Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

AniaDS 18:01, 10 lut 2012

asc napisał(a)

I te pienne (na bardzo sztywnych łodygach) jak i te w klombie kwitn najobficiej w czerwcu, a potem drugi raz jesienią, aż do mrozów..przy czym te pienne , to w zasadzie po pierwszej fali kwitnięcia i krótkim odpoczynku kwitną bez przerwy.
To są pienne (chyba pienne, ale same napewno nigdzie się nie pną):

A to moje róże w rabacie... mam jeszcze jakieś 2 minaturki i płożącą...ale na razie tylko te dwie do ustalenia tożsamości..

Aniu a masz zbliżenia tych kwiatów?
Tak z daleka to trudno wyrokować.
Druga sprawa jest taka, że róże pienne, to róże na pniu. A te na pierwszym zdjęciu chyba nie rosną na pniu?
Czyli chodzi Ci o róże pnące?
Eve 20:06, 10 lut 2012

Aniu ta pierwsza róża to chyba Elmshorn, róża parkowa, u mnie dorastała prawie do 2 metrów. Jeśli kwitnie małymi bukiecikami i do przymrozków, ma nie za duże lśniące liście to mogłaby być ona. Chociaż kwiaty powinny być pełniejsze chyba.

Niektóre róże parkowe jeśli prowadzisz je przy podporach, mogą być traktowane jako pnące. U mnie tak zachowuje się Cinderella i taki był mój Elmshorn.

Piękne połączenie róży z szałwią Aniu

Mala_Mi 20:39, 10 lut 2012

Dzięki za tak szybką reakcję...
Pnące - pienne chyba jeszcze dużo się muszę uczyć
Jakoś tak się składa, że nie znalazłam jeszcze zdjęcia w przybliżeniu....
To są chyba (te pierwsze) róże pnące..... miały być róże które będą rosły przy siatce...a co kupiłam to nikt nie wie Było to na etapie że róża to kwiatek Nawet nie pamiętam gdzie je kupiłam
Zarówno jedne jak i drugie.... to było na etapie, że jeszcze nie wiedziałam, że będę mieć ogród w którym rośnie coś więcej niż choinki i trawa ..
Zaraz postaram się jeszcze coś znaleźć, ale trzeba bedzie z diagnozą poczekać do czerwca...
A to jeszcze tak daleko.... zimno nadal.....buuuuuu
AniaDS 20:43, 10 lut 2012

A ta pnąca, pierwsza ma duże kwiaty?
Bogdzia 20:44, 10 lut 2012

U mnie też zimno i nadal nie ma śniegu. Byle do wiosny.
Mala_Mi 21:36, 10 lut 2012

Ta "pnąca" ma dość małe kwiaty, ale bardzo dużo.
Przygotowałam kilka innych fotek..... na jednym zdjęciu wyglada na blado rózową, ale są w rzeczywistości doś ciemne. Na zimę nie przysypuje, są tylko podsypane korą... do "pnia" już nawet nie dojdę tak sierozrosły, chociaz imą 2010 mi przemarzły i musiałam ściąć do ziemi...jedna mi wogle padła...ale reszta trzyma sie dobrze. Po przycięciu nawet się ładnie zagęściły...

Mala_Mi 21:38, 10 lut 2012

W czerwcu zrobię już dobre zdjecia.... sama się zdziwiłam, że nie mam pojedyńczych kwiatków...ale one wygladają oszłamiająco ze względu na tę ilość...i chyba dlatego robiłam je całościowo
Taka burza kwiatów.... szok...
Bogdzia 21:41, 10 lut 2012

Piękne róże i jakie zdrowe liście. Robisz opryski czy one z natury takie zdrowe?
marzena 21:49, 10 lut 2012

bardzo podobają mi się te róże
no, w tym roku muszę zacząć je sadzić ( róże) ...na razie mam tylko jedną...
AniaDS 21:58, 10 lut 2012

asc napisał(a)
W czerwcu zrobię już dobre zdjecia.... sama się zdziwiłam, że nie mam pojedyńczych kwiatków...ale one wygladają oszłamiająco ze względu na tę ilość...i chyba dlatego robiłam je całościowo
Taka burza kwiatów.... szok...

Przychylam się do zadnia Ewy, to może być Elmshorn.
Mam takie w miarę tylko jedno jej zdjęcie, z jesieni
.
Ten róż w rzeczywistości jest taki żywy, dający po oczach różem .
Ciężko mi go uchwycić aparatem.
Róża kwitnie obficie, prawie cały sezon, ładnie się krzewi.
Na jesień może łapać mączniaka, ale zwykle jest zdrowa.

Zerknij tutaj Aniu
http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.2598&tab=36