Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 10:38, 09 paź 2012

kaisog1 napisał(a)
Ania a nie myślałas, żeby te róże ze żwirowej opaski przesadzic a w ich miejsce wsadzić np.: miskanty Gracillimus lub Morning Lighty? Byłyby takim delikatnym tłem dla róż....
Przywrotniki mozna dać ale jako zielone akcenty.... one rosną duże zobacz: (przy nich kocimiętka....)

W opasce nie może zbytnio nic rosnąc, bo mam tam okna od piwnicy, nie mogę ich zasłonic.
Te róże, co tam są mają niewielkie rozmiary, dlatego je tam posadziłam.
A traw właśnie się z tej rabaty pozbyłam, tyle, że nie miskantów .

Przywrotnika mam, faktycznie jest ciut wyższy jak kwitnie niż kocimiętka .
Kindzia 10:42, 09 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Czytałam o tym w artykule Danusi. Wiem ile mam podsypać saletry, nie wiem tylko kiedy pryskać Promanalem. Czy teraz jak mają jeszcze liście, czy jak je zmrozi i opadną?

Kasiu, ja nie używam tego , więc nie chcę Ci źle doradzic.
Na robale używam Confidor, który krąży w roślinie ok. 2 tyg. lub Decis. Jeżeli to tylko mszyce, to pryskam mydłem czosnkowym lub wodą z octem, staram się nie stosowac za często środków chemicznych.

Opryski robię wtedy, gdy widzę, że jest potrzeba, czyli gdy widzę 'zwierzynę', profilaktycznie tego nie robię.

Ja też się staram jak najmniej chemii...Zapytam jeszcze eksperta
Dzięki Aniu.
Joku 10:50, 09 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Oj, a gdzie ją kupic?
Będę wdzieczna za namiar.
I o fotkę poproszę, niech się zakocham
Wczoraj do późnej nocy przeglądałam oferty na necie z szałwiami i kocimiętkami, kocimiętkę znalazłam chyba taką, jak trzeba, ale szałwi nie. Jeżeli nawet, to już jest wyprzedana.

Czy taka kocimiętka będzie dobra?
http://albamar.pl/pl/byliny/26-kocimietka-walker-s-low-nepeta-fassena.html

Właśnie o tę odmianę chodzi. Jest o wiele piękniejsza od zwykłej. Widziałam na własne oczy przepiękny szpaler.
Evchen 11:40, 09 paź 2012

Piękna ta kocimiętka!..
Ale Twoje róże Aniu... no boskie!.. siedzę i wzdycham.. co tu wybrać dla siebie?...
A przywrotnik jest cudny.. chodzę i szukam go w CO, ale chyba to mocno zapomniana roślina - nie znalazłam go do tej pory
Evchen 11:46, 09 paź 2012

AniaDS napisał(a)
Dodałam szałwię (chyba za dużo) i przywrotniki (jasnożółte) na obrzeże.

Ewentualnie chociaż jedną różę mogłabym podmienic na ciemną, coś przekopię znowu..

Ale czy to już nie za kolorowo?

Nieco jakby za kolorowo Może lepiej ten bodziszek jednak zamiast przywrotnika?....
Milka 11:47, 09 paź 2012

Aniu, podziwiam i czekam na nasadzenia, ależ będzie cudna rabata!
monitka 12:12, 09 paź 2012

Aniu poczytałam u Ciebie o zaletach jesiennego sadzenia róż i nabrałam ochoty na zakupy i założenie rabaty. Do kiedy mogę sadzić róże? koniec października (wcześniej pewnie mi nie przyślą) będzie ok?
Kindzia 12:32, 09 paź 2012

Z tą ciemną różą bardziej mi się widzi.
gusiarz 12:45, 09 paź 2012

Aniu ja jeszcze raz, bo nie jestem zdecydowana. Przed miskanty, które widziałaś u Mileny co byś wybrała:
- Baronessa
- Bonica
- Mariatheresia
Chciałam różę niezbyt wysoką, pachnącą i bladoróżową. Każda z nich ma w sobie coś z tych cech i nie mogę się zdecydować.
Najbardziej podoba mi się Mariatheresia, ale czy nie będzie za wysoka. Ona rośnie do metra czy wyżej? Na drugim miejscu Baronessa. Co wybrać?
agata_chrosc... 14:20, 09 paź 2012

Aniu tę szałwię widac w awatarku gusiarza a tu masz link do zdjęć z kilkunastoma niebieskimi bylinami, które moga różom towarzyszyć, może akurat coś Ci w oko wpadnie. Szałwia caradonna tez tu jest - takie zdjęcie z bodziszkami; pozdrawiam