Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

vita 08:50, 09 paź 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Może zamiast niej szałwię caradonna - jest dość wysoka więc będzie dosięgać do kwiatów, ma piekny ciemnoniebieski, a nawet granatowy kolor, co będzie świetne z jasnymi różami.

Potwierdzam, caradonna jest cudowna, miałam pokusę wkleic jej fotkę, ale się powstrzymam.
Jakby co, wiem gdzie kupić (można też sępić ode mnie)
Kindzia 08:59, 09 paź 2012

AniaDS napisał(a)

Aniu napisz mi proszę czy używasz Promanalu i saletry? Przede wszystkim chodzi mi o róże. Jeżeli tak, to kiedy?

Kasiu ja używam tylko Azofoski lub nawozu do róż, saletrę swego czasu sypałam na trawnik .

Czytałam o tym w artykule Danusi. Wiem ile mam podsypać saletry, nie wiem tylko kiedy pryskać Promanalem. Czy teraz jak mają jeszcze liście, czy jak je zmrozi i opadną?
magnolia 09:31, 09 paź 2012

ja dorzucę jeszcze do połączeń z różami bodziszek czerwony- ma mocny bardzo róż, tworzy cudne poduchy jest 'żelazny' i kwitnie długo bardzo- całe lato aż do połowy września. Podbiłby blady róż Twoich róż swoim mocnym różem ( ale literat ze mnie)
Tu jest odmiana Compactum, ale zwykła tez śliczna, z 5 cm wyższa

http://www.dobrepole.pl/Geranium%20sanguineum%20%22Compact%22_-_bodziszek%20czerwony_npol_860.html
popcorn 09:54, 09 paź 2012

A co powiecie na bylinę pt ostrogowiec? Znalazłam jako dobre połączenie z różami - chyba sobie zamówię
Podsadziłam je kocimiętką, ale czegoś wyższego jeszcze mi brakuje...
Ostrogowiec:
http://kwiatyogrodowe.prv.pl/mniejsze/IMG_2057.jpg
AniaDS 10:03, 09 paź 2012

popcarol napisał(a)
A co powiecie na bylinę pt ostrogowiec? Znalazłam jako dobre połączenie z różami - chyba sobie zamówię
Podsadziłam je kocimiętką, ale czegoś wyższego jeszcze mi brakuje...
Ostrogowiec:
http://kwiatyogrodowe.prv.pl/mniejsze/IMG_2057.jpg

Mam Ostrogowca, ale ta roślina się wykłada, połączona jest u mnie z Winchesterem C.
AniaDS 10:06, 09 paź 2012

magnolia napisał(a)
ja dorzucę jeszcze do połączeń z różami bodziszek czerwony- ma mocny bardzo róż, tworzy cudne poduchy jest 'żelazny' i kwitnie długo bardzo- całe lato aż do połowy września. Podbiłby blady róż Twoich róż swoim mocnym różem ( ale literat ze mnie)
Tu jest odmiana Compactum, ale zwykła tez śliczna, z 5 cm wyższa

http://www.dobrepole.pl/Geranium%20sanguineum%20%22Compact%22_-_bodziszek%20czerwony_npol_860.html

Bodziszka czerwonego też mam, ale coś umnie nie kwitnie jak powinien, w tym roku miał raptem kilka kwiatów i to już nie pamiętam kiedy

Ten mi kwitnie najlepiej, jest niski i zwarty

popcorn 10:08, 09 paź 2012

Aniu a pokażesz proszę swojego ostrogowca?
Masz wizytówkę, tak żeby Twój ogród widać było bardziej całościowo? Brakuje mi takich fotek, nie mogę się u Ciebie zupełnie zorientować
pozdrawiam!
Martek 10:09, 09 paź 2012

"Rwiesz z kopyta ..."
AniaDS 10:10, 09 paź 2012

Kindzia napisał(a)

Czytałam o tym w artykule Danusi. Wiem ile mam podsypać saletry, nie wiem tylko kiedy pryskać Promanalem. Czy teraz jak mają jeszcze liście, czy jak je zmrozi i opadną?

Kasiu, ja nie używam tego , więc nie chcę Ci źle doradzic.
Na robale używam Confidor, który krąży w roślinie ok. 2 tyg. lub Decis. Jeżeli to tylko mszyce, to pryskam mydłem czosnkowym lub wodą z octem, staram się nie stosowac za często środków chemicznych.

Opryski robię wtedy, gdy widzę, że jest potrzeba, czyli gdy widzę 'zwierzynę', profilaktycznie tego nie robię.
AniaDS 10:11, 09 paź 2012

Martek napisał(a)
"Rwiesz z kopyta ..."

He, he