klubu wielbicielek werbeny, kamiennych murków i prześladowanych przez nornice.
Cudownie u ciebie.
Joku 21:11, 07 paź 2015

laurowisnia napisał(a)
Dzielżany kwitną bardzo długo, może dlatego, że zakwitły moje siewki z lutego.

Zauroczyło mnie to zdjęcie. Jak wysoko rosną dzielżany? Są jakieś niższe?
sylwia_slomc... 22:36, 07 paź 2015

Cudna ta fota
laurowisnia 10:34, 08 paź 2015

Sylwia, to jeszcze taka z prosem.

Jolu, no własnie dzielżany też mam częśćiowo posadzone w doniczkach, miałam bordowego - to został zjedzony na wiosnę. Moje mają tak ok. 1m, ale już się zdaje pojawiły na rynku niższe, nie spotkałam jednak osobiście. Mam wynotowaną odmianę Sombrero bo potrzebowałam coś niższego żółtego.
Poniżej jest niebieski aster, choć na fotce kolor trochę fioletowy.

Renato, u mnie jest taka kolejność, krety, a dopiero po nich nornice.
A z owocami, jedyny problem to były ślimaki, gdyby nie one plon był by większy.
Inspiracji takich wielkogabarytowych jak dla Ciebie to trudno u mnie szukać, może taki buczek podsadzony kosodrzewiną zarośniętą przez stipę.
ewsyg 11:19, 09 paź 2015

Agatko, świetne zdjęcia robisz. Muszę przyznać, ze bardzo polubiłam jesienne astry i muszę zaplanować dla nich miejsce w moim ogrodzie. Aga, myślę, że możesz spróbować w inny sposób ratować rośliny przed nornicami. Czytałam o sposobie z siatką metalową o małych oczkach. Kopiesz duży dół i wykładasz siatką, robisz nieckę, potem wsadzasz roślinki np. liliowce, piwonie. Nornica nie przegryzie metalowej siatki a jak sobie obgryzie cześć korzeni, które wydostana się przez oczka to i tak roślinie bardzo nie zaszkodzi.
Pozdrawiam i wciąż mam dług wdzięczności, to może podeśle ci jakiegoś liliowca i z nim tak spróbujesz
Tusiala 19:54, 11 paź 2015

Cudny gąszczyk Marcinki, niby takie zwyczajne, a u Ciebie tak dostojnie się prezentują wśród innych roślin. Róże, trawki, bylinki... nie wiadomo na co patrzeć
mirkaka 10:07, 12 paź 2015

Cudny masz ogród, bardzo spodobały mi się Twoje miskanty z werbeną patagońską i skopiuję to zestawienie na mojej nowej rabacie z miskantami
laurowisnia 13:19, 12 paź 2015

U nas na południu od rana biało, wstawię choć jedną fotkę, platan w formie płaczącej.

Ewo, czytałam też o tym, mam nawet w warzywniku tak wkopaną od wiosny, na rabatach to już trudne, a nowe kawałki to są z różami. Już przyzwyczaiłam sie do strat, tak czasem tylko szkoda.
Planuję na wiosnę wykopać znowu piwonię, tylko będzie to już różowa ale niska kompaktowa.

Mirko, jak tylko się podoba, to popularne zestawienie.

Marto, może pod nogi, co by się nie pokłuć.