Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 22:39, 11 cze 2012

I ostatnia seria
Cardinal Hume

Chocolate Ruffles

Jeszcze razLavender Dream
andziulka 23:06, 11 cze 2012

Aniu, pięknie kwitną Twoje róze. Dziś znalazlam pierwszą kwitnącą różyczkę w moim ogrodzie. To moja z ubiegłego roku i nie znam jej nazwy. Może Tobie uda się rozpoznać
gohna 23:06, 11 cze 2012

Cześć Aneczko
wpadłam się przywitać i oddać pokłon Twoim różom (co niniejszym czynię) i akurat trafiłam na sesję fotograficzną. Cudnie u Ciebie - po raz kolejny to powtórzę
Ściskam
Danusza 07:05, 12 cze 2012

czekałam na zdjęcia twojej kolekcji i nie zawiodłam sie , sliczne okazy
agata_chrosc... 07:53, 12 cze 2012

AniaDS napisał(a)

Aniu, mam do Ciebie znowu wielką prośbę o radę bo powoli zaczynam pracować nad kolejnym fragmentem mojego ogrodu, a będzie to rabata zdecydowanie różana. Czytam i czytam, oglądam i coś tam sobie wybrałam, ale nic nie zastąpi opinii doświadczonej znawczyni. Czy Twoim zdaniem taki zestaw: Eden Rose, Queen of Sweeden, Sharifa Asma, Aphrodite i Leonardo da Vinci ma sens? Chcę tylko różowe róże i ten Leonardo to już trochę za ciemny, ale tak pięnie wygląda, że chyba go wezmę. Mają rosnąć dość bliso siebie, tuż przy tarasie. Słońce w tym miejscu jest bardzo długo bo od rana do ok.17.00, ale jest dość przewiewne i będzie nawadniane. Co o tym myślisz? A może masz jeszcze jakąś jasno różową różę, którą warto dodać? Pozdrawiam serdecznie

Nie jestem pewna, ale chyba Baronesse by była dobrym elementem tej kompozycji. Mam ją, jednak dopiero jest w pąkach i jeszcze mi nie kwitła. Kwiaty ma jaśniejsze niż Leonardo, kwitnie podobnie obficie i jest ponoć bardzo zdrowa.
Z jasnych różowych róż bardzo lubię Heritage i Jamesa Galway'a, ta druga zdecydowanie dłużej utrzymuje swoje kwiaty.
Wszystkie róże z tego zestawu mi się podobają, to dobry wybór .

Na przodzik mogłaby być też Granny, to mój czarny koń wśród róż .

Aniu bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi. Na pewno je sobie dokładnie pooglądam. Jeszcze raz dzięki.
agata_chrosc... 07:59, 12 cze 2012

Ale u Ciebie to wszystko pięknie rośnie. No a róże to po prostu widowiskowe. Ta lavebder Pinocchio ma niesamowity kolor. I wszystkie takie piękne. A ja właśnie jestem w trakcie zakładania miniróżanki - właśnie dla tych róż, o które pytałam. Lecę oglądać te, które polecasz
Mala_Mi 08:36, 12 cze 2012

Pocieszyłam oko..... i jedna myśl....niby róża a ile form... każda zupełnie inna
bogumila 12:20, 12 cze 2012

asc napisał(a)
Pocieszyłam oko..... i jedna myśl....niby róża a ile form... każda zupełnie inna
Myślę podobnie,piękne...
agata_chrosc... 13:01, 12 cze 2012

Aniu - jeszcze mam pytanie o Eden Rose. Zazwyczaj podawany jest jej wzrost na ok.1,5-2m. Ale ostatnio widziałam ją w pojemniku w jednym z centrów ogrodniczych i na plakietce przy niej była wysokość ok.80 cm. To jak to jest? Bo mnie jest taka wyższa róża na tył rabaty potrzebna. Może są jakieś dwie odmiany - niska i wysoka?
Milka 13:13, 12 cze 2012

Bardzo różnorodne te róże, ale z tego ostatniego pokazu ta Chocolate Ruffles najbardziej mnie zachwyca